Jussi Niinistön koominen laskelma armeijan kasvisruokakohuun ja varusmiesten päivittäiseen energiatarpeeseen Ylellä: ”Se vastaisi 12,5 kiloa porkkanaa”

”Tämä on tapa tehdä politiikkaa eli nostaa asioita räväkillä vertauskuvilla esille”, puolustusministeri Jussi Niinistö myönsi Ylen A-studio ohjelmassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Tämä on tapa tehdä politiikkaa eli nostaa asioita räväkillä vertauskuvilla esille", puolustusministeri Jussi Niinistö myönsi Ylen A-studio ohjelmassa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anu Vaskimo

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) selitti Ylen A-studiossa kohun nostaneita kasvisruokakommenttejaan maanantaina. Viime viikolla uutisoitiin, että varusmiehet ja armeijan henkilökunta tulevat saamaan jatkossa kaksi kasvisateriaa enemmän viikossa. Aihe onkin ollut sosiaalisessa mediassa aktiivisesti esillä, ja kasvisruokakohuun sohaisi myös näyttelijä Aku Hirviniemi.

A-studion keskustelussa puolustusministeri ihmetteli, miksi ihminen ei saa enää olla sekasyöjä tai kaikkiruokainen.

”Ei pitäisi kaikkiin ääri-ilmiöihin mennä aina mukaan”, Jussi Niinistö vaati.

”Vastaako kasvisruoka varusmiehen energiatarvetta?”

Kasvisruoan osuuden lisäämistä on perusteltu laajasti myös ilmastosyillä. A-Studion toimittaja Kirsi Heikel penäsikin Niinistöltä vastausta siihen, miksi puolustusvoimien varuskuntaravintoloiden kasvisruokatarjoiluun puolustusministeri reagoi niin voimakkaasti.

”Se on varmaan ihan ok, että kukin lisää kasvisten osuutta lautasellaan. Voidaan vaikka vähentää lihapullia lautasella ja lisätä kasviksia. Mutta että pelkästään kasvisruokaa aletaan tuputtaa, niin vastaako se sitten tällaisen maasto-oloissa koulutettavan varusmiehen energiantarvetta.”

Varusmiesten kasvisruoka on herättänyt suuren kohun.

© Kari Hautala / Otavamedia

Puolustusministeri antoi myös ateria- ja kilokaloriesimerkin varusmiehen kasvisateriasta:

”Huvikseni laskeskelin tänään, että jos 4000 kilokaloria pitäisi varusmiehen saada pelkästään porkkanoista, se vastaisi 12,5 kiloa porkkanaa eli reilua 200 keskikokoista porkkanaa. Siinä menisi aikaa niiden mussuttamiseen”, Niinistö analysoi A-studiossa.

Viekö räväkkä ulostulo sinisten kannatuksen nousuun?

Toimittaja Kirsi Heikel haastoi Niinistön keskustelussa kysymällä, oliko tämä vain räväkkä ulostulo, jolla pidetään heikon kannatuksen Sininen tulevaisuus -puoluetta esillä. Puolustusministeri myönsikin, että ulostulo meni hyvin läpi ”kansan syvissä riveissä”.

”Tämä on tapa tehdä politiikkaa eli nostaa asioita räväkillä vertauskuvilla esille. Sinällään haluan selvittää, että onko varusmiesten energiantarve laskettu viimeisen päälle, ettei heidän tarvitse ostaa sotilaskodista makkaraperunoita tai pizzaa päivärahoillaan vaan että valtio antaa heille riittävästi ruokaa tärkeän palveluksen suorittamiseen.”

Jussi Niinistö kertoi, että oli toimittanut selvityspyynnön asiasta pääesikuntaan viime perjantaina ja poliittista ohjausta annetaan tarvittaessa. Mutta onko varusmiesten energiatarpeesta vastaaminen juuri puolustusministerin tehtävä?

”Kyllä puolustusministerin tehtävä on pitää huolta siitä, että meidän taistelijat ovat toimintakykyisiä kaikissa olosuhteissa”, hän kommentoi A-studiossa.

X