Kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen – Näistä syistä naapurit ja läheiset tekevät nimettömiä ilmoituksia

Eniten lastensuojeluilmoituksia tekevät poliisi ja terveydenhuolto. Riina Mattila Espoon lastensuojelusta kertoo, kuinka ilmoitukset jakautuvat Espoossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eniten lastensuojeluilmoituksia tekevät poliisi ja terveydenhuolto. Riina Mattila Espoon lastensuojelusta kertoo, kuinka ilmoitukset jakautuvat Espoossa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Viranomaiset tekevät Suomen kuuden suurimman kaupungin alueilla neljä viidestä lastensuojeluilmoituksesta Kuusikko-työryhmän mukaan. Näistä eniten tekevät ilmoituksia terveydenhuollon ammattilaiset ja poliisi.

Elokuussa 2018 Kuusikko-ryhmään kuuluvassa Espoossa tehtiin 482 lastensuojeluilmoitusta, joista poliisilta tuli 62 ja terveydenhuollon ammattilaisilta 81 yhteydenottoa.

Kun tarvetta ilmenee, palveluksessa tai luottamustoimessa olevalla on aina velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Velvollisuus koskee myös vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivia.

Vanhempi tai huoltaja huolen takana

Espoossa lapsen vanhempi tai huoltaja on tehnyt elokuun aikana ilmoituksen 32 kertaa.

”Eroperheissä vanhemmalla voi olla huoli lapsen olosuhteista toisen vanhemman luona, tai toinen haluaa estää tapaamiset. Toisella vanhemmalla voi olla vaikkapa päihdeongelmia tai hänen uuden kumppaninsa käytös huolestuttaa”, sosiaalityöntekijä Riina Mattila luettelee.

Myös lapsikaappausvaara on yksi syy vanhemman tekemään ilmoitukseen.

Nimettömiä ilmoituksia tekevät naapurit ja läheiset

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa. Espoossa nimettömiä ilmoituksia on elokuun aikana tehty 25.

Usein niitä tekevät perheen naapurit tai läheiset. Läheisten huoli kasvaa, jos lapsi on eristetty sukulaisistaan, tai läheiset ovat huolissaan perheväkivallanuhasta tai vanhemman heikosta terveydentilasta.

Naapurit puolestaan ilmoittavat useimmiten perheen asunnon epäsiisteydestä.

”Joissakin perheissä lemmikkejä ei ulkoiluteta normaalisti. Hajuhaitat voivat johtaa lastensuojeluilmoituksen tekemiseen”, Riina Mattila kertoo.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään myös, kun naapurissa elo on levotonta: lapset itkevät iltaisin ja meteli on kova.

Nimettömiä lastensuojeluilmoituksia tekevät naapurit ja läheiset.

© iStock

Kaltoinkohtelun silminnäkijät ja kostajat

Joskus ilmoituksen syy voi olla myös kaltoinkohtelun todistaminen.

”Naapurit ovat voineet nähdä vanhemman huutavan lapselle rajusti tai he ovat voineet todistaa lyömistä tai tukistamista. Paikalle sattuneet ihmiset ovat voineet puuttua tilanteisiin suoraankin, jolloin vanhempi on voinut todeta ’mitä tämä sinulle kuuluu’ väliintulijalle.”

Joskus naapurit voivat tehdä lastensuojeluilmoituksia myös ristiin. Henkilö on tehnyt naapuriperheestä ilmoituksen, jonka jälkeen perhe, josta ilmoitus on tehty, tekee ilmoittajan perheestä omansa.

”Muutama tällainen kostoilmoitus on myös tullut”, Riina Mattila myöntää.

Lapset itse tekevät ilmoituksia hyvin harvoin

Lapset tekevät itse harvoin lastensuojeluilmoituksia. On tilanteita, joissa lapsi tai tämän kaverit ovat ensin soittaneet hätänumeroon, josta terveydenhuollon ammattilainen on tehnyt lastensuojeluilmoituksen.

Mattilan mukaan Espoossa tehtiin kesällä useita ilmoitukisa alaikäisten alkoholikokeiluihin liittyen.

”Nuoret ovat voineet nauttia alkoholia. He ovat usein sekoittaneet alkoholia mehuun, eivätkä ole ymmärtäneet, miten vahvaa juoma on. Jos joku porukasta on mennyt huonoon kuntoon, muut ovat soittaneet hätänumeroon. Sieltä on sitten tehty lastensuojeluilmoitus.”

Myös lapsen somekäyttäytyminen on voinut herättää huolta. Kaverit ovat voineet huolestua ystävänsä käytöksestä, ja kertoa siitä koulukuraattorille tai terveydenhoitajalle.

”Internetiin laitetuista itsetuhoisia viesteistä on otettu yhteyttä ensin terveydenhuoltoon ja sieltä on soitettu meille”, Riina Mattila kertoo.

X