(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kikat ja apuvälineet auttavat normaalisti ja vajavaisesti näkevän arkea.

Kontrastien ja värien erotuskyky, hämäränäkö ja silmien yhteisnäkö heikkenevät iän karttuessa. Samoin etäisyyksien ja syvyyserojen arviointi, liikkuminen ja tasapainon hallinta käyvät epävarmoiksi.  Sairaudet muun muassa kaventavat näkökenttää ja herkistävät häikäistymiselle.

Kodin sopiva valaistus on tärkeää.  Jo terve keski-ikäinen tarvitsee tarkasti nähdäkseen enemmän valoa kuin nuori.

Luo sopivan voimakas yleisvalaistus epäsuorilla valaisimilla, esimerkiksi ledinauhoilla katon kautta. Kirkas, häikäisemätön valo tarvitaan etenkin olohuoneeseen, keittiöön ja eteiseen. 40-wattiselle hehkulampulle tarkoitettuun valaisimeen voi vaihtaa led-polttimon, jonka valoteho eli luumen-lukema on kaksinkertainen.

Toimiiko hehkulampun korvaaja himmentimen kanssa? Kirkastuuko pienoisloisteputki tarpeeksi nopeasti?

Edes tervesilmäinen ei aina saa selvää pikkuruisista tuoteselosteiden teksteistä, vaikka täsmälliset tiedot olisivat tärkeitä etenkin erikoisruokavaliota noudattavalle. Valolla varustettu suurennuslasi auttaa. Se helpottaa myös esimerkiksi silmälasien ruuvin korjaamisessa ja askelmittarin pariston asennuksessa.

Mitä isompi suurennuslasin suurennos sitä kapeampi alue näkyy kerrallaan. Valitse laadukas, vääristämätön suurennuslasi. Jalustallinen, kookas malli on kätevä lukemiseen, meikkaamiseen sekä käsitöiden, askartelun ja rakentelun harrastajalle.

Kuuntele teksti äänikirjasta ja katsele kuvat painetusta teoksesta. Säädä tietokoneen tekstit sopivan kokoisiksi. Suurenna yksityiskohta sormieleellä kosketusnäyttöisessä tietokoneessa.

Näkyy selvästi

Kolminkertaisesti suurentavan Proskit MA-019 -suurennuslasin kehyksen led-valot antavat tasaisen hyvän valon. Laadukkaan linssin halkaisija on 5,6 cm. Noin 14 e, www.partco.fi.

Kädet vapaiksi

Narusta rinnuksilla roikkuva kätevä suurennuslasi Coil Easi View jättää kädet vapaiksi käsitöihin, askarteluun ja kirjan pitelemiseen. Suurennus 1,7x. 39 e, www.aviris.fi.

Lanka neulaan

Lanka sujahtaa neulansilmään Hexe-pujottimella, 4 e. www.aviris.fi-kaupassa on myös pujotusapulaite ompelukoneeseen. Saatavilla  urallisia ompelukoneen neulojakin.

Valoa ja suurennus

Led-rengasvalaisimen ja suurennuslasin yhdistelmä käy tarkkuutta vaativiin tehtäviin ja lukemiseen. Kädet jäävät vapaiksi. Hyvä linkkuvarsi. 60 e, Verkkokauppa.com.

Näkee pelata

Supra-pelikorteissa on heikkonäköiselle sopivat suuret merkinnät. Uno-korteissa on lisäksi pistemerkinnät. 6,30 e ja 24 e verkkokaupassa www.aviris.fi.

Säädä suurennus

Heikkonäköinen saa selvää pikkutekstistä taskukokoisella Freedom Scientific Ruby -suurennuslaitteella. Suurennus 2–14x. Taittuva kahva. Hyvät kuvan säädöt. 575 e, www.aviris.fi.

Koti-insinöörin vinkit

  • Kokeile erisävyisiä lamppuja. Sävyn vaihto lämpimästä kylmempään tai päinvastoin voi helpottaa oleellisesti näkemistä.
  • Lataa älypuhelimeen tai tablettiin ilmainen foodie.fi-sovellus, joka suurentaa tuotteen tiedot näyttöön viivakoodin perusteella.Tuntee vain S-ryhmän valikoiman.
  • Näkövammainen voi saada apuvälineet lainaksi hoitopaikasta tai terveyskeskuksesta. Avustuksia hankintoihin voi kysyä kunnasta.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: 123RF ja valmistajat

Viva 11/2015.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X