(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Tekniikka rientää hajamielisen avuksi. Monet apuvälineet helpottavat muistisairautta potevan ja häntä kotona hoitavan omaisen arkea.

Muistisairaan apuvälineet

Unohtuiko silitysrauta tai hella päälle? Mihin laskinkaan käsistäni avaimet? Tervekin ihminen unohtelee tilapäisesti esineitä, tapaamisia ja nimiä.

Muistamattomuuden taustalla saattaa olla myös sairaus. Jos arkiaskareiden hoitaminen vaikeutuu tai läheinen tai asianomainen itse huolestuu muistista, kannattaa hakeutua tutkimuksiin, jotta mahdollisen sairauden hoito ja kuntoutus voidaan aloittaa ripeästi.

Apuvälineitä muistin tueksi  muistin tuoeksi

Muistin tueksi on myös apuvälineitä, joita myyvät kodin elektroniikkaliikkeet ja tavaratalot. Apuvälineet kannattaa hankkia ajoissa, jotta etenevää sairautta poteva ehtii omaksua ne. Keskustele apuvälineistä lääkärin ja terveyskeskuksen apuvälinelainaamon hoitajien kanssa. Lue lisää osoitteesta www.muistiliitto.fi.

Kunnalta voi anoa lainaksi paikannuslaitteen ja turvapuhelimen, joka hälyttää apua nappia painamalla. Kaikkia omasta mielestä hyödyllisiä apuvälineitä ei silti saa kunnalta. Senioreiden puhelimista on lisää tietoa Vivan numerossa 5/2013. Hyvä valikoima muistisairaiden ja heidän omaishoitajiensa arkea helpottavia apuvälineitä on tarjolla esimerkiksi verkkokaupassa www.dementiaonlineshop.com.

Turvalliset kodinkoneet suojaavat huonomuistista

Turvalliset kodinkoneet estävät vahinkoja ja tapaturmia niin terveen kuin muistamattomankin kodissa. Turvallinen silitysrauta sammuu automaattisesti, jos sitä ei vähän aikaan liikuta tai se unohtuu vaaralliseen asentoon (Viva 2/2013). Induktioliesi ei kuumene tyhjänä, vaikka sen unohtaa päälle. Induktioliesi myös sammuu automaattisesti, jos kattila kiehuu yli, eikä itse liesitaso kuumene vaarallisen kuumaksi (Viva 1/2013).

Turvaliesi käännetään päälle kellokytkimestä, ja liesi sammuu automaattisesti. Turvakytkimen saa myös tavalliseen pistorasiaan. Hellavahti huomaa ylikuumenemisen. Se sammuttaa sähköt ajoissa ja estää tulipalon. Toiminto sisältyy myös joihinkin liesituulettimiin. Hellavahdin asentamiseen tarvitaan ammattilainen.

Palovaroitin on jokaisen kodin välttämätön turvavaruste. Jos kotona on tulisija, hanki myös häkähälytin. Vuotovahti hälyttää ennen kuin tippuva tai auki unohtunut hana aiheuttaa kalliin vesivahingon. Turvallisessa kodissa laitteiden sähköt sammuvat ja veden tulo sulkeutuu yhtä kytkintä kääntämällä. Kysy lisätietoja sähköasennusliikkeistä ja kodin tekniikan ammattilaisilta.

Lödä tavarasi paikantimella

Terveetkin ihmiset käyttävät yllättävän paljon aikaa pikkuesineiden, kuten television kaukosäätimen etsiskelyyn. Tavaratalot myyvät 20−50 euroa maksavia paikannuslaitteita esineiden hakuun.

Esineeseen kiinnitetty hälytin vinkuu, kun etsimen nappia painaa. Valitse kestävä laite, jonka ääni kuuluu myös vaatenyytin sisältä.
Muualle kuin kotiin unohtuneen älykännykän sijainti selviää satelliittipaikannuksen avulla. Windows-puhelin, kuten Lumia, etsitään tietokoneen selaimella toimivalla Paikanna puhelin -toiminnolla. Etsintäsovelluksia on tarjolla myös Android- ja iPhone-puhelimille.
Muistisairaan gps-turvaranneke välittää omaisille tiedon tämän sijainnista automaattisesti.

Hyödynnä kännykkää muistin apuna

Hyödynnä kännykkä: kuvaa linja-auton aikataulu tai ajo-ohje kännykän kameralla. Valokuvaa muistin tueksi tuotteet hintalappuineen vertaillaksesi kauppojen tarjontaa. Lähes kaikissa matkapuhelimissa on äänitystoiminto ja hienoimmissa myös videokuvaus. Kun äänität tai kuvaat videolle muistiinpanot, et tarvitse kynää ja paperia. Opettele käyttämään puhelimen kalenteria, muistutuksia ja herätyskelloa.

Unohtuiko tallentavan digiboksin ohjelmointi? Katsele ohjelma tietokoneella netistä (lisätietoja Viva 2/2012).

Muistin apuvälineet testauksessa

King Pigeon A10 -gsm-kaiutinpuhelin – Turvanappi ja helppo puhelin

King Pigeon A10 -gsm-kaiutinpuhelimen kolmeen pikanappiin ohjelmoidaan omaisten ja hoitajien puhelinnumerot. Puheyhteys syntyy nappia painamalla. Sos-hätänapin painallus soittaa automaattisesti ohjelmoituihin numeroihin ja lähettää niihin tekstiviestit.
Laitteeseen kuuluu myös langaton hätäpainike, jonka voi laittaa ranteeseen tai kaulaan.

Carousel Advance -lääkeannostelija – Muistuttava lääkeannostelija

Helppokäyttöinen Carousel Advance -lääkeannostelija muistuttaa ottamaan lääkkeet oikeaan aikaan. Lääkkeitä ei voi ottaa vahingossa liikaa. 28-lokeroiseen annostelijaan mahtuvat koko viikoksi neljä kertaa päivässä otettavat lääkkeet. Annostelija maksaa 216 euroa verkkokaupassa dementiaonlineshop.com.

Doro MemoryPlus 335 -paikannin – Hilkan suosikki

Selkeä Doro MemoryPlus 335 -paikannin on vaivaton käyttää. Toimituspakettiin sisältyvät hakulähetin ja hyvä seinäteline, kolme läpyskää ja ohut laatta sekä tarrapaloja niiden kiinnittämiseksi esineisiin ja kaikki paristot.

Laatta mahtuu lompakkoon tai sen voi liittää tarralla vaikka tablettilaitteeseen tai kännykkään. Läpyskät käyvät esimerkiksi avainnippuun, kaukosäätimeen ja silmälaseihin, joissa on kaulanauha. Koti-insinööri epäilee laatan kestävyyttä takataskussa pidettävässä lompakossa. Doro maksaa noin 50 euroa.

Lue lisää Vivasta 10/2013!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X