Kuka on duunarin puolella, kun SDP:stä on tullut eläkeläispuolue ja vasemmisto satsaa punavihreisiin kaupunkilaisiin?

Keskusta satsaa hyvinvoiviin yrittäjiin, ja vasemmisto on unohtanut rasvaniskaduunarin, sanoo Taloustutkimuksen Juho Rahkonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Politiikan valtavirrat hakeutuvat ajamaan keskiluokan etuja, duunari on unohtunut.

Keskusta satsaa hyvinvoiviin yrittäjiin, ja vasemmisto on unohtanut rasvaniskaduunarin, sanoo Taloustutkimuksen Juho Rahkonen.
(Päivitetty: )
Teksti: Hannu Toivonen

Vaikutelmat ovat tärkeitä politiikassa ja niihin satsataan. Mielikuvat ratkaisevat jopa vaalituloksia. Poliittiset puolueet hakevat aktiivisesti uusia markkinoita, kannattajaryhmiä, jolloin yhteys puoluehistoriaan liudentuu.

Liikehdintä on viime aikoina vain voimistunut. Viimeisimpänä mittarina voi pitää Sipilän hallituksen budjettiriihen tuloksia: mihin yhteiskuntaryhmiin vedottiin, keitä unohdettiin.

”Rasvaniskaduunarit ovat tainneet unohtua vasemmistossa samaan aikaan, kun Juha Sipilän johtama keskusta on unohtanut köyhät ihmiset ja siitä on tullut Sipilän ja ministeri Anne Bernerin tapainen miljonääripuolue”, sanoo Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Eliitti-keskusta

Keskustan Sipilän siirtymä kokoomuksen kylkeen on Rahkosen mielestä kiinnostavaa katseltavaa.

Keskusta ei enää tee järin keskustalaista politiikkaa.

”Keskusta on siirtynyt tavallisen ihmisen luota varsin elitistiseen suuntaan. Rikkaiden yritysjohtajien näkökulma on varmaan vähän toinen kuin tavallisella pienituloisella. Miljonäärit johtavat nyt Suomen keskustaa”, Rahkonen pamauttaa.

Hänen mukaansa keskustasta on Sipilän aikana tullut kokoomuksen tavoin profiililtaan korostuneesti yrittäjähenkinen puolue.

Maalaisliiton aikaisesta ”köyhän asialla”-olemisesta on toki vielä kaikuja esimerkiksi keskustan ajamassa 15 euron kuukausikorotuksessa takuueläkkeisiin – se on silti vaatimattomasti vain 50 senttiä päivää kohti.

Tungosta keskiluokassa

Veropolitiikassa puolueiden välillä on pieniä, lähinnä kosmeettisia eroja.

Kokoomus antoi keskustalle periksi parempiosaisten niin sanotussa solidaarisuusverossa, jota ei lopulta höllennetty. Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo kiistelevät, kevennetäänkö veroa vuoden – kuten Orpo esittää – vai kahden päästä.

Keskusta on pyrkinyt profiloitumaan haja-asutusalueilta myös kaupunkien äänestäjien suosioon. Toistaiseksi turhaan.

”Erot tulevat esiin lähinnä ulkopolitiikassa, kun kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, keskusta ei. Unohtamatta, että keskusta on maakuntien puolue, ja kokoomus on isompi isommissa kaupungeissa”, Rahkonen sanoo.

Sininen retoriikka

Perussuomalaisista irronnut Timo Soinin sininen joukko ilmoittaa nyt suuntautuvansa käytännössä nimenomaan keskiluokan puolustamiseen. Tontti on sama, missä kokoomus on aiemmin huseerannut.

Sininen tulevaisuus yrittää uuden linjauksensa lisäksi säilyttää myös vanhan kannattajakuntansa. Soinilaisille on tärkeää maahanmuuttovastaisuus, josta Jussi Halla-ahon perussuomalaisilla on silti ärhäkämpi versio. Aika näyttää, myykö jäljitelmä alkuperäistä paremmin.

”Perussuomalaiset on nimenomaan kansallinen, nationalistinen puolue”, Rahkonen huomauttaa.

”Puolueissa ja niiden kannattajakunnissa siis on eroja! Esimerkiksi siniset on ennen kaikkea SMP:n perillispuolue ja perinteiseen tapaan pienen ihmisen asialla. Työtä puskevia kakuntekijöitähän on perinteisesti alemmassa keskiluokassa. Sen sijaan tosiköyhä ja syrjäytynyt jää yhä vasemmistoliiton tontille.”

Kodittomat duunarit

Rahkonen sanoo vasemmistoliiton satsanneen korostetusti nuorisoon, kaupunkilaisiin ja punavihreisiin nimenomaan Li Anderssonin ja muiden nuorten johtajiensa kaudella.

Kun vihreät on puhtaasti keskustavasemmistolainen ja liberaali kaupunkilaispuolue, vasemmistoliitossa on toki yhä asutuskeskusten teollisuustyöläisiä.

”Tämä ei vaikuta kilpailuasetelmaan vihreiden kanssa eikä päinvastoin.”

Lopputulos on kuitenkin selvä.

”Kehityksessä perinteinen niin sanottu rasvaniskaduunari häviää. Sen enempää SDP kuin vasemmistoliittokaan ei nykyään ensi sijaisesti aja hänen asiaansa”, Rahkonen – Suomen ykkösmielipidetiedustelija – kuittaa.

”Silti kaikista eduskuntapuolueista vasemmistoliitto on eniten köyhän ja pienituloisen asialla.”

Kuihtuva demari-Suomi

Antti Rinteen (sd) puolueen suuret tavoitteet ovat jo toteutuneet. Suomi on sosialidemokratia, ja jopa kokoomus toteuttaa joidenkin mielestä turhankin sosiaalidemokraattista politiikkaa.

”Ei ole ihme, että rasvaniskaduunari on unohtunut myös SDP:ltä, josta on tullut Suomen suurin eläkeläispuolue”, Rahkonen summaa.

Äskettäisessä jäsenäänestyksessä puolueen presidenttiehdokkaasta puolet 40 000 jäsenestä jaksoi äänestää, heistä enää neljännes on mukana työelämässä.

Lue myös:

Demarien ratkaisematon ongelma: Mistä nuoret äänestäjät, mistä uudistusvoima

X