Fennovoiman venäläinen päärahoittaja on EU:n pakotelistalla

Ukrainan kriisi mutkistaa Pyhäjoen ydinvoimalan rahoitussuunnitelmia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pyhäjoen ydinvoimalan tulevaisuus ratkeaa kuluvan syksyn aikana. Kuva: Fennovoima.

Ukrainan kriisi mutkistaa Pyhäjoen ydinvoimalan rahoitussuunnitelmia.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Venäläinen laitostoimittaja Rosatom on sitoutunut järjestämään 75 prosenttia jättihankkeen rahoituksesta. Julkisuuteen kerrotun tiedon mukaan Rosatomin rahoituksen takaaja ja samalla merkittävä rahoittaja on Venäjän valtion vientiluottolaitos Exiar.

Exiar toimii Venäjän valtion kehityspankin Vnesheconombankin omistuksessa. Sama pankki löytyy sekä USA:n että EU:n talouspakotelistalta.

Exiarin hallituksessa istuu joukko Venäjän avainministereitä. Yksi heistä on apulaisvaltionvarainministeri Sergei Storchak, joka uhkaili viime heinäkuussa julkisuudessa, että Venäjän täytyy kostaa lännen talouspakotteet.

Exiarin toimitusjohtaja Peter Fradkov on Venäjän ulkomaan tiedustelupalvelun johtaja Mihail Fradkovin poika. Isä-Mihail on Venäjän entinen pääministeri, joka asetettiin viime heinäkuussa EU:n pakotelistalle.

Miten EU:n talouspakotteet vaikuttavat Pyhäjoen ydinvoimalan rahoituksen jatkosuunnitelmiin?

”En tunne koko asiaa, en voi sanoa siitä mitään”, sanoo Satu Suikkari-Kleven, ministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö.

Viime kuukausien aikana ulkoministeriö on neuvonut kotimaisia yhtiöitä Venäjän kauppapakotteisiin liittyvissä asioissa. Suikkari-Kleven ei ole kuitenkaan kuullut, että Fennovoiman rahoitus olisi ollut esillä ulkoministeriössä.

Fennovoiman ydinvoimalan täydentävä periaatepäätös tulee valtioneuvoston käsittelyyn lähiviikkojen aikana. Eduskunnan on määrä äänestää hankkeen jatkosta myöhemmin syksyllä.

X