(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Testasimme viisi kannettavaa tietokonetta. Sopisiko niistä jokin sinulle?

Nykyaikainen kannettava tietokone viihdyttää ja helpottaa arkea. Se välittää viestit, löytää vastaukset ja neuvoo perille. Väsymätön apulainen herää vikkelästi, ja se mahtuu vaikka käsilaukkuun. Perinteisen tietokoneen ääreen puolestaan pitää asettua, se vie tilaa, hurisee ja johdot keräävät pölyä.
– Kannettava tietokone sopii meille. Se toimii yhtä hyvin sohvalla ja keittiön pöydällä. Sen saa mukaan myös mökille ja matkoille, kertoo nurmijärveläinen Liisa Rantanen.

Liisa ja Erkki Rantanen käyttävät sähköpostia ja Google-hakuja päivittäin. Tietokoneella asioidaan pankissa, tehdään ostoksia ja karttapalveluista haetaan ajo-ohjeet. Pariskunta valokuvaa ahkerasti. Digikameran kuvista saa kopiot tietokoneen omalla muistikortin lukijalla. Rantaset varakopioivat kuvat cd- ja dvd-levyihin tietokoneen kirjoittavalla dvd-asemalla. Kuvia katsellaan televisiosta tavallisella dvd-soittimella kotona ja ystävien luona.

Kannettavat tietokoneet ovat pöytäkoneita yleisempiä kotikoneina

Useimmat suomalaiset valitsevat Rantasten tapaan kannettavan pöytäkoneen sijaan. Yleisimmät kotien kannettavat tietokoneet maksavat noin 500–1 000 euroa. Kannettava tietokone on aina koon, painon, suorituskyvyn, akun riittoisuuden ja hinnan kompromissi. Virtasyöppö elektroniikka on halvempi, mutta se tyhjentää akun nopeammin. Kevyet ja lujat materiaalit ovat kalliita. Halvallakin tietokoneella voi surffata netissä, mutta sen voimat eivät riitä esimerkiksi digitaalikameran kuvien muokkaukseen.

Pöytäkoneen näytön halkaisija on yleensä 20–23 tuumaa, pikkukannettavan 10–13 tuumaa ja kookkaan kannettavan 15–17 tuumaa. Heikkonäköinen tarvitsee reilunkokoisen näytön. Onko näyttö tarpeeksi kirkas? Halvimpia näyttöjä pitää katsoa tarkasti tietystä suunnasta. Kirkas, heijastuksia vaimentavalla kalvolla päällystetty laadukas näyttö näkyy kesällä myös terassilla. Kokeile näppäimistöä ja hiiren korviketta. Kovin kapea näppäimistö ei sovi kömpelösormiselle. Hanki tarvittaessa muutaman kympin maksava langaton hiiri.

Jatkuvasti mukana kulkevan tietokoneen pitää olla kestävä ja kevyt, ja akun riittää pitkään. Noin 500–700 grammaa painava taulutietokone eli tabletti mahtuu kätevästi käsilaukkuun. Tabletti on pienempi kuin A4-arkki ja alle yhden senttimetrin paksuinen. Se herää vikkelästi eikä sen akkua tarvitse ladata yhtenään.

Tabletissa ominaisuudet ovat hieman rajallisemmat

Tabletilla luet sähköpostit, surffaat netissä, katsot elokuvia ja tv-ohjelmia, löydät matkareitin, kuuntelet musiikkia ja vierailet Facebookissa. Lataat aineistot ja uudet sovellukset netistä ilmaiseksi tai pikkurahalla. Liisa ja Erkki Rantasen mielestä kosketusnäytön taputtelu ja sively vaatii kuitenkin hiukan totuttelua. Lisävarusteena hankittavan näppäimistön kera taulutietokone ei ole enää yhtä kevyt ja kätevä. Tavallisten tietokoneiden ohjelmat eivät käy tabletteihin, joiden perusohjelmisto on yleensä Android tai Apple iOS. Tablettien muistitila on tavallisia tietokoneita pienempi ja ohjelmien ominaisuudet ovat suppeampia. Liittimiä lisälaitteille on nuukasti.

Jos budjetissa on varaa vähintään 800 euroa, kannattaa kokeilla kevytkannettavaa eli niin sanottua ultrabook-tietokonetta. Kevyimmät ultrabookit painavat 1,2–1,5 kilogrammaa, ja näytön koko on 11– 13 tuumaa. Nykyaikaisen pikkukoneen voimat ja muisti ovat oikean tietokoneen veroiset.

