Antiikkiset keramiikkapatsaat - sarjatuotantoa vai uniikkeja veistoksia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Mihin ovat kadonneet suurmiesten patsaat, kipsikoirat ja Rebekat kaivolla? Antiikkiliikekierroksella ei niitä näkynyt, mutta keramiikkapatsaita onneksi löytyi.

Biskviipatsas
Biskviipatsaan takaosassa on maljakko tai säilytystila. Viinin nautiskelua esittävä teos on ilmeisesti saksalainen ja 1800-luvun jälkipuoliskolta. Hinta 185 e, Antiikki Maini ja Veli.

Kertaustyylien aikaan sisustuksessa suosittiin patsaita. Ne pilkottivat palmun varjosta, Johannes Takasen (1849–1885) Merelle katsova Aino ja Rebekka kaivolla. Suosittu oli myös Bertel Thorvaldsenin (1770–1844) Kristus.

Figuriinit ovat pienoispatsaita. Biskviistä eli lasittamattomasta posliinista valetut marmorimaiset hahmot ovat patsasmaisempia kuin esimerkiksi käsin maalatut Kupittaan Matit ja Maijat. Figuriineista on kerrottu aiemmin Vivan numerossa 6/2010.

Kupittaan saven pienoispatsas
Kupittaan saven taitelija Viljo Mäkisen pienoispatsas on vuodelta 1949, ja se on omistettu Mirjamille. Hinta 160 .Antiikki Maini ja Veli.

Merimiehet toivat 1800-luvulla matkamuistoina keraamisia Staffordshire-koiria. Ne istuivat Englannissa takanreunuksella pareittain. Meillä ne raportoivat ikkunalaudalla isännän liikkeistä. Sisäänpäin katsovat koirat kertoivat hänen olevan kotona, ulos tuijottavista pääteltiin miehen olevan merillä. Eläinaiheiset pienoispatsaat ovat kautta vuosien olleet suosittuja ja keräiltyjä. Nyt ovat 1950-luvun bambit muodissa.

Posliiniesineet
Kiinasta on tuotu vuosisatojen aikana posliinin lisäksi mm. pronssi-, keramiikka-, norsunluu- ja nefriittiveistoksia. Hevospari on nefriittiä ja sen jalustat ovat ruusupuuta. Pari on 1800-luvulta ja sen hinta on 1 500 e. Posliininen papukaija (korkeus 23 cm) on 1800-luvun lopulta, hinta 480 e.Nefriitistä valmistettu granaattiomena on samoin 1800-luvun lopulta, hinta 480 e. Kaikki AntikWest.

Suurmiesten patsaat viestivät omistajansa arvoista. Musiikinharrastajan soittoa saattaa yhä tarkkailla Sibelius, Mozart tai Beethoven. Mannerheimin tai Leninin pysti kertoo samoin kodin arvostuksista.

Uniikit veistokset olivat ja ovat yhä harvinaisia tavallisissa kodeissa. Etenkin kookkaat veistokset ovat kalliita ja vaativat tilaa ympärilleen. Lapsesta saatettiin muovailuttaa pään kuva ja teettää siitä kipsivalos. Ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Heikki Niemisen Hymypoika / tyttö lienee kotien yleisin pysti.

Haupt torso
Kuvanveistäjä Matti Hauptin Torso (sign. Roma 1938) myytiin Bukowskin kevään klassisessa huutokaupassa 15 388 eurolla.

Monet keramiikkataiteilijat ovat muovailleet sarjatuotannon ohella myös uniikkeja veistoksia. Mainittakoon Arabian taiteilijat Michael Schilkin, Birger Kaipiainen, Anja Juurikkala, Gunvor Olin-Grönqvist ja Heljä Liukko-Sundström.

Antiikkipatsaat
Kuvanveistäjä Erkki Kannoston Kaverukset-keramiikkapatsas 450 e, Antiikki Maini ja Veli. Taisto Kaasisen Kirahvi 280 e ja Anja Juurikkalan Leipoja 240 e, Artum Arabia. Bisarri. Gunvor Olin-Grönqvistin Valkospuli 1 300 e, Arabia. Bisarri. Anja Juurikkalan Hirvi 190 e, Arabia. Bisarri. Gunvor Olin-Grönqvistin Hauki 480 e, Arabia. Bisarri.

Oma lukunsa ovat puiset patsaat, tekijöitä mm. Hannes Autere, Eeva Ryynänen ja Kain Tapper. Nämä kuten lasiveistoksetkin ansaitsevat erillisen katsauksensa.

Tiedustelut: Antiikki Maini ja Veli 040 543 7187, AntikWest 0400 511 313, www.antikwest.fi, Bisarri (09) 611 252, 0500 872 922, www.bisarri.fi, Bukowskis, www.bukowskis.com

Lue lisää Vivasta 8/2013!

Teksti: Marja Blåfield
Kuvat: Pekka Nieminen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X