Julija Skripal toipuu – Tällaiset jäljet hermomyrkky jättää

Yhä on mysteeri, miten myrkky päätyi Salisburyyn – ja mistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pelastajat suojaavat Salisburyssa Etelä-Englannissa 8. maaliskuuta 2018 penkin, jolta Sergei ja Julija Skripal löydettiin.

Yhä on mysteeri, miten myrkky päätyi Salisburyyn – ja mistä.
Teksti:
Ulla Janhonen

Maaliskuussa myrkytyksen uhriksi joutunut Julija Skripal on toipumassa. Sen sijaan hänen isänsä kaksoisagentti Sergei Skripal on vieläkin kriittisessä mutta vakaassa tilassa.

Kansainväliset uutistoimistot kertoivat, että 33-vuotias Julija Skripal olisi pystynyt jo puhumaan. Hän on silti vielä tehostetussa sairaalahoidossa.

Julija ja Sergei Skripal yritettiin myrkyttää Salisburyssa Englannissa erittäin vaarallisella Novitšok-nimisellä hermokaasulla, joka on aikanaan kehitetty Venäjällä sotilastarkoituksiin.

Miten vaikuttaa?

”Hermomyrkylle altistunut ihminen voi toki jäädä henkiin, jos hänen hoitonsa vasta-aineilla aloitetaan tarpeeksi aikaisin”, Kemiallisen aseen kieltosopimuksen institutin (Verifin) johtaja professori Paula Vanninen sanoo.

Vaikka ihminen säilyisi hengissä, hänelle jää todennäköisesti erilaisia hermostollisia oireita loppuiäksi. Tämä huomattiin Vannisen mukaan Irakin sodassa. Monet hermomyrkkyä saaneet eivät toipuneet työkykyisiksi.

Millaisia pitkäaikaisia vaurioita hermomyrkky saattaa aiheuttaa, osastolääkäri Irina Rimon Myrkytyskeskuksesta?

”Meillä Myrkytyskeskuksessa ei ole erillistä tietoa Novitšok-hermomyrkystä, mutta meillä on toki tietoa hermokaasuista yleisesti. Pitkäaikaisoireet riippuvat varmasti siitä, kuinka vaikea myrkytys on ollut ja siitä, kuinka esimerkiksi hapenpuute on ehtinyt vaurioittaa eri elimiä kuten aivoja tai munuaisia.”

”Myös tehohoidon kesto ja siihen liittyvät mahdolliset komplikaatiot vaikuttavat pitkäaikaisennusteeseen. Hermokaasujen tiedetään mahdollisesti aiheuttavan hermojen tuhoutumista hermokipuja, tuntohäiriöitä ja jopa halvautumista. Ilman hoitoa hengityslihasten halvaantuminen ja aivojen hengityskeskuksen lamaantuminen johtavat tukehtumiseen ja kuolemaan.”

Hermokaasut voivat aiheuttaa myös muun muassa rauhattomuutta, ärtyvyyttä, tasapainohäiriöitä ja puhevaikeuksia.

Mistä myrkky tuli?

Myrkytystä tutkitaan Isossa-Britanniassa kuumeisesti, mutta vieläkin on mysteeri, miten myrkky päätyi Salisburyyn ja mistä. Britannian tiedustelupalvelu ei ole pystynyt selvittämään, onko se tuotu Venäjältä vai jostakin muualta.

Viimeisten tietojen mukaan poliisi uskoo Skripalien altistuneen hermomyrkylle Sergei Skripalin talon kotiovella.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan isä ja tytär altistuivat myrkylle, kun he koskettivat käsillään talon ulko-oven kahvaa. Tämän jälkeen he ajoivat Maltingsin ostoskeskukseen.

Heidät löydettiin ostoskeskuksen lähettyviltä puistonpenkiltä. Julija oli jo tajuton ja Sergei sekavassa tilassa.

Kaksoisagentti Sergei Skripal on asunut jo vuosia Britanniassa. Hänen tyttärensä Julija oli käymässä Moskovasta isänsä luona.

Britannia syyttää Venäjää myrkytyksestä. Useat länsimaat Suomi mukaan lukien on karkottanut venäläisiä diplomaatteja. Myös Venäjä on karkottanut länsimaisia diplomaatteja.

X