Teksti:
Juha Vuorinen

Greta Thunbergin ympärillä leimuavan raivon ja raivokkaan palvonnan hieman laannuttua uskallan kömpiä ulos setämieskolostani ja piipittää oman vaatimattoman aatokseni ilmastoviihteestä. Mielestäni ilmastonmuutos otetaan aivan liian vakavasti vastakkain asetelluissa leireissä. Nyt jos koskaan pitäisi panna jäitä hikiseen hattuun ja keskittyä viemään selkokielistä viestiä tavallisille ihmisille, sillä hyvin tiedetään mitä siitä seuraa, kun todellisuudesta ja sivistyksestä irtaantunut ilmastonmuutosta vastustava perusjuntti jauhaa ulkoa opettelemaansa paskaa ja lihaa, tai kun itsensä ilmastoaktivistiksi ylentänyt someräyhääjä tulittaa tuomioita kerran vuodessa lomamatkalle lentävälle ja itsensä kipeäksi säästäneelle lapsiperheelle. Nämä ilmastohäiriköt vievät huomion pois niistä asioista, joihin keskittymällä maailmassa voitaisiin oikeasti saada aikaiseksi isokin muutos.

Olen hakenut omiin ilmastopohdintoihini perspektiiviä Charlie Chaplinilta – mieheltä, joka kahden maailmansodan aikana sai ihmiset edes hetkeksi nauramaan, vaikka samaan aikaan lokaantuikin monissa skandaaleissa. Kun sellaisen historian läpi kompuroinut mies puhuu, sillä on kauaskantoinen kaiku. Vuonna 1959 julkaistussa 70-vuotiskirjeessään hän kuvaa ehkä vieläkin paremmin tätä aikaa kuin kirjoitusvuotta. Hän esimerkiksi sanoo, ettei ikinä pidä yrittää vimmaisesti pakottaa jotakuta toista muutokseen, johon aika eikä tämä toinen ole valmis. Vieläkin kauniimmin Chaplin kirjoittaa vaatimattomuudesta. Kun lakkaa yrittämästä olla aina oikeassa, alkaa olla yhä harvemmin väärässä.

Eli kun vaikkapa Teuvo Hakkarainen tai Ville Niinistö yrittää möykkäämisellään käännyttää minua puolelleen, viittaan grillikintaallani kummankin tyhjää täynnä oleville sanoille. Näistä kahdesta Hakkarainen vaikuttaa kuitenkin enemmän ilmaston lämpenemisen vähentämiseen kuin sen puolesta kiljuva europarlamentaarikko Niinistö. Hakkarainen tosin tekee sitä ymmärtääkseni tietämättään. Ylen ajankohtaisohjelmassa Hakkarainen nimittäin kertoi, että taivaalla on auringon lisäksi Isä, joka loppujen lopuksi säätää ilmat. Myös tiedemaailman hälyttävistä faktoista hänellä oli sahata oma selkeä kantansa. ”Tiede elää omaa elämäänsä ja me eletään täällä maapallolla omaa elämäämme. Tiede muuttuu yllättäen. Jos tulee jääkausi, niin tiede sanoo, että tämäkin on ihmisten syytä.”

Tällaiset kommentit ovat omiaan saamaan osakseen ivaa, mutta minusta Hakkarainen on suorien kiskojen mies, jonka suuressa äänisaaliissa ei ole ihmettelemistä. Kertoihan hän myös aivan avoimesti hankkineensa Hondurasista tekohampaat, koska ne sai sieltä paljon halvemmalla kuin Suomesta. Kaiken lisäksi niissä on kaksi erikoisominaisuutta. Niihin tarraa kieli kiinni ja puhe kuulostaa mongerrukselta, mutta pihviä niillä voi kuulemma purra. Hakkaraisen suosion salaisuus onkin vilpitön aitous ja kyky olla vertaistukena niille, joilla on myös kyvyttömyyttä kohdata elämän tosiasioita. Siinä entisellä sahurilla riittääkin yhtä paljon viilaamista kuin niissä hondurasilaisissa tekohampaissa.

Mutta on muillakin vielä ilmaston lämpenemiseen vaikuttavien syiden ja ennen kaikkea ilmastotekojen kanssa opettelemista. Poikieni koulussa kehitettiin mielestäni fiksu hanke. Joka kuun viimeisenä perjantaina jokainen oppilas, jonka koulumatka on järkevän pituinen, saapuu kouluun joko kävellen tai pyörällä, ja motorisoitu kyyti jätetään tupruttelematta. Vaikkei tuhannen oppilaan koulun yhden aamun autorallin tyrehdyttämisellä maapalloa vielä saasteettomaksi saadakaan, niin valuupahan edes pieni viisaustippa niin oppilaiden kuin heidän vanhempiensakin päihin.

Kokeilun ensimmäisenä aamuna näin koulutien tulppana todella hitaasti hätävilkut päällä etenevän Mersun jättimaasturin. Kohdalle päästyäni tajusin, että tientukkeita olikin kaksi. Ökymaasturia luotsaava venäläisäiti, joka oli ikkuna auki saattamassa polkupyörällä tien pientareella sotkevaa poikaansa kouluun. Se olisi ollut loistava sketsi, mutta koska paikalta puuttui kuvauskalusto, se oli ilmastotragediaa hulluimmillaan.

MAINOS Nyt saat ilmaisen tutustumiskuukauden Storytelin palveluun, jossa on tarjolla ensimmäinen kausi Storytel Original -sarjasta Vuorisen vieraana sekä uutuutena koko Kristian-sarja äänikirjoina! Palveluun pääset tästä.

X