Televisiovaikuttaja Jorma Sairanen Mannerheim-elokuvasta: ”Rahanahne Renny Harlin oli valmis jättämään muut pulaan”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jorma Sairasen mukaan Markus Selinistä tehtii Mannerheim-elokuvan epännistumisen syypää.

(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Tänään ilmestyneessä Kalle Kinnusen ja Jorma Sairasen kirjoittamassa Sairasen muistelmakirjassa Daddy Cool – Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla (Teos) kerrotaan, miten surullisen kuuluisa Mannerheim-elokuvahanke lopulta hiipui kokoon.

Vaikka Jorma Sairanen antaa välillä tulla, henkilökohtaisia kaunoja hän ei omien sanojensa mukaan kirjassa pura. Mutta kertoo ”asiat niin kuin ne ovat”. Renny Harlinista ei piirretä kovin mairittelevaa kuvaa. Sitä vastoin Markus Selin saa synninpäästön. Hänestä on turhaan tehty tapauksen pahis.

Sairanen ja Selin olivat ystävystyneet jo 1990-luvun lopulla. Sairasen mukaan Selin on jämpti mies, johon saattoi aina luottaa. Markus Seliniä kehutaan vuolaasti: ”Se, mitä julkisuudessa ei ehkä ymmärretä, on Markuksen motivaatio. Hän ei ole rahanahne. Hänellä on poikkeuksellinen yrittämisen halu ja tahto.”

Markus Selin oli Renny Harlinin olkapää

Sairanen kertoo, kuinka Markus Selin makseli ystävänsä auton leasing-maksuja ennen kuin Harlinin ura lähti Los Angelesissa nousuun. Selin oli henkinen olkapää, johon Lauri (Selin kuulemma kutsuu Harlinia joko Lauriksi tai Renskaksi) saattoi nojata.

Selin myös ohjeisti ihmisiä, etteivät nämä puhuisi negatiivisista asioista Harlinin kanssa. Ohjaajan ego ei kestänyt uran laskua, vaikkakin kirjassa annetaan ymmärtää, että tilanteeseen joutuminen oli ollut oma vika. ”Geena oli ottanut eron, kun Harlinille syntyi poika avioliiton ulkopuolella. Isojen studioleffadiilienkin saaminen oli vaikeaa, koska näyttelijöiden keskuudessa Harlin oli saanut huonon maineen. Ilman tähtiä ei ole rahoitusta.”

Renny ei ollut hyvä valinta Mannerheimin ohjaajaksi

Mannerheim-elokuva oli alun perin kenraaliluutnantti Ermei Kannisen ja professori Heikki A. Reenpään idea. He perustivat Champion of Liberty -yhdistyksen keräämään rahoitusta. Ohjaajaksi haluttiin Renny Harlin. Selin lähti myös mukaan.

Useat yritykset ilmoittivat olevansa mukana, ja hanke noteerattiin Harlinin vuoksi myös amerikkalaisessa viihdebisneksessä. Tosin Harlinin himmenevän tähden vuoksi ei ollut realistista odottaa rahaa rapakon takaa. Sairanen muistuttaa, etteivät Hollywood-näyttelijät nähneet roolia Harlin-leffassa enää houkuttelevana.

Loppuvuodesta 2007 Selin soitti Sairaselle: ”Sanoin oitis, että Harlin ei ole enää kovin hyvä ohjaaja, enkä usko näin kalliiseen hankkeeseen. Televisio-oikeuksista haluttiin miljoona euroa, joka lienee siihenastisen suomalaisen elokuvahistorian kovin hinta.”

Jorma Sairanen lupaa Mannerheimille miljoona euroa

Kun sitten Ylekin torppasin suunnitelmat, Selin otti uudestaan yhteyttä Maikkarille. Lopulta toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara suostui rahoittamaan hanketta miljoonalla eurolla. Elettiin hetkeä ennen vuoden 2008 pankkiromahdusta ja sitä seurannutta mainostuottojen romahdusta.

Jorma Sairanen kertoo, että maksu oli määrä maksaa neljässä erässä. Ensimmäinen erä maksettiin marraskuussa 2008, seuraavan vuoden helmikuussa toivottiin yllättäen jo uutta erää. Selkeää syytä ei kerrottu. Pian kuitenkin selvisi, että Nordisk Film oli vetäytynyt rahoituksesta. MTV otti takkiinsa.

Harlin puolestaan poistui maasta. Jorma Sairanen kertoo hänen lähteneen ”vihaisena takaisin Hollywoodiin marmattaen matkallaan Suomen lehdille, kuinka Mannerheim oli jo vienyt häneltä monta hyvää amerikkalaista projektia. Tosiasiassa niitä ei ollut tarjottu lainkaan. Mannerheim oli hänen viimeinen oljenkortensa uskottavana elokuvaohjaajana”.

Renny Harlin

Ohjaaja Renny Harlin vuonna 2009. © Pekka Nieminen/Kuvaryhmä/SKOY

Harlinille palkkaa, MTV:lle pantti

Jorma Sairanen kirjoittaa, että Renny Harlin sai puheillaan Selinin näyttämään pahikselta. Sitä ei kuitenkaan mainittu, että Champion of Liberty -yhdistyksen kenraalit ja vuorineuvokset eivät olleet saaneet senttiäkään kasaan lupauksista huolimatta.

Sairanen on vakuuttunut, että se pikaisesti tarvittu toinen maksuerä, 250 000 euroa, meni Harlinin pussiin: ”Rahanahne Renska halusi fyrkkansa ulos ennen konkurssia ja oli valmis jättämään muut pulaan.”

Suomeen jäänyt ystävä oli valmis panttaamaan Solar Filmsin osakkeet Maikkarille korvaukseksi sotkusta. Sairanen korostaa, miten merkittävä ele oli – rahat olivat Selinin omia, eivät firman.

Pantatut osakkeet olivat MTV:n holvissa vuoteen 2014. Markus Selin maksoi puolet velkasummasta, puolet MTV antoi anteeksi.

 

 

 

 

X