Apuvälineitä ikäihmisille

Kun ikää tulee, tarvitaan käteviä apuvälineitä helpottamaan kodin arkea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kun ikää tulee, tarvitaan käteviä apuvälineitä helpottamaan kodin arkea.
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Voimat, liikuntakyky, tasapaino ja aistit heikkenevät iän myötä. Myös etenevä muistisairaus ja monet muut vaivat haittaavat toimintakykyä.

Onneksi on keksitty tuhansittain apuvälineitä, tuotteita ja laitteita, jotka auttavat pärjäämään arjessa omatoimisesti. Joskus tarvitaan remontti, jotta kodista saadaan esteetön ja iäkkäälle sopiva.

Selvitä vaaranpaikat, ongelmatilanteet ja -kohdat. Kutsu tarvittaessa kotiin asiantuntija.

Horjuva saa tukea kahvoista. Luiskat ja sähköiset ovenavaimet helpottavat rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkujaa. Joskus kynnyksen voi poistaa.

Korvaa kylpyamme suihkukopilla, saat liukuovilla lisää tilaa. Estä tulipalot lieden turvalaitteilla.

Lääkärin ja fysioterapeutin suosittelemat liikkumisen apuvälineet saa lainaksi terveyskeskuksen lainaamosta. Kunnasta voi kysyä avustuksia muihin hankintoihin. Hae kodin remonttikuluista kotitalousvähennys verottajalta.

Nykyaikainen kotiautomaatio helpottaa arkea. Valitse eteisen kytkimestä ”poissa”. Automatiikka säätää lämmön, ilmanvaihdon, valaistuksen ja hälyttimen. Tarpeettomat laitteet sammuvat ja veden tulo katkeaa. Kysy osaavasta sähkö- ja urakointiliikkeestä.

Tutustu esteettömän kodin tuotteisiin ja ratkaisuihin mainiossa Toimiva koti DoMedi -näyttelyssä Helsingissä.

Myös Respectalla on laaja valikoima apuvälineitä sekä toimipisteitä eri puolilla Suomea, www.respecta.fi. Apuvälineitä myyvät muun muassa www.aviris.fi (näkövammaiset) ja www.dementiaonlineshop.com. Löydät hyödyllistä tietoa myös osoitteesta www.muistiliitto.fi.

Tuoli seniorille

Nivelongelmainen ja heikkovoimainen pääsee omin voimin ylös Armi Aktiivituolista. Auttaa myös harjoittamaan lihaksia ja tasapainoa. Kotimainen. Noin 1200 e. www.armi-aktiivituoli.fi.

Etevä paikannin

Suomessa kehitetty Yepzon löytää eksyneen muistisairaan vanhuksen. Avaimenperän näköistä läpyskää kantavan sijainti näkyy puhelinsovelluksen kartalla. Riittoisa akku. Noin 100 e. www.yepzon.fi.

Hyödylliset apurit

Kurkkupurkki aukeaa, kun kannen ilmaa Brix Jarkey -avaimella, 7 e. Brix-tuubinpuristin, 7 e. Jämähtänyt hillopurkin kansi puolestaan aukeaa Cap-Gripeillä, 13 e.

Valaise ledeillä

Sopiva valaistus vähentää tapaturmia. Heikkonäköinen ei kompuroi portaikossa, jonka käsijohteen alle asennettaan tehokas led-valonauha. Lisätietoja: www.valokas.fi.

Turvallinen, kätevä

Induktioliesi lämmittää nopeasti kattilan ja ruuan. Keittotaso ei silti polta näppejä. Liesi sammuu, jos tasolla ei ole kattilaa tai ruoka kiehuu yli. UPO CMI855 -liedessä on selkeät nappulat. 600 e.

Voi vaikka unohtaa

Crock Pot kypsentää maukkaat ruuat vaivatta ja turvallisesti. Ruoka ei pala pohjaan, sillä laite sammuttaa itse itsensä ruuan valmistuttua. Sopii siten heikkomuistisellekin. 60–120 e.

Koti-insinöörin vinkit

  • Ota tuotteen ja apuvälineen käyttäjä mukaan kauppaan. Tarpeet ja mieltymykset ovat hyvin yksilöllisiä.
  • Sovi koekäytöstä ja palautusoikeudesta. Selvitä nettiostoksen palautusmenettely ennen tilaamista. Palautusoikeus ei yleensä koske kaikkia tuotteita.
  • Lue Viva 1/2013 (liedet), 10/2013 (huonomuistiselle), 1/2014 (ovi turvalliseksi), 10/2014 (hissit ja nostimet) ja 12/2015 (näkemisen apurit).

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Valmistajat

Viva 1/2016.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X