Kukkaro sähköistyy - Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopivimmat

Käteisen rahan korvaavat maksamisen tavat yleistyvät arkisessa asioinnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsingin olympialaiset 1940 peruttiin. Sen sijaan järjestettiin Kaatuneiden urheilijoiden muistokilpailut. Kuva: Colourbox.

Käteisen rahan korvaavat maksamisen tavat yleistyvät arkisessa asioinnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Maksukortteja ja sähköisiä maksutapoja on turha arastella. Tutustu vaihtoehtoihin avoimin mielin, ja valitse itsellesi sopivimmat. Pyydä tarvittaessa perusteellinen opastus maksuvälineen myöntäjältä, esimerkiksi pankkineuvojalta.

Nykyaikaiset maksutavat ovat turvallisia ja kätevämpiä kuin käteinen raha. Setelit ja kolikot eivät joka paikassa edes kelpaa. Ostokset verkkokaupoista pitää yleensä maksaa sähköisesti, eikä esimerkiksi kaikkia edullisia bussilippuja voi maksaa käteisellä. Kivijalkakaupassa vältät vaihtorahojen käsittelyn, kun maksat kortilla.

Maksukortteja myöntävät pankit ja monet muut tahot. Kortteja voi käyttää nettiostoksiin, jos käyttöehdot sen sallivat. Luotto- ja maksuaikakorttien ostokset laskutetaan yleensä kuukausittain (credit-ominaisuus). Ostokset debit-kortilla veloitetaan saman tien.

Prepaid-kortille ladataan rahaa etukäteen, ja ostokset veloitetaan saman tien.

Hanki pankistasi verkkopankkitunnukset. Verkkopankissa maksat laskut sekä useimmat kotimaiset verkko-ostokset ja siirrät rahaa sähköisiin maksujärjestelmiin.

Verkkopankki toimii puhelimessa ja tietokoneessa. Verkkopankkitunnuksia tarvitset myös tärkeissä sähköisissä asiointipalveluissa (ks. Viva 5/2014).

Joissakin kivijalka- ja verkkokaupoissa voi maksaa Nordea Pay ja OP Pivo -puhelinsovelluksilla. Otto-automaatteja ylläpitävä Automatia on tuomassa keväällä 2017 matkapuhelimilla toimivan palvelun, jolla maksetaan kaupassa sekä verkkokaupassa ja siirretään rahaa eri pankkien asiakkaiden kesken.

X