Jos olet myymässä autoasi, lue tämä – ettei vain käy vahinkoa

Ennen auton koeajoon antamista on syytä ryhtyä varotoimiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kelpaisiko Alfa Giulia 1600 härskille autovarkaalle?

Ennen auton koeajoon antamista on syytä ryhtyä varotoimiin.
Teksti: Mira Kurvinen

Oletko myymässä autoasi ventovieraalle? Pelkäätkö, ettei hän palauta autoa koeajon jälkeen? Entä jos auto katoaa ja ajon pantiksi annettu henkilökortti osoittautuukin väärennökseksi?

Seura listasi kuusi ohjetta, joiden avulla suojaat autosi tai moottoripyöräsi myydessäsi sitä itse. Näin vältä menopelisi katoamisen koeajon yhteydessä, tai pystyt jäljittämään sen varkauden sattuessa

1. Pyydä tuntuva rahapantti etukäteen

Vaikka kaupanteko olisi vasta alkuvaiheessa, autosta ja moottoripyörästä kannattaa pyytää tuntuva summa pantiksi ennen kuin menopelin antaa koeajoon.

Sovi ostajakandidaatin kanssa, että rahat palautetaan jos auto ei miellytäkään. Suuri rahapantti voi olla kynnys, jota moni varas ei ylitä. Panttisumman voi pyytää myös maksamaan omalle tilille, jolloin tilitiedot jäävät sinulle.

2. Tutustu ennen kuin ojennat avaimet

Pyydä ostaja vaikka kahville ja tutustu häneen ennen auton luovuttamista. Kysele kysymyksiä ja osoita mielenkiintoa ostajaa kohtaan.

Tässä et häviä mitään. Kunnon ostaja arvostaa vieraanvaraisuuttasi ja autovarkaat usein välttävät antamasta henkilökohtaisia tietojaan.

3. Hanki vakuutus

Vakuutus ei korvaa autoasi, jos et omista aikaisemmin tehtyä vakuutuskirjaa. Hanki siis autollesi tai moottoripyörällesi vakuutus hyvissä ajoin ennen auton luovuttamista toiselle. Tämä auttaa myös nostamaan autosta kiinnostuneiden ostohaluja.

4. Asenna paikannin

Kokeneet autokauppiaat ja isot autofirmat käyttävät paikantimia estääkseen varkaudet. Paikannin antaa mahdollisuuden seurata auton liikkeitä koeajon aikana.

Paikantimen voi asentaa helposti vaikka navigointijärjestelmään, josta varkaan on äärimmäisen vaikea löytää sitä. Tieto paikantimesta nostaa auton varastamiseen liittyvää riskiä huomattavasti.

5. Älä jätä rekisteritietoja koeajajan saataville

Koeajotilanteessa usein tehty virhe on, että myyjä ei ole tajunnut tyhjentää hanskalokeroa. Varkaat usein etsivät autosta kaiken mahdollisen, joten ole varovainen.

Älä jätä autoon mitään, mistä voisi saada auton rekisteriotteen tai ostopaperit. Näiden avulla varas voi kirjata autonsa vaikka omiin nimiinsä tai myydä sen eteenpäin.

6. Mene mukaan koeajolle

Jos kyseessä on henkilöauton koeajo, vaadi että pääsen mukaan koeajamaan autoa.

Jos autosi viedään kaikista varotoimista huolimatta viedään, ilmoita siitä heti poliisille

Aika on usein tärkein tekijä varasten auton takaisin saamisessa. Jos auto on vakuutettu ja siinä on paikannin, poliisit voivat jäljittää sen jopa minuuteissa.

Jos ilmoitus tehdään vasta päivää myöhemmin, varas on jo varmasti ehtinyt rajan yli.

Lähteet: LähiTapiola, Helsingin poliisilaitos, ffp-yhdistys.

X