Kallistuuko olut ilmastonmuutoksen seurauksena? Helle ja kuivuus iskevät ohrasatoihin

Uuden tutkimuksen mukaan lämpö ja kuivuus uhkaavat ohran saatavuutta. Suomessa ei kuitenkaan nähdä, että tämä olisi suurin uhka oluen valmistukselle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uuden tutkimuksen mukaan lämpö ja kuivuus uhkaavat ohran saatavuutta. Suomessa ei kuitenkaan nähdä, että tämä olisi suurin uhka oluen valmistukselle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Jos et vielä ole huolestunut ilmastonmuutoksesta ja sen  tuomista uusista eläinlajeista, vuodenaikojen katoamisesta tai vaikka juuston vaikutuksesta ilmastonmuutokseen,  saisiko tämä tutkimustulos sinut huolestumaan?

Pieni joukko kansainvälisiä tutkijoita on todennut, että vuosisadan loppuun mennessä maapallon lämpeneminen ja kuivuminen vaikuttavat ohran saatavuuteen ja pahimmassa mahdollisessa tapauksessa oluen hinnat tuplaantuisivat Irlannissa tai jopa kuusinkertaistuisivat Tsekissä.

Yksi tutkijoista sanoi The New York Timesille, että tutkimus oli suunnattu erityisesti rikkaimpien maiden kansalaisiin, jotta he ymmärtäisivät ilmastonmuutoksen koskettavan kaikkia, ei vain kaikista köyhimpiä ihmisiä tai maita. Matemaattisten mallien avulla tutkijat arvioivat, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ohran viljelyyn ja sitten yhdistivät mallin kansainvälisen kaupan kanssa.

Kuiva kesä vaikuttaa jo nyt ohrasatoon

Suomalaisessa oluessa käytetään kotimaista ohramallasta. Ohra on vaativa kasvupaikkansa suhteen ja kärsii muita viljoja herkemmin esimerkiksi kuivuudesta. Kesä 2018 oli ilmatieteenlaitoksen mukaan mittaushistorian lämpimin ja kuivuutta havaittiin erityisesti alkukesästä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) vuoden 2018 satotilaston ennusteen mukaan koko vuoden viljasato Suomessa on pienin sitten 1987 katovuoden. Saman ennusteen mukaan ohran sato on jäämässä 16 prosenttia pienemmäksi viime vuoteen verrattuna. Kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna ohrasato on jäämässä tänä vuonna neljännestä pienemmäksi.

Pitkällä tähtäimellä suurempiakin haasteita

Yksi Suomen suurimmista juomavalmistajista ei kuitenkaan usko ohrasadon olevan suurin uhka suomalaisen oluen valmistukselle.

”Lähivuosina ei ole huolta siitä, etteikö ohraa riittäisi oluenvalmistajien tarpeisiin. Suomessa veronkorotukset ovat vaikuttaneet oluen hintalappuun huomattavasti ohran hinnannousua enemmän. Pitkällä tähtäimellä meillä on ohrasatojen onnistumistakin suurempia haasteita, esimerkiksi veden suojeleminen”, vastaa Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen.

X