Elina Kiikon Linnan juhlien puvun suunnitellut Riikka Ikäheimo: ”Ura alkoi unesta”

Pitsisten iltapukujen suunnittelija Riikka Ikäheimo uskoo, että parhaansa tekemällä voi saavuttaa mitä tahansa. Voi tehdä vaikka unesta totta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pitsisten iltapukujen suunnittelija Riikka Ikäheimo uskoo, että parhaansa tekemällä voi saavuttaa mitä tahansa. Voi tehdä vaikka unesta totta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Linnan juhlissa Ilkka Kanervan puoliso Elina Kiikko oli jälleen kerran upea näky. Kiikon kullanvärisistä pitsitilkuista koottuun iltapukuun ommellut sadat kultaiset hapsut välkehtivät kauniisti hänen liikkuessaan. Seuran numerossa 49/2017 puku esitellään tarkemmin. Kuvauksissa mukana ollut Ilkka Kanerva menetti melkein puhekykynsä, kun näki puvun ensikertaa Elinan yllä.

Kun Ilkka sai puhekykynsä takaisin, hän tokaisi:
”Todella tyylikäs. Puvussa on ideaa ja eleganssia.”

Puvun on suunnitellut 28-vuotias Riikka Ikäheimo. Hän on itseoppinut vaatesuunnittelija, jonka pukuja on nähty muun muassa Anna Abreun, Evelinan, Sofia Ruudun ja Iina Kuustosen päällä. Yhdysvaltalaiselle laulajalle Britney Spearsillekin hän on valmistanut puvun ja aamutakin.

Mutta miten itseoppineesta suunnittelijasta tuli kuuluisuuksien pukija?

Kaikki lähti liikkeelle unesta. Riikka Ikäheimo muistaa unen jokaisen yksityiskohdan. Siinä hän laskeutui verkkaisen harkitusti tutun yökerhon portaita alas kohti tanssilattiaa. Hänellä oli päällään vartaloa myötäilevä, musta, pitsinen iltapuku. Hän tunsi olevansa upea.

Oli syksy vuonna 2009. Riikka oli päässyt keväällä ylioppilaaksi, asui vanhempiensa luona Vantaalla ja haaveili pääsevänsä töihin lentokentälle. Sen vuoksi hän oli hakeutunut opiskelemaan ravintola-alan kouluun.

Jo ensimmäisenä koulupäivänä Riikka tiesi, ettei ala ollut sittenkään häntä varten. Sen sijaan hän päätti tehdä unessa näkemänsä mustan pitsipuvun.

Elina Kiikon kullanvärisistä pitsitilkuista koottuun iltapukuun ommellut sadat kultaiset hapsut välkehtivät kauniisti hänen liikkuessaan. © PEKKA MUSTONEN/OTAVAMEDIA

Vanhemmat kannustivat yrittämään

Riikka ei ollut koskaan ommellut. Hän ei tiennyt mitään kaavoista tai malleista. Se ei lannistanut. Hän osti Eurokankaasta halpaa, mustaa pitsiä ja ruinasi äidiltään ompelukoneen lainaksi. Riikka nauraa nyt tuotokselle:

”Puvusta tuli ihan hirveä.”

Hän puki sen päälleen ja esitteli sohvalla istuville vanhemmilleen. He katsoivat toisiaan. Lopulta äiti totesi:

”Tosi hieno!”

Isäkin kannusti:

”Sinusta voi tulla ihan mitä tahansa!”

Vanhemmat eivät odottaneet lukihäiriöstä kärsivältä Riikalta huippuarvosanoja koulussa. Sen sijaan he kannustivat yrittämään parhaansa.

”Olen huomannut, että se vie tosi pitkälle”, Riikka toteaa.

Unessa näkemäänsä iltapukua Riikka ei saanut vielä silloin aikaiseksi. Se oli silti tärkeintä, mitä hän oli tehnyt siihenastisen elämänsä aikana. Viimeisen sauman ommeltuaan ja irrottaessaan pukua ompelukoneesta hän totesi äidilleen tietävänsä, mitä haluaa elämässään tehdä:

”Minusta tulee vaatesuunnittelija.”

Tyyli löytyi kangaskaupasta

Riikka pyrki useaan vaatealan kouluun, mutta ei päässyt edes pääsykokeisiin. Siitä huolimatta hän ei aikonut luovuttaa. Hän osti kirpputoreilta vaatteita, ja purki niiden saumat nähdäkseen, minkälaisista osista ne koostuivat. Paloja hän käytti kaavoina, joiden avulla teki uusia mekkoja ostamistaan verhokankaista.

Kesälomamatkalla Pariisissa Riikka oivalsi, että hän voisi opiskella alaa muuallakin kuin Suomessa. Hänet hyväksyttiin tunnettuun muotialan oppilaitokseen, Esmodiin, kesäkurssille.

Se oli pettymys.

”Siellä vain leikattiin ja liimattiin”, Riikka kuvaa.

Hän ylsi kurssin kolmen parhaan oppilaan joukkoon. Hän olisi voinut jäädä opiskelemaan vielä kolmeksi seuraavaksi vuodeksi, mutta ei ottanut paikkaa vastaan. Pariisiin hän silti jäi, löysi töitä korukaupasta ja opetteli ranskan kieltä.

Eräänä iltana Riikka näki pienen kaupan ikkunassa pitsiä, joka lumosi hänet kauneudellaan. Hän astui kauppaan sisään.

”Siellä löysin tyylini suunnittelijana.”

Riikka käy edelleen samassa kaupassa pitsiostoksilla muutamia kertoja vuodessa.

X