Kirpaiseeko ero ja parisuhteen päättyminen? Ota avuksi jesuiittapapin ja keskitysleirivangin ajatukset

Eroasiantuntija Marika Rosenborg suosittelee erityisesti kahta ajattelijaa hänelle, joka haluaa eron jälkeen löytää tien parempaan elämään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eroasiantuntija Marika Rosenborg suosittelee erityisesti kahta ajattelijaa hänelle, joka haluaa eron jälkeen löytää tien parempaan elämään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Vaikka avioliitossa oli ollut vaikeuksia jo pari vuotta, miehen eroilmoitus tuli yllätyksenä. Marika Rosenborgista tuli 29-vuotiaana kahden pienen lapsen yksinhuoltaja – ja aluksi vihainen, surullinen ja rikkinäinenkin ihminen.

Rosenborg lähti hakemaan itselleen vertaistukea ja osallistui eroseminaariin. Amerikkalaisen Bruce Fisherin kehittämä ja psykologi Kari Kiianmaan Suomeen rantauttama seminaari johti lopulta siihen, että Rosenborg kouluttautui itsekin eroryhmien vetäjäksi.

Vertaistuki auttaa erossa

Juuri ilmestyneessä kirjassaan Sinä selviät kyllä – Erovuoden matkaopas Marika Rosenborg kertoo paitsi omista myös viidentoista vuoden aikana hänen eroryhmissään käyneiden ihmisten kokemuksista.

Vertaistuki auttaa erossa – mutta niin auttaa myös lukeminen. Rosenborg suosittelee erityisesti kahta ajattelijaa, jotka ovat auttaneet häntä itseään: jesuiittapappi Anthony de Melloa ja psykiatri Viktor Franklia, joka menetti lähes koko perheensä keskitysleirillä.

Miksi he puhuttelevat nimenomaan eronnutta?

”Siksi, että eronnut kaipaa uutta näkökulmaa, toivoa ja luottamusta itseään kohtaan. Uusi alku on aina mahdollinen”, Rosenborg sanoo.

Marika Rosenborg on helsinkiläinen parisuhdevalmentaja sekä eroasiantuntija.

Marika Rosenborg on helsinkiläinen parisuhdevalmentaja sekä eroasiantuntija. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Pienoisvalaistuminen de Mellon parissa

Pari vuotta avioeron jälkeen ystävät suosittelivat Marika Rosenborgille Anthony de Mellon kirjaa Havahtuminen.

”Se muutti monella tavoin ajatteluani rakkauden olemuksesta ja ihmissuhteiden merkityksestä. Mellolla oli iso merkitys siinä, kuinka ajatukseni päivittyivät uudelle tasolle. Se oli eräänlainen pienoisvalaistuminen minulle.”

Intialainen De Mello (1931–1987) liittyi nuorena jesuiittoihin ja vihittiin katoliseksi papiksi. Hän opiskeli filosofiaa Espanjassa ja opetti myöhemmin erityisesti Yhdysvalloissa. De Mello tunnettiin taitavana puhujana, ja Havahtuminen on koottu postuumisti hänen luennoistaan.

”Kirja on ääninauhoista litteroitu ja siksi välillä hieman kömpelö tekstiltään, mutta filosofia kuittaa kirkkaasti haastavat kohdat”, Rosenborg sanoo.

Elämäntaito-oppaaksikin luonnehdittu Havahtuminen pyrkii purkamaan elämän valheellisuutta ja ihmisten erilaisia ehdollistumia. Rosenborgia kirja auttoi ymmärtämään läheisriippuvuutta ja syventämään rakkaussuhdetta omaan itseen.

”En etsinyt enää rakkautta vain ulkoa, sain kosketuksen sisäiseen maailmaani. Myös ihmissuhteeni paranivat, koska opin tunnistamaan ja laittamaan rajoja.”

Keskitysleirivangin opit antoivat toivoa

Viitisen vuotta sitten Marika Rosenborg täydensi eroseminaariopintojaan ja opiskeli lisäksi logoterapiaa.

”Olin ihan ihmeissäni, että oli olemassa oma filosofia perustuen sille arvopohjalle, jonka mukaan olin itse elänyt noin kymmenen vuoden ajan eroni jälkeen ja jolle Mellokin oli ollut suunnannäyttäjä.”

Logoterapian kehittäjä oli juutalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frankl (1905– 1997). Frankl joutui keskitysleirille pian avioitumisensa jälkeen 1942. Sodan jälkeen Franklille selvisi, että hänen vanhempansa, veljensä ja vaimonsa olivat kuolleet keskitysleireillä.

Frankl saneli ensimmäisen teoksensa Ihmisyyden rajalla keskitysleireillä kirjoittamiensa muistilappusten pohjalta. Leirikokemuksiin keskittyvästä kirjasta löytyy myös logoterapian teoria.

”Frankl antoi ennen kaikkea toivoa. Olin logoterapiaopiskeluaikanani keskellä vaikeaa elämäntilannetta ja kovin yksin pelkojeni kanssa. Sain lohtua Franklin kirjoituksista, erityisesti siitä, että uusi alku on joka hetki mahdollinen ja että ihmisen on mahdollista nousta jopa kärsimyksensä yläpuolelle.”

Niin de Mello kuin Frankl opettavat Rosenborgin mielestä vastuunottoa omasta elämästä. De Mello herätti hänet pohtimaan rehellisesti esimerkiksi omia motiiveja ihmissuhteissa, Franklin syvä ymmärrys elämän tarkoituksesta taas antoi lohtua.

”Molemmat miehet herättelivät pohtimaan myös arvoja: mille elän? Vastuu muille ja itselle, elämän valinnat ja uudenlaisten näkökulmien herättely löytyvät molempien ajatuksista.”

X