Japanilaistutkimus: WiFi vahingoittaa siittiöitä – Langattoman verkon säteily on uhka lisääntymisterveydelle

Uusi tutkimus osoittaa, että WiFin säteily heikentää miesten spermaa. WHO:n mukaan hedelmättömyys on maailman kolmanneksi vakavin terveysongelma 2000-luvulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomi on 5G-verkon edelläkävijä. © iStock

Uusi tutkimus osoittaa, että WiFin säteily heikentää miesten spermaa. WHO:n mukaan hedelmättömyys on maailman kolmanneksi vakavin terveysongelma 2000-luvulla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Japanilainen tutkimus paljastaa, että langaton WiFi-verkko vaikuttaa haitallisesti miesten sperman laatuun. Tutkimuksesta kertoo uusiseelantilaislehti NZ Herald.

Tuoreen tutkimuksen mukaan WiFi-laitteiden sähkömagneettisella säteilyllä voi olla yhteys kehittyneiden maiden laskevaan hedelmällisyystasoon.

Puhelimen taskussa pitäminen altistaa siittiöt säteilylle

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että myös kännykän säteily heikentää sperman laatua.

Ensimmäistä kertaa siittiöitä pyrittiin suojelemaan kokeilemalla kevyttä suojausta WiFin säteilyltä.

Spermanäytteet aseteltiin reitittimen lähelle etäisyydelle, joka jäljitteli miesten arkipäiväistä tapaa pitää älypuhelintaan housujensa etutaskussa.

51 miehen spermanäytteet jaettiin kolmeen ryhmään, joista yhtä ei altistettu WiFi-reitittimen säteilylle lainkaan. Toisen ryhmän näytteet suojattiin kevyesti säteilyltä ja kolmas altistettiin suoralle säteilylle.

Langaton verkko olisi parasta hylätä täysin

Tunnin jälkeen siittiöiden liikkuvuus pysyi tasaisena kaikissa näytteissä.

Kahden tunnin sähkömagneettisäteilylle altistumisen jälkeen suojattujen näytteiden siittiöiden liikkuvuus oli lähes puolet parempi kuin suoraan altistuneiden.

Säteilylle altistamattoman verrokkiryhmän siittiöiden liikkuvuus oli kuitenkin kaikista paras.

24 tunnin jälkeen sperman kuolleisuus ilmeni lähes samassa suhteessa kuin liikkuvuuden väheneminen kahden tunnin jälkeen.

Suojauksesta ei ollut kuitenkaan mittavaa hyötyä. Parasta olisi siis välttää WiFin käyttöä kokonaan ja käyttää vain kaapeloitua nettiyhteyttä.

Teknologia uhkaa lisääntymisterveyttä

Tutkija Kumiko Nakatan mukaan tutkimus osoittaa sähkömagneettisen säteilyn selvästi tuhoavan miesten siittiöitä ja uskoo sen liittyvän laskevaan hedelmällisyystasoon.

”WiFi-reitittimen sähkömagneettinen säteily laskee sperman liikkuvuutta ja lisää sen kuolleisuutta”, Nakata kertoo NZ Herald-lehdessä.

Sähkömagneettisen säteilyn väitetään olevan turvallista, mutta WiFi-laitteiden kautta kulkeva suuri määrä saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen negatiivisesti.

”Tutkimuksemme on osoittanut lyhyessä ajassa, että suojaus WiFin säteilyltä voi osittain torjua säteilyn haitallisia vaikutuksia. On kuitenkin todisteita, että sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksilla spermaan saattaa olla merkittävä vaikutus ihmisten lisääntymiseen”, Nakata kertoo.

Hedelmällisyyden ja siten syntyvyyden rankalla laskulla olisi näkyvät seuraukset esimerkiksi Aasiassa.

Hedelmällisyystilanne huolestuttaa maailmalla

Hedelmällisyyden lasku kehittyneissä maissa aiheuttaa suurta huolta.

Maailman terveysjärjestö WHO uskoo sekä miesten että naisten hedelmättömyyden olevan 2000-luvulla kolmanneksi vakavin terveysongelma syövän ja sydän- ja verisuonitautien ohella.

X