Alexander Stubbin pääministeriajan kalenteri katosi matkalla arkistoon – miten se on mahdollista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alexander Stubbista (kok) löytyy lukemattomia kuvia hänen pääministerivuodeltaan. Hänen ministeriajan kalenterinsa on kuitenkin kadonnut. Kuva otettu 29. lokakuuta 2014.

(Päivitetty: )
Teksti:
Matti Rämö

Ilman arkistoja, historian tutkimuksella olisi kovat ajat. Miten selvittää menneiden päättäjien motiiveja ja päätösten taustoja, jos ei pystytä jäljittämään, missä he ovat liikkuneet ja keitä tavanneet? Siksi ministereitä velvoitetaan toimittamaan kalenterinsa valtioneuvoston kansliaan virkakautensa (VNK) päättyessä. Samalla päätöksenteosta jää jälki, jota voidaan tutkia myöhemmän tiedon valossa.

Ministerin toimikauden aikana hänen kalenterinsa on salainen. Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti asiasta maaliskuussa 2015. Päätöstä edelsi Ylen toimittaja Boris Salomonin pyyntö saada nähtäväkseen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas) kalenteri.

KHO perusteli päätöstään ministerin turvallisuuden vaarantumisella ja kalenteriin kirjatuilla yksityis- ja puoluemenoilla. Salaus ei kuitenkaan koske ministereiden kalentereita heidän virkakautensa päättymisen jälkeen.

Aina kalenterit eivät kuitenkaan näytä löytävän tietään VNK:n arkistoihin. Se selvisi, kun Seura pyysi nähtäväkseen Alexander Stubbin (kok) pääministerikauden kalenteria.

Määräys velvoittaa

Alexander Stubb nousi pääministeriksi kesäkuussa 2014 voitettuaan kokoomuksen puheenjohtajavaalissa Jan Vapaavuoren ja Paula Risikon. Stubbin pääministerikausi kesti 24.6.2014–29.5.2015.

Sinä aikana hänen sihteerinsä kirjasi kalenteriin Suomen vaikutusvaltaisimman poliitikon tulot ja menot.

Kun ministeri jättää tehtävänsä, kalenteri tulee luovuttaa VNK:n arkistoon.

Velvoite annetaan 9. kesäkuuta 2015 päivätyssä määräyksessä. Siinä linjataan:

”Tällä määräyksellä valtioneuvoston kanslia velvoittaa kohderyhmänä olevat tahot käsittelemään ja arkistoimaan hallituksen asiakirjoja määräyksen osoittamalla tavalla. Pääasiallinen vastuu hallituksen asiakirjojen käsittelystä ja arkistoinnista on ministeriöllä siihen asti, kunnes asiakirjat luovutetaan valtioneuvoston yhteiseen arkistoon (valtioneuvoston kanslia). Ministeriöiden tulee nimetä hallitusten aineistojen käsittelystä ja arkistoinnista vastaavat henkilöt.”

Kalenterit määritellään arkistoiviksi asiakirjoiksi. Arkistoon päätyessään niistä tulee julkisia. Tiedoista kuitenkin poistetaan puoluetoimintaan liittyvät menot ja autonkuljettajien sekä turvamiesten kaltaisten virkailijoiden nimet.

Stubbin tapauksessa kalenteri ei kuitenkaan ole päässyt arkistoon asti lainkaan.

”Tarkistin asiaa ja selvisi, että sihteerikin on kyllä ylläpitänyt pääministerin Stubbin sähköistä kalenteria normaalisti pääministerin menoista, mutta jostain syystä se ei ole säilynyt. PM Stubbin sihteeri ei enää ole VNK:n palveluksessa. Emme siis voi tässä syyttää pääministeriä, vaan itseämme täällä tiedonhallinnassa. Asiaan tullaan varmasti jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota”, VNK:sta kerrotaan Seuralle.

Matkalla eksynyt kalenteri

VNK:sta kerrotaan, että vastuu ministerien kalenterien toimittamisesta arkistoon on käytännössä heidän sihteereillään ja erityisavustajilla. Aina ei kuitenkaan jää toimitettavaa.

”Olen ymmärtänyt, että jotkut ministerit vain ottavat ja vievät kalenterit mukanaan”, VNK:n virkailija kertoo.

Jos ministeri päättää lähtiessään ottaa kalenterinsa mukaansa, hänen entisillä alaisillaan on kova kynnys vastustaa.

Mihin Stubbin ministerikalenteri sitten on päätynyt? Asiasta kysyttäessä Stubb vastaa, ettei tunne kalenterin arkistointiin liittyviä käytäntöjä.

”Selvitän kenen vastuulla (ja millä aikataululla) on arkistoida pääministerin kalenteri valtioneuvoston tiedostoihin”, nykyään Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevä Stubb kirjoittaa viestissään.

Kuullessaan, ettei kalenteria löydy VNK:n arkistoa, Stubb vastaa:

”En voi valitettavasti kommentoida asiaa, jota en tarkemmin tunne. Toivottavasti vastuussa olevat henkilöt hoitavat kalenterimerkinnät arkistoon asianmukaisella tavalla.”

Hän jatkaa:

”Omassa toiminnassani olen aina pyrkinyt maksimaaliseen avoimuuteen.”

Stubb julkaisi syksyllä Alex-nimisen elämäkerran (Otava), jossa hän kuvaa myös pääministeriajan arkeaan hyvin yksityiskohtaisesti.

”Kirjani kohdalla käytin henkilökohtaisia muistiinpanojani, päiväkirjamerkintöjä, sekä julkisia lähteitä, kuten Twitteriä, blogia ja FB:tä, johon olen melkoisen tarkkaan kirjannut mitä tein milloin.”

Jos Stubbin kalenteri ei koskaan löydä tietään arkistoon, tiedot hänen pääministerikaudestaan jäävät pitkälti hänen itsensä kertoman varaan.

Seura sai haltuunsa muiden entisten ministereiden kalentereita. Laura Rädyn (kok) sosiaali- ja terveysministerivuoden kalenteria käsitellään alla oheisessa artikkelissa. Siitä käy ilmi, että sote-uudistuksen ytimessä olleen ministerin ovi aukesi usein yksityisen terveysbisneksen lobbareille. 

Ministerikalenteri avaa lobbauskuviota: yksityiset terveysfirmat pääsivät helposti ministeri Laura Rädyn puheille

 

X