(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Helppo ja edullinen mittari muistuttaa, jos sohva vetää liikaa puoleensa.

Liikunta ja aktiivisuusrannekeet

Joka päivä pitäisi liikkua. Kotiaskareet, pihatyöt ja kevyt kävely edistävät terveyttä, mutta myös reipasta liikuntaa pitäisi harrastaa säännöllisesti. Liikunko tarpeeksi ja oikein? Keskustele kunto-ohjaajan, fysioterapeutin ja lääkärin kanssa. Ota myös avuksi nykyaikainen tekniikka.

Tervejalkaiselle suositellaan nyrkkisäännön mukaan 10 000 askelta päivässä. Kiinnitä 20–30 euroa maksava askelmittari vyöhön tai vaattaisiin, ja näyttö kertoo askelten määrän. Ei kun iltalenkille, jos tavoiteltu askelmäärä ei ole päivän askareissa täyttynyt! Kehittyneemmät mittarit kertovat myös kuljetun matkan ja kalorikulutuksen. Hienoimmat tunnistavat kävelyn ja juoksun sekä arvioivat poltetun rasvan määrän. Monipuolinen askelmittari maksaa 30–80 euroa.

Aktiivisuusmittari on nokkelampi. Se havaitsee, milloin ja miten paljon nukut, istut, kävelet ja harrastat tehokasta liikuntaa. Mittari lähettää tiedot tietokoneen tai puhelimen sovellukselle langattomasti tai johtoa pitkin. Fiksu sovellus ja mittari neuvovat, millaista liikuntaa tarvitset. Kehittynyt sovellus analysoi myös unen laadun, jolla on suuri merkitys hyvinvoinnille.

Koti-insinööri kokeili Suomessa kehitettyä Polar Loop -aktiivisuusranneketta ja jäi koukkuun. Miellyttävän rannekkeen näytöstä näkee muun muassa kulutetut kalorit ja sen, paljonko tänään pitäisi vielä hölkätä. Ranneke toimii myös uidessa.

Neuvova ja kannustava sovellus näyttää tulokset havainnollisessa kalenterissa. Ranneke maksaa noin 70 euroa. Liikunnan tarkkaa seurantaa varten rannekkeeseen voi liittää noin 70 euroa maksavan sykemittarin.

Konstailematon Omron Walking StyleOne 2.0

Omron walking StyleOne 2.0

Selkeä Omron Walking StyleOne 2.0 kertoo päivittäiset askeleet, kuljetun ajan ja kellonajan. Nappiparisto riittää pitkään. Et tarvitse tietokonetta. Noin 30–40 e.

Moves-sovelluksen avulla puhelimesta mittari

Moves sovellus

Helppo Moves-sovellus tallentaa kävelyyn, juoksemiseen ja pyöräilyyn käytetyn ajan, kilometrit, kalorit ja matkareitin. Korvaa erillisen mittarin. Android- ja iOS-älypuhelimet. Ilmainen.

Monipuolinen Fitbit One

FitBit

Klipsillä kiinnitettävä Fitbit One laskee askeleet, matkat, kalorit ja kiivetyt portaat. Analysoi yöunien pituuden ja laadun. Sovellus näyttää tilastot ja reitit kartalla. 100 e.

Värinällä muistuttava Polar M400

Polar aktiivisuusranneke

Matkat, kalorit, liikuntasuoritukset ja unien pituudet kertova Polar M400 kertoo kunnon kehityksen. Värisee, jos istut liian pitkään.
160 e, sykesensorin kera 200 e.

Jawbone Up -rannekekella seuraa myös unta ja ravintoa

Jawbone

Sirossa Jawbone Up -rannekkeessa ei ole näyttöä, mutta akku riittää jopa kymmeneksi päiväksi. Android- ja iOS-puhelinsovelluksilla seurataan liikunnan, unen ja ravinnon määrää ja laatua. 90–130 e.

Paino hallintaan Omron CaloriScanin avulla

Omron CaloriScan

Kätevän kokoinen ja helppo Omron CaloriScan havaitsee, milloin lepäät, teet kotitöitä, kävelet ja juokset. Kertoo askeleet, matkan ja kulutetut kalorit. Et tarvitse tietokonetta. Noin 70 e.

Koti-insinöörin suositukset

  • Aktiivisuusrannekkeen akku pitää ladata yleensä 3–5 päivän välein. Sen sijaan yksinkertaisen askelmittarin paristo riittää jopa kuukausiksi.
  • Varmista aktiivisuusmittarin yhteensopivuus tietokoneesi ja puhelimesi kanssa ennen kuin ostat.• Lue ohjeet ja suositukset liikunnan harrastamiseen internetin sivustolta www.ukkinstituutti.fi.

Lue lisää Vivasta 1/15!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Colourbox ja valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X