(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Pidä yhteyttä omaisiin ja ystäviin hauskoilla ja helpoilla sovelluksilla.

Tavallisten puheluiden ja tekstiviestien suosio vähenevät, koska viestittelyyn on mukavampia, monipuolisempia ja edullisempia keinoja. Jaa arki, kokemukset ja tunnelmat viesteillä, kuvilla ja videoilla.

Sähköposti on kömpelö ja kankea, mutta se toimii, vaikka lähettäjällä ja vastaanottajalla on eri ohjelmat. Useimmat nykyaikaisemmat viestisovellukset toimivat vain, jos molemmilla on sama sovellus. Sovelluksia on kymmeniä erilaisia. Mieti omaisten ja ystävien kanssa, mikä sopii parhaiten.

Omaisen elävän kuvan ja äänen saa televisioon Skype-kuvapuhelimella. Tuntuu melkein kuin hän olisi oikeasti samassa huoneessa. Tarvittava lisälaite eli kameramikrofoni maksaa 70–200 euroa. Yhteensopivan lisälaitteen valitsemiseksi tarvitaan televisiosta tarkat tiedot, jotka löytyvät tyyppikilvestä ja ohjekirjasta. Lisäksi tarvitaan laajakaistaliittymä (ks. Viva 2/2014).

Skype-sovelluksen saa ilmaiseksi useimpiin nykyaikaisiin älypuhelimiin, tablettilaitteisiin ja tietokoneisiin.

Tarvittava kamera on monien laitteiden vakiovaruste. Laadukas kuulokemikrofoni auttaa huonokuuloista. Avut asennukseen ja käytön alkuun saat osaavalta omaiselta, myyjältä tai digitalkkarilta (ks. Viva 8/2013).

Pienipiiri on tablettilaitteessa toimiva viestinnän ja etähuolenpidon sovellus ja palvelu, jota monet kunnat hyödyntävät kotihoidon, kuntoutuksen ja mielenterveyspalveluiden apuna. Muistuttaa myös lääkkeiden ottamisesta.

Skypen ja Pienipiirin kuva- ja ääniyhteydet avautuvat automaattisesti puhelun saapuessa. Pienipiiri on helpompi omaksua kuin Skype.

TV:stä kuvapuhelin

Logitech tv Cam HD muuttaa tavallisen television Skype-kuvapuhelimeksi. Kuva on terävä ja hyvät mikrofonit vaimentavat taustahälyt. 200 e. Et tarvitse tietokonetta etkä älytelkkaria.

Huolenpitoa etänä

Iäkäs saa helposti yhteyden ystäviin ja auttajiin selkeän Pienipiiri-tablettisovelluksen videopuheluilla. Omainen voi varmistaa, että kaikki on kunnossa. Maksullinen. www.pienipiiri.fi.

Hauska imitaattori

Lähetä soittopyyntö Arnold Schwarzeneggerin äänellä tai hauskuuta Aira Samulinin naurulla. Voicenger-puheviestisovellus jäljittelee kymmeniä eri hahmoja.

Jaa arki kuvina

Ilmaisella Snapchat-sovelluksella lähetetään kuva- ja videoviestejä. Ne häviävät automaattisesti vastaanottajien laitteista katselun jälkeen. Android ja iOS.

Tekstareiden sijaan

Kätevällä Kik Messenger -puhelinsovelluksella lähetetään tekstiviestejä, valokuvia, youtube-videoita ja piirroksia. Kaikenikäisten suosiossa. Ilmainen. Android, iOS ja Windows Phone.

Helppo ja hyvä

Nettipuhelut, teksti-, kuva- ja videoviestit veloituksetta. 
Whatsapp on selkeä ja helppo. Hyvät ryhmätoiminnot. Sopii perheille ja harrastusryhmille. Android, iOS ja WindowsPhone.

Koti-insinöörin vinkit

  • Älä maksa liikaa liittymäpaketin puheajasta ja tekstiviesteistä. Nettiyhteyden kautta kulkevien puheluiden ja viestien bitit sisältyvät liittymän kiinteään kuukausimaksuun.
  • Hyödynnä ulkomailla hotellien ja kahviloiden ilmaiset nettiyhteydet, joihin liitytään wlan- eli wifi-tekniikalla.
  • Koti-insinöörin suosikki on Whatsapp. Opit sen kyllä, jos osaat soittaa älypuhelimella ja lähettää tekstiviestin.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Maskot/Lehtikuva ja Vesa Ylä-Jääski

Viva 12/2015.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X