Jali-koira jahtaa häntäänsä – katso vauhdikas video

Helsinkiläinen staffordshirenbullterrieri Jali jahtaa pakkomielteisesti häntäänsä. Jalin spinnauksesta ovat kiinnostuneita myös Helsingin yliopiston tutkijat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jali on nopealiikkeinen staffi. Kuva: Rosemarie Särkkä.

Helsinkiläinen staffordshirenbullterrieri Jali jahtaa pakkomielteisesti häntäänsä. Jalin spinnauksesta ovat kiinnostuneita myös Helsingin yliopiston tutkijat.
Teksti:
Tarja Penttinen

Helsinkiläinen staffordshirenbullterrieri Jali, 3, on yksi koirista, jonka professori Hannes Lohen tutkimusryhmä tapasi kartoittaessaan koirien perimää puolitoista vuotta sitten.

Lohi on lääketieteellisen molekyyligenetiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkimusryhmänsä selvityksen kohteena ovat koirien geenit.

Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä, jotka johtavat erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin. Taustalla on halu soveltaa saatua tietoa ihmisten sairauksien selvittämiseen.

Jali päätyi tutkimuskohteeksi, kun sen omistaja huomasi tutkimusryhmän lehti-ilmoituksen. Siinä haettiin koiria, jotka muun muassa spinnaavat eli jahtaavat häntäänsä toistuvasti.

Hei hulinaa!

Puolitoistavuotiaana Jalin lempipuuhaa niin sisällä kuin ulkonakin oli vinha pyöriminen ja oman hännän tavoittelu.

Tutkimusryhmä totesikin, että hännän jahtaus on yleisempää tietyissä roduissa, kuten juuri bullterriereissä ja saksanpaimenkoirissa. Toistuvaa spinnausta selitetään usein pelkästään ympäristöolosuhteilla, mutta koirilla niiden taustalla on todennäköisesti myös geenivirhe.

Nyt Jalin meno on jo rauhoittunut. Mutta vieläkin Jalin hyrrä lähtee pyörimään, kun se innostuu tutun ihmisen näkemisestä.

Katso kuvaaja Rosemarie Särkän tallentama Jalin spinnausvideo tästä alta tai klikkaamalla tätä linkkiä.

Tänään ilmestyneessä Seurassa 13–14/2013 on juttu koirien hännänjahtauksesta ja sen yhteneväisyyksistä ihmisten pakkomielteisiin.

X