Aktiivimallille raippaa mielenosoituksessa - työttömien kyykyttämisen on loputtava

Kansa puhuu asiaa. Seura oli mukana, kun Helsingin Senaatintorilla osoitettiin mieltä ja pärisytettiin ämpäreitä aktiivimallia vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mielenosoitus aktiivimallia vastaan 2.2.2018.

Kansa puhuu asiaa. Seura oli mukana, kun Helsingin Senaatintorilla osoitettiin mieltä ja pärisytettiin ämpäreitä aktiivimallia vastaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Kirsti Korhonen, miksi olet täällä?

Lahtelainen toimistosihteeri Kirsti Korhonen vastustaa aktiivimallia. © Sanna Puhto/Otavamedia

”Solidaarisuudesta työttömiä kohtaan. Heidän kyykyttämisensä on loputtava. Olen itse puolipäivätöissä Päijät-Hämeen keskussairaalan toimistosihteerinä ja näen työssäni järkyttäviä asioita.

Työttömyys aiheuttaa jo nyt sitä, että perheillä ei ole varaa tuoda lapsiaan sairaalahoitoon vaikka lapsi tarvitsisi sitä. Viikko sairaalassa maksaa perheelle 250 euroa.

Pidän pienenä uhrauksena sitä, että menetän tämän päivän palkan, kun tulin Lahdesta ammattiliiton bussikyydillä Helsinkiin Senaatintorille. Työttömät menettävät aktiivimallissa rahaa joka kuukausi.

Miten aktiivimalli liittyy sinun elämääsi?

Työttömyys voi osua omallekin kohdalle. Ennen nykyistä työtäni olin työttömänä. Tiedän, mitä se on, kun rahat eivät riitä ruokaan ja asumiseen.

Pelkään, että aktiivimalli alkaa ajaa ihmisiä reunan yli, ja kohta meillä alkaa samalainen rähinä kuin 100 vuotta sitten. Pitääkö meidän todella odottaa ennen kuin niin käy vai voisiko tätä asiaa katsoa uudestaan?

Miten parantaisit aktiivimallia?

Poistaisin tuen leikkauksen. Sen sijaan sallisin lisäansiot, jotka alkaisivat pienentää työttömyyskorvausta vasta, kun lisäansiot ylittäisivät 500 euroa kuukaudessa.

Ne voimat, jotka te-toimisto keskittää nyt karenssiaikojen kyttäämiseen, pitäisi käyttää työllistäviin toimenpiteisiin tai kouluttautumisen tukemiseen.

Olen itse esimerkki siitä, että tällainen voi toimia. Työttömänä ollessani pääsin palkkatuettuun työhön, jossa työkkäri maksoi osan palkastani. Tukijakson jälkeen työnantaja palkkasi minut vakinaiseksi.

Noora Hjort, miksi sinä olet täällä?

Noora Hjorth pääsi liikennelakosta huolimatta paikalle junalla. © Sanna Puhto/Otavamedia

Vastustan työttömyysturvan leikkaamista. Se ei tuo tulosta. Olen itse tietotekniikka-alan insinööri, ja tehnyt alalla määräaikaisia töitä, mutta nyt olen ollut viisi kuukautta työttömänä.

Minun tilanteeni on kuitenkin hyvä, sillä olen varma, että löydän työtä.

Miten aktiivimalli liittyy sinun elämääsi?

Periaatteessa aktiivimalli koskee minua, mutta en aio osallistua siihen millään tavalla. Kulutan vaikka säästöjäni, jos tuki pienenee.

Käytän mieluummin aikani insinööriliiton tarjoamiin järkeviin ja työllistymistä edistäviin kursseihin, vaikka niitä ei hyväksytä aktiivimalliin, koska eivät ole te-keskuksen järjestämiä.

Läheiseni oli juuri te-keskuksen kurssilla. Sen sisältö oli yhtä tyhjän kanssa: heiteltiin palloa toiselta toiselle, että ”opittiin ottamaan koppia asioista”.

Miten parantaisit aktiivimallia?

Tuen leikkaaminen pitäisi poistaa. Uskon, että ihmiset oikeasti haluavat tehdä töitä. Olin itse juuri 3 kuukauden väliaikahaastattelussa. Tilaisuus oli sisällöltään suorastaan loukkaavan köykäinen.

Meitä oli sata ihmisitä kuuntelemassa, kun meille selitettiin, mitä linkkejä työkkärin sivulta löytyy. Tällaiseen ei pitäisi joutua käyttämään aikaansa. Sen sijaan eri ammattiliittojen asiallisten kurssien pitäisi kuulua aktiivimalliin.

Mika Rantala, miksi tulit mielenosoitukseen?

Vantaalainen Mika Rantala mielenosoituksessa Senaatintorilla. © Sanna Puhto/Otavamedia

”Tulin osoittamaan mieltäni, koska työttömiltä ei saa ottaa enää pois. Heiltä vietiin jo sata päivää pois ansiosidonnaisesta, ja nyt tuli aktiivimalli. Tämä on loputon tie, jos tälle linjalle lähdetään. Pelkään, että tässä luodaan varjoyhtesikuntaa.

Aktiivimalli myös kohtelee hyvin eri tavoin ihmisiä eri puolilla Suomea. Syrjäseudulla ei ole mahdollista löytää mallin edellyttämiä pätkätöitä.

Miten aktiivimalli liittyy sinun elämääsi?

Nyt olen teollisuustöissä, mutta minulla on kokemusta työttömyydestä 90-luvulla. Tiedän siis mitä se on – eikä asia ole helpottunut niistä päivistä.

Miten parantaisit aktiivimallia?

Pitäisi lähetä ihan toisesta päästä liikkeelle kuin työttömyydestä rankaisuista. Paukut pitäisi laittaa työpaikkojen luomiseen, niiden mahdollisuuksien raivaamiseen, että työpaikkoja voi syntyä. Suomessa on käyttämättömiä resursseja.

Mielenosoitus työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. © Sanna Puhto/Otavamedia

X