Automatkailu Euroopassa ei aina ole vaaratonta ja ongelmatonta – Nämä vinkit auttavat välttämään varkaat ja laittomat temput

Matkailijan pahimpiin painajaisiin kuuluu ryöstön kohteeksi joutuminen reissussa. Uhka elää myös teillä, ja autoilijan kannattaakin olla aina varuillaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matkailijan pahimpiin painajaisiin kuuluu ryöstön kohteeksi joutuminen reissussa. Uhka elää myös teillä, ja autoilijan kannattaakin olla aina varuillaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Auton vuokraaminen esimerkiksi Keski-Euroopassa on monen turistin valinta. Maat ovat sen verran pienikokoisia, että viikon aikana ehtii valtioiden rajoja ylittää useampaankin otteeseen.

Turisteja varoitetaan usein kaupunkien vilkkauden mahdollistamista uhista, kuten taskuvarkaista. Vaara kuitenkin vaanii myös tien päällä.

Autoliitto on koonnut kattavat ohjeet siitä, mitä automatkailijan tulee huomioida ennen matkalle lähtöä, sen aikana ja jälkeen. Seura kokosi viisi vinkkiä siitä, miten ehkäistä varkaiden tai muiden laittomien temppujen yllättämistä.

1. Lukitse aina auton ovet

Pysähdyspaikat ja huoltoasemat ovat varkaille suotuisaa ympäristöä.

Barcelonassa espanjalaismies väitti suomalaiselle Martille, että tämän auton takarenkaasta tulee savua. Heti, kun Martti oli poistunut autosta tutkimaan keksityn savun syytä, kurottui varas auton sisään ja repi väkisin vaimolle kuuluneen käsilaukun tämän käsistä.

Ennen kuin Martti ehti reagoida, oli varas jo hypännyt parkissa odottavan auton kyytiin.

Matkailijan kannattaa pitää mielessään myös toinen suosittu konsti eli rengasrikko. Varkaat käyvät puhkaisemassa parkissa olevan auton renkaan, kun kuljettaja ei ole paikalla. Myöhemmin tullaan sitten avuliaina huomauttamaan, että hei, renkaasi näyttäisi olevan tyhjä.

Kun kuljettaja hoitaa tilannetta, pyörivät varkaat auton ympärillä rennosti seuraa pitäen ja ohjeita antaen. Ikävä yllätys tuleekin yleensä vasta myöhemmin, kun erinäisiä tavaroita ei autosta yhtäkkiä enää löydykään.

Lukitse ovet – tai aja toisaalle tutkimaan itse autoasi 

Ovien lukitseminen saattaa tuntua turhalta, jos astut ulos vain hetkeksi. Niin kannattaa kuitenkin aina tehdä, kun ympäristö on vieras ja läheisyydessä pyörii muita ihmisiä.

Se, että autoon jää muita odottamaan, ei poista uhkaa. Taidokas varas osaa napata arvotavarat niin nopeasti, ettei pelkääjän paikalla tai takapenkillä istuvat todennäköisesti ehdi tehdä asialle mitään.

Muista epäillä sopivasti. Joskus autossa voi oikeasti olla vikaa, eikä kaikkia tulekaan olettaa huijareiksi. Jos autoa kuitenkin piirittävät vieraat ihmiset, poistu paikalta ja aja ensin kauemmaksi, ennen kuin pysähdyt tutkimaan autoa omassa rauhassa.

2. Älä pysähdy kenelle tahansa tien vieressä viittovalle

Autojen pysäyttelijöistä on raportoitu viime vuosina kohtuullisesti myös Suomessa.

Tavallista pysäyttelijöille on myydä rihkamaa tai anoa rahaa. Henkilö saattaa esimerkiksi pyytää käteistä ostaakseen bensaa ja väittää, ettei pääse muutoin kotiin.

Kyseisten tapausten yhteydessä autoilijoilta on saattanut kadota rahaa tai muuta omaisuutta.

