Deltavariantti iski kisaturisteihin – Katsojan vastuu jatkuu vielä tapahtuman jälkeenkin

”Tuliaisina tuotu tauti voi johtaa rajoitusten kiristymiseen, ravintola- ja tapahtuma-alojen ihmisten ansionmenetysten jatkumiseen ja mikä pahinta, vakaviin sairastumisiin ja jopa kuolemiin”, päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erkki Meriluoto on Seuran päätoimittaja.

"Tuliaisina tuotu tauti voi johtaa rajoitusten kiristymiseen, ravintola- ja tapahtuma-alojen ihmisten ansionmenetysten jatkumiseen ja mikä pahinta, vakaviin sairastumisiin ja jopa kuolemiin", päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Deltavariantti. Tuo koronaviruksen herkemmin tarttuva muoto. Se iski kiinni suomalaisiin EM-kisaturisteihin Pietarin jalkapalloriehassa. Katsomoissa ja ravintoloiden terasseilla turvavälit unohtuivat, ja loppusilaus koronalingolle saatiin yhteisillä tunteja kestäneellä bussimatkalla takaisin Suomeen.

Rajalla testi on saattanut näyttää vielä negatiivista, mutta muutamaa päivää myöhemmin tulos on ollutkin jo positiivinen. Jos on testissä käynyt uudelleen. Kaikki eivät valitettavasti malttaneet pysyä edes karanteenissa.

Saako deltavariantti aikaan nyt neljännen korona-aallon?

Tartuntoja on todettu jo satoja. Tuliaisina tuotu tauti voi johtaa rajoitusten kiristymiseen, ravintola- ja tapahtuma-alojen ihmisten ansionmenetysten jatkumiseen ja mikä pahinta, vakaviin sairastumisiin ja jopa kuolemiin.

Jos jalkapallomatka paikan päälle on ollut ohjelmassa riskeistä ja varoituksista huolimatta, on sen voinut tehdä myös toisin. Fiksusti omalla autolla massakokoontumisia vältellen. Tiedostaen jo hyvissä ajoin etukäteen, että tapahtumaelämystä seuraa jatkotestaus ja karanteeni.

Ja rillutteluun houkuttavista kesäkeleistä huolimatta siitä on myös pidetty säntillisesti kiinni. Onneksi moni matkaajista onkin toiminut näin, vaikka tartuntojen suuri määrä ehti lyödäkin leiman koko faniporukalle.

Hölmöilystä voi seurata ketjureaktio

Esimerkki yksittäisen hölmöilyn johtamisesta laajempaan vahinkoon nähtiin toisen urheilulajin parissa – pyöräilyn Ranskan ympäriajoissa. Katsoja halusi lähettää terveisiä isovanhemmilleen pahvikyltin välityksellä.

Innokas nainen hönki pyöräilijöiden eteen ajoradalle asti, näytti viestiään tv-kameroita kohti, eikä huomioinut lainkaan takaa tulevia kilpailijoita. Pyöräilijä törmäsi vauhdilla naiseen, kaatui – ja ketjureaktio oli valmis. Kymmenet pyöräilijät rysäyttivät samaan sumaan. Loukkaantumisilta ei vältytty. Moni kallisarvoinen kilpapyörä rikkoontui. Koko kisan henki sai kolauksen, kun jopa voittajasuosikit joutuivat onnettomuuteen ja voimasuhteet menivät uusiksi.

Turman aiheuttanut katsoja luikki paikalta käpälämäkeen, niin että poliisi joutui häntä myöhemmin toden teolla etsimään. Ranskan ympäriajon kilpailuorganisaatio aikoo haastaa hänet oikeuteen, joten vastuunkantoa on vielä luvassa.

Nautitaan kesätapahtumista maltilla ja turvaohjeet muistaen.

Lue myös: Mistä halvin koronatesti? Kuluttajaliitto vertaili testien hinnat – ”Eroa jopa satoja euroja”

X