Fennovoiman venäläinen päärahoittaja on EU:n pakotelistalla

Mikael Vehkaoja
Ajankohtaista 21.8.2014 15:00

Venäläinen laitostoimittaja Rosatom on sitoutunut järjestämään 75 prosenttia jättihankkeen rahoituksesta. Julkisuuteen kerrotun tiedon mukaan Rosatomin rahoituksen takaaja ja samalla merkittävä rahoittaja on Venäjän valtion vientiluottolaitos Exiar.

Exiar toimii Venäjän valtion kehityspankin Vnesheconombankin omistuksessa. Sama pankki löytyy sekä USA:n että EU:n talouspakotelistalta.

Exiarin hallituksessa istuu joukko Venäjän avainministereitä. Yksi heistä on apulaisvaltionvarainministeri Sergei Storchak, joka uhkaili viime heinäkuussa julkisuudessa, että Venäjän täytyy kostaa lännen talouspakotteet.

Exiarin toimitusjohtaja Peter Fradkov on Venäjän ulkomaan tiedustelupalvelun johtaja Mihail Fradkovin poika. Isä-Mihail on Venäjän entinen pääministeri, joka asetettiin viime heinäkuussa EU:n pakotelistalle.

Miten EU:n talouspakotteet vaikuttavat Pyhäjoen ydinvoimalan rahoituksen jatkosuunnitelmiin?

”En tunne koko asiaa, en voi sanoa siitä mitään”, sanoo Satu Suikkari-Kleven, ministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö.

Viime kuukausien aikana ulkoministeriö on neuvonut kotimaisia yhtiöitä Venäjän kauppapakotteisiin liittyvissä asioissa. Suikkari-Kleven ei ole kuitenkaan kuullut, että Fennovoiman rahoitus olisi ollut esillä ulkoministeriössä.

Fennovoiman ydinvoimalan täydentävä periaatepäätös tulee valtioneuvoston käsittelyyn lähiviikkojen aikana. Eduskunnan on määrä äänestää hankkeen jatkosta myöhemmin syksyllä.

Keskustelu

Venäläispankkiin kohdisetuista pakotteista voisivat ministeriössä ottaa selvää. tässä tuore kooste siitä mitä EU:ssa on päätetty. Aika hankalaksi menee rahan liikuttelu rajan tällä puolella.
http://www.mondaq.com/x/335024/Export+controls+Trade+Investment+Sanctions/Sanctions+on+Russia+Restrictions+on+access+to+capital+markets

Fennovoiman edessä näyttää olevan muitakin esteitä. Kotimaista osuutta ei ole onnistuttu nostamaan yli 50%:n, eikä omistussuhteista ole selvillä edes hanketta eteenpäin väksisin tuuppaava ministeriökään. Hyvä analyysi todennäköisistä omistussuhteista löytyy täältä:

http://www.vihrealanka.fi/reportaasit/ratkaisun-hetket

TEM:n valmistelussa näyttäisi olevan muutakin hämärää, mm. PAP- hakemuksen kommentointiaika oli varsin lyhyt ja päättyi ennenkuin YVA- selvitys oli korjattu ja päivitetty huomautusten perusteella. Muutaman organisaation PAP-huomautukset näyttävät jääneen ennakkosensuurin kynsiin eikä niitä ole asetettu julkisesti nähtäville. Pimitetäänkö tämä tieto yleisön lisäksi myös päättäjiltä?