Ulkomailla kannattaa olla erityisen varuillaan, jos pysäyttävä henkilö väittää olevansa auktoriteetti. Esimerkiksi Bulgariassa liikennepoliisin tunnistaa heijastavasta varoitusliivistä ja virkamerkistä, jossa on valokuva, nimi ja poliisiyksikön tunnus.

Jos siis t-paitaan ja aurinkolaseihin pukeutunut ”poliisi” pysäyttää ja vaatii sakkorahaa, voi autoilija vaikka kysyä, onko mahdollista nähdä ensiksi henkilön virkamerkki.

Kannattaako autoilijan pysähtyä, jos näkee jonkun viittovan tien reunassa?

”Ei kannata. Jos tällainen tilanne tulee, niin ajaa vaan ohi jos vähänkin epäilyttää”, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen opastaa.

”Toki voi olla myös sellainen tilanne, missä oikeasti sitä apua tarvitaan. Sen takia onkin kenties syy kutsua poliisit paikalle.”

3. Piilota arvotavarat

Portugalissa suomalainen Jaana pysähtyi rannikolle ottamaan valokuvia ja jätti autonsa kauemmaksi parkkiin. Palattuaan takaisin näytti auto aluksi täysin normaalilta.

Pian Jaana kuitenkin huomasi, ettei kuskin ovi ollut enää lukossa. Etupenkin läheisyyteen jätetyt avaimet, matkapuhelin, lompakko, passi ja laukku olivat kaikki kadonneet.

Selkeästä ammattivarkaasta oli kyse, sillä ovi oli murrettu ilman lasin rikkomista tai muita näkyviä jälkiä. Suomalaisilla turisteilla on kokemusta vastaavista tapauksista myös Italiassa, Mallorcalla ja Teneriffalla.

Älä koskaan säilytä arvotavaroita autossa ellei se ole täysin välttämätöntä

Kun parkkeeraat, muista aina piilottaa kaikki arvokas niin, ettei auton ikkunasta kurkkiva kykene niitä näkemään.

4. Pidä mielessä kokeneiden temput

Italiassa on raportoitu tapauksista, joissa huijarit ovat vaatineet turisteilta rahaa niin sanotun ”rikkinäisen peilin” taktiikalla.

Huijari on voinut esimerkiksi maalata autoon naarmulta näyttävän viivan, ja peili on rikottu jo etukäteen. Kapealla tiellä huijari sitten kolauttaa omaa autoaan toiseen, ja väittää naarmun ja rikkoutuneen peilin syntyneen törmäyksen seurauksena.

Jos turisti ei maksa tiettyä summaa välittömästi käteisenä, uhkaa huijari ottaa yhteyden poliisiin.

Ehdota itsekin poliisin kutsumista paikalle

Vastaan kannattaa sanoa, jos tilanne vaikuttaa epäilyttävältä ja on syytä epäillä, etteivät toisen auton kolhut ole itsesi aiheuttamia.

Tällöin kannattaa todeta, että poliisin paikalle kutsuminen passaa. Huijari poistuu tilanteesta kyllä vikkelään, jos todenperäisistä vaurioista ei ole kyse.

5. Älä koskaan anna liikennepoliisille lahjuksia

Korruptioon voi turisti törmätä tien päälläkin. Poliisi saattaa esimerkiksi pysäyttää autoilijan kyseenalaisesta syystä ja vaatia käteiskorvausta, jolla isommilta seurauksilta vältytään.

Minkäänlaisia lahjusrahoja ei autoilijan kuitenkaan koskaan tule antaa. Auktoriteetti voi olla oikea, mutta se ei tarkoita, että niin olisi sen toimintakin.

Tee ilmoitus lahjuksesta

Muun muassa Bulgarian sisäministeriö tarjoaa verkkosivut, joiden kautta voi tehdä ilmoituksen lahjustapauksessa. Selvitä heti tilanteen jälkeen, miten omassa lomakohteessasi tulee asian suhteen edetä.

X