Heikoimpien rahastusta – Veikkauksen peliautomaatit repivät ongelmaisten viimeisetkin roposet

”Nyt faktat ovat pöydässä, eikä selittely enää toimi”, kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Ari Korvola.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

 Seuran toimituspäällikkö Ari Korvola.

"Nyt faktat ovat pöydässä, eikä selittely enää toimi", kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Ari Korvola.
Teksti:
Ari Korvola

Mietitäänpä tilanne, että päihdesairaalan – entisen alkoholistiparantolan – kahvioon tuotaisiin myyntiin upea valikoima erilaisia viinaksia. Tai jospa kartotettaisiin alkoholin kulutusta kaupunginosittain ja nimenomaan sinne, missä eniten juodaan, perustettaisiin tiheimmin Alkon myymälöitä. Vedottaisiin markkinatalouteen, sillä kysyntähän vaatii tarjontaa.

Näin kuitenkin tekee valtion omistama toinen monopoli Veikkaus. Jo pitkään on tiedetty ja myös konkreettisesti nähty, kuinka varsinkin vähävaraisimmat syytävät rahojaan peliautomaatteihin ostareiden tuulikaapeissa. Tähän saakka Raha-automaattiyhdistys, nyt Veikkaukseen fuusioitu pelimoguli, on onnistunut massiivisella tiedotuksellaan ja päättäjien määrätietoisella rasvauksella peittämään kriittiset äänet. Ongelma silti pysyy, vaikka irvokkaasti on selitetty kysessä olevan tasa-arvon, jolloin kaikilla – ilmeisesti myös peliongelmaisilla – pitäisi olla pelaamisen mahdollisuus. Pelituloja taas kehutaan jaettavan ”kansanterveydelle”.

Julkisuudessakin ongelma on jäänyt marginaaliin. Yksi syy saattaa olla se, että Veikkaus käyttää varsin huomattavaa mainosbudjettia, eikä median kannata ehdoin tahdoin purra ruokkivaa kättä.

Nyt faktat ovat kuitenkin pöydässä, eikä selittely enää toimi. Veikkauksen automaattien sijoituspaikkatiedot, jotka lehtemme on lakiin vedoten saanut julki ja tutkittavaksi, osoittavat, että tietoisesti ja laskelmoiden automaatteja keskitetään sinne, missä ihmiset ovat taloudellisesti hauraimmillaan. Aihetta tutkinut professori Pekka Sulkunen Helsingin yliopistosta kärjistääkin, että ”ihmisiltä, joilla toivoa ei ole, revitään loputkin rahat pois”.

Suomalainen voittaa aina, takoo rahapeliyhtiö päähämme ilta illan jälkeen iskulausettaan. Väite pitää kutinsa, kun puhutaan yhtiön laajasta byrokratiasta ja johdon muhkeista tienisteistä: mitä enemmän ongelmapelaajan pankkikortti vinkuu, sitä varmemmin pelipomon bonus laukeaa.

Peliongelmien ehkäisyyn jaettujen näennäisroposten sijaan tehokkaaksi lääkkeeksi professori Sulkunen linjaa, että ”kivijalkapelaamista” on yksinkertaisesti rajoitettava. Keino on toiminut muissakin maissa, miksei se toimisi täälläkin.

X