Liisa ja Erkki Rantanen ihastuivat puolitoistakiloiseen ultrabookiin. Se on melkein puolta kevyempi kuin Rantasten nykyinen tietokone, tosin myös 300 euroa kalliimpi. Ultrabookia kookkaampi tietokone on mukavampi ja usein halvempi. Siihen mahtuu isompi näppäimistö, kosketustaso ja näyttö, josta on mukavampi katsella elokuvia ja valokuvia. Harva viitsii kanniskella kolmekiloista pänikkää olkalaukussa. Paino ei kuitenkaan haittaa kotona eikä autolla liikuttaessa.

Elokuvia katselevan tietokoneessa on dvd tai bluray -asema. Elokuva pitää myös takapenkin lapsenlapset tyytyväisinä. Varmista, että akku on tarpeeksi riittoisa tai hanki tupakansytyttimeen sopiva verkkolaite.

Matkapuhelinverkon kautta saa yhteyden nettiin melkein missä vain.Yhdysrakenteinen mobiiliyhteys on nettitikkua kätevämpi. Hanki liittymä, johon sisältyy rajoittamaton tai riittävän suuri määrä bittejä. Ulkomailla suomalaisen liittymän käyttö on yleensä kohtuuttoman kallista. Monissa hotelleissa ja kahviloissa on onneksi maksuton langaton yhteys.

5 x kannettava

Samsung 5 Series Ultrabook 13,3”- Liisan ja Erkin suosikki

Kestävä, kevyt ja sähäkkä ovat ensivaikutelmat Samsung 5 Series Ultrabook 13,3” -kannettavasta, joka painaa alle 1,5 kiloa. Kirkas näyttö näkyy myös auringonpaisteessa. Akku riittää pitkään, ja tyylikäs alumiinikuori kestää kolhut. Perusmalli maksaa noin 850 euroa. Tuhat euroa maksavan huippumallin elektroninen massamuisti ei hukkaa bittejä, vaikka laite putoaa lattialle.

Sony Vaio SVS-1311P – Kotiin tai matkalle

Runsaat ominaisuudet ja tuhti suorituskyky kulkevat matkassa, kun tietokoneesta maksaa 1250 euroa. Sähäkästi heräävä Sony Vaio SVS-1311P painaa vain 1,8 kilogrammaa. Silti potku riittää vaikka kotivideoiden muokkaukseen. Muistia, tallennustilaa ja nopeita liitäntöjä lisälaitteille on mukavasti. Akku riittää 8 tunniksi, lisäakun kera kaksi kertaa pitempään.

Toshiba Satellite P850-132 – Pätevä kotitietokone

Runsaat 2,5 kilogrammaa painava Toshiba Satellite P850-132 maksaa noin 800 euroa. Tuhdin pöytäkoneen veroinen suorituskyky riittää vaikkapa vaativaan kuvankäsittelyyn, eivätkä muisti ja tallennustila lopu kesken. Äänet ovat tavallista laadukkaammat, ja 15,6 tuuman näytöstä kelpaa katsella elokuvia.

Apple iPad- Tablettien mersu

Helpoin ja selkein taulutietokone on monien mielestä Apple iPad. Siinä on hyvät perusohjelmat ja netistä on helppo ladata lisää. iPadilla luetaan verkkolehtiä sekä näppäillään ja muokataan valokuvia ja videoita. Liitäntöjä on niukasti: esimerkiksi digikameran muistikortin lukemiseen tarvitaan lisälaite. Uudessa iPadissa on ylivertaisen hieno näyttö. iPad maksaa 400–900 euroa.

Asus Eee Pad Transformer Prime TF201   – Tabletin ja sylimikron välimuoto

Oikealla näppäimistöllä on helpompi näppäillä tekstiä kuin kosketusnäytöllä. Asus Eee Pad Transformer Prime TF201 -tabletti painaa noin 600 grammaa. Näppäimistöön liitettynä se toimii kuin perinteinen tietokone. Laitteessa on laadukas näyttö, hyvä kamera, ja sen akku kestää poikkeuksellisen pitkään. Android-tabletti näppäimistön kera maksaa noin 600 euroa.

Lue lisää Vivasta 9/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X