(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kuvakirja on kuin vanhan ajan valokuva-albumi, mutta paljon kätevämpi. Sinäkin voit itse koota lomamatkasta, lapsista tai vaikkapa suvun historiasta upean kirjan. Lue Vivan vinkit, miten se onnistuu.

Huonolla tuurilla rikkoutunut tietokoneen kiintolevy syö sinne tallennetut digitaalikameran kuvat ennen kuin niitä on ehditty edes katsella. Paras ja hauskin tapa tallentaa kuvamuistot on koota ne kuvakirjaksi.
– Kuka vain osaa koota valokuvista kuvakirjan, vakuuttaa 60-vuotias Ritva Laaksonen.
Ritvan mukaan riittää, että osaa tietokoneen käytön alkeet. Ritva on tehnyt kaksi kuvakirjaa ja kolmas on suunnitteilla.
– Ensimmäiseen kirjaan meni yhden viikon illat. Olin yllättynyt siitä, miten hieno siitä tuli, Ritva ihastelee.
Kauniissa, kovakantisessa, A4-kokoisessa kirjassa on 36 sivua ja satakunta kuvaa. Kirja maksaa noin 30 euroa. Siitä teetettiin kopiot koko matkaporukalle.

Valokuvat säilyvät kirjassa

Toinen kirja, senkin aiheeena ulkomaanmatka, syntyi yhdessä viikonlopussa. Kirjaa on mukava katsella ja näyttää vieraille. Arvokkaat valokuvat säilyvät kirjahyllyssä paremmassa järjestyksessä kuin kenkälaatikossa. Kirjan sivuille saa lisäksi tekstejä ja piirroksia, ja kirjasta on helppo teettää kopiot sukulaisille ja esimerkiksi perhejuhlan vieraille.

Silti kuvakirja ei nykyaikaisen digipainotekniikan ansiosta maksa juuri enempää kuin perinteinen albumi ja erilliset valokuvat. Ei ihme, että kuvakirjojen suosio kasvaa kohisten.
– Tutkimuksen mukaan 12 prosenttia 15–70-vuotiaista suomalaisista on teettänyt kuvakirjan, kertoo Ifolorin toimitusjohtaja Nella Ginman.

Ritva teki kirjat Ifolorin ohjelmalla jonka hän latasi kotitietokoneeseen ilmaiseksi valmistamon nettisivuilta. Ritva kehuu ohjelmaa helpoksi, selkeäksi ja monipuoliseksi. Käyttöohjetta hän ei viitsinyt lukea.
– Ohjelman idean hoksaa heti muutenkin, ja lopun oppii kokeilemalla. Ohjelman kokeileminen on ilmaista. Myös tilaaminen oli Ritvan mielestä helppoa. Kirja ja lasku tulivat postilaatikkoon runsaan viikon kuluttua tilauksesta.

Google-haku ”kuvakirja” löytää toistakymmentä kuvakirjojen valmistajaa. Valmistamoilla on omat ohjelmansa, joiden ominaisuuksissa on eroja. Joidenkin valmistamoiden kirja laaditaan netissä selainohjelman avulla.

Valokuvakirjat ovat hyvälaatuisia

MikroPC-lehti (3/2011) testasi kuusi kotimaista kuvakirjojen valmistamoa. Kirjojen laatu todettiin hyväksi. Eroja oli muun muassa hinnoissa, toimitusajoissa ja kirjojen sidontatavoissa. Parhaiten pärjäsivät Kuvatkirjaksi.fi, Fotoyks ja Ifolor.

Ritva valmistelee elämäkertakirjaa lahjaksi ammattiin valmistuvalle pojalleen. Kirjaan tulee aineistoa vauvaiästä lähtien.
– Vanhoista valokuva-albumin sivuista voi näpätä kuvat digikameralla. Yksittäiset valokuvat on helppo poimia kuvakirjaan rajaamalla, Ritva neuvoo. Kuvat onnistuvat parhaiten pilvisen sään tasaisessa valossa.

Valokuvaamalla kuvakirjaan saa myös kopiot lapsuusajan piirustuksista, neuvolakortista, koulutodistuksista ja muista asiakirjoista. Muun muassa häät, ristiäiset, hautajaiset, vauva, lapset, matkat ja harrastukset ovat suosittuja kuvakirjojen aiheita. Kuvakirja on mainio lahja merkkipäivänä.

Sukututkijoiden kuvakirjoissa on kuvien lisäksi pitkiä tekstejä ja kopioita vanhoista asiakirjoista. Innokkaat kokkaajat tekevät omia keittokirjoja, pöytälaatikkokirjailijat runokirjoja.

Aloita valmiilla malleilla

  • Kirjan tekeminen alkaa kuvien valinnalla. Kopioi tietokoneen kansioon kuvat. Poista turhat.
  • Lataa kuvakirjaohjelma valmistamon nettisivuilta ja käynnistä se. Valitse sivukoko. Ohjelma tarjoaa erilaisia valmiita sivujen ja aukeamien pohjia, joissa on paikkoja kuville
    ja teksteille.
  • Poimi sivumalli ja vedä siihen sopivat kuvat hiirellä. Halutessasi voit laatia tekstilaatikoihin tekstit. Kirjaan saa mukavan rytmin sivumalleja vaihtelemalla.
  • Jatka näin kirjan loppuun asti. Sen jälkeen valitse aukeamille sopivat pohjakuviot. Tarkista
    kukin sivu esikatselulla. Tallenna kiintolevyyn. Kuvakirja on valmis tilattavaksi. Tilausohjeet ovat valmistamon nettisivuilla. Esimerkiksi Ifolor tarjoaa tilatulle kirjalle
    koodin, jonka voit lähettää juhlaväelle sähköpostina. Kukin voi tilata kirjan itselleen koodin avulla.
  • Edistynyt kuvakirjailija muokkaa teoksen mieleisekseen. Sivuille voi tuoda uusia
    kuvia ja luoda tekstilaatikoita. Pitkät tekstit leikataan ja liimataan kuvakirjaan tekstinkäsittelyohjelmasta.
  • Kuvia voi muun muassa suurentaa, pienentää, rajata, siirtää, kiertää ja asettaa limittäin. Kuviin saa monenlaisia tehosteita ja kehyksiä. Tekstilaatikoiden paikan ja koon sekä kirjasinten koon ja mallin voi valita mieleisekseen. Sivuille voi liittää ohjelman tarjoamaa grafiikkaa, vaikkapa kukkia, vauvantöppösiä tai sydämenkuvia.

Lue lisää Vivasta 8/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X