(Päivitetty: )
Teksti: Marja Blåfield

Suojaruukut Antiikkiliike Ritva BlomquistKuinka hyvin aikaa ja käyttöä ovatkaan kestäneet Arabian tyylikkäät himmeälasitteiset kukkaruukut! Kätköistä kannattaa kaivaa ikkunalaudalle myös suojaruukuiksi sopivia astioita kuten kulhoja, kippoja ja voipyttyjä.

1| Richard Lindhin SF-mallia (1959-72) on tehty kovafajanssista viidessä koossa, okran ja siniharmaan lisäksi himmeän mustana. Okra lautasineen 85 e, musta (lautanen puuttuu) 50 e, Astiataivas.

2| Richard Lindhin samoin kovafajanssisessa SL-mallissa (1959-72) on himmeä musta tai valkoinen lasite ja kokoja vuoden 1967 kuvaston mukaan viisi. Kuvan ruukku 27 e, Astialiisa.

3| Richard Lindhin suunnittelemaa kovafajanssista SN-ruukkua (1964-85) tehtiin viidessä koossa. Himmeän mustan ja valkoisen lisäksi sitä valmistettiin Kerä-kuviolla koristettuna okrana ja siniharmaana. Ruukkua on ollut saatavana myös ainakin sinisenä ja kiiltävän valkoisena. Valkoinen 39 e ja sininen 34 e, Astialiisa, Kerä-kuvioinen 95 e, Astiataivas.

4|SA-ruukku tuli tuotantoon vuonna 1951. Sitä valmistettiin kolmessa koossa himmeäksi lasitettuna vihreänä, keltaisena ja valkoisena. Sen sisälle kuului siivilämäinen irtopohja, joka esti kasvin juurien seisomisen vedessä. Pieni kellanvihreä 48 e, Astiataivas, isompi keltainen (siivilä puuttuu) Astialiisa.

5| Gunvor Olin-Grönqvistin reliefikoristeiseen Suvi-sarjaan (1978-81) kuului suojaruukkujen lisäksi maljakoita. Pieni himmeälasitteinen 7 e, Vinttikamari, iso kiiltäväksi lasitettu 39 e, Astialiisa.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X