Ahvenjärvi valmis haastamaan Räsäsen

Kristillisdemokraatit haluavat käydä puheenjohtajapelin jo ennen eduskuntavaaleja. Varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi (kuvassa oik.) on halukas ehdolle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kristillisdemokraatit haluavat käydä puheenjohtajapelin jo ennen eduskuntavaaleja. Varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi (kuvassa oik.) on halukas ehdolle.
Teksti:
Aino Vitikainen

Kristillisdemokraateissa puuhataan sääntömuutosta, jotta varsinainen puoluekokous voitaisiin järjestää jo ensi vuoden alussa. Tällöin avoimeksi tulisi myös puolueen puheenjohtajan paikka. Päivi Räsäsen vastaehdokkaaksi on toivottu Sari Essayahia.

Puo­lueen ensimmäisen varapuheenjohtajan Sauli Ahvenjärven mukaan puheenjohtajan vaihto on ollut näköpiirissä jo jonkin aikaa.
”Toivon, että puheenjohtajakisaan lähtee useampi ehdokas. Minä olen käytettävissä, jos kutsu tulee.”
Ahvenjärven mukaan puolueen olisi parasta vaihtaa puheenjohtaja ennen vaaleja, jolloin vaalikampanjan kärjessä ja mahdollisissa hallitusneuvotteluissa olisi vetäjänä uusi kasvo.

Eräs puolueen johtohenkilö kertoo nimettömänä, että kymmenen vuoden jälkeen aika on kypsä puheenjohtajan vaihdolle.
”En ole kuullut, että puheenjohtajan linjaukset tai toiminta ministerinä olisivat saaneet kritiikkiä. Uusi johtaja voisi sytyttää äänestäjiä.”
Paljon on kiinni Essayahista.
”Jos hän suostuu ehdokkaaksi, hän on aika varma seuraaja Räsäselle.”

Turun yliopiston politiikan tutkijan Markku Jokisipilän mukaan puheenjohtajan penkki heiluu heikon eurovaalituloksen takia.
”Eurovaaleilla on ennustearvoa seuraavia vaaleja silmällä pitäen. Nyt pitää toimia, jos jotain meinataan tehdä”, hän sanoo.
Tutkijan mukaan puolueen sisältä on kuulunut kritiikkiä Räsäsen arvokonservatiivisuutta kohtaan. Sari Essayahin imago on liberaalimpi.

Kolmannen varapuheenjohtajan Laura Peuhkurin mukaan kyseessä ei ole yritys vaihtaa puheenjohtajaa, mutta mahdollisuus vaihtoon kuuluu puolueen toimintaan.
”En henkilöisi tätä keneenkään. Meidän on syytä käydä avointa keskustelua puolueen tulevaisuudesta. Luottamus on ollut koetteilla”, Peuhkuri sanoo.
”Koen hämmentävänä sen, että puheenjohtaja viestii kentän äänen tulevan hänelle yllätyksenä.”

X