Lääkäriliitto poikien ympärileikkauksista: uskonnollisia riittejä ei tulisi tehdä lapsille

Lapsen anatomiaa peruuttamattomasti muuttava ympärileikkaus on sekä juridisesti väärin että vastoin lääkärin etiikkaa, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan pojalle on annettava riittävät tiedot ympärileikkauksen vaikutuksista. Lääkäriliiton mukaan lapsi ei pysty arvioimaan tällaisia asioita.

Lapsen anatomiaa peruuttamattomasti muuttava ympärileikkaus on sekä juridisesti väärin että vastoin lääkärin etiikkaa, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja.
Teksti:
Miia Saari

Sosiaali- ja terveysministeriö olisi voinut todeta selkeästi tuoreessa ohjeessaan poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista, että ympärileikkausten tekemistä pitäisi välttää kaikin keinoin. Tätä mieltä on Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Nyt ministeriö linjaa, että poikien ympärileikkauksen saa tehdä laillistettu lääkäri steriileissä oloissa, jos leikkaukselle on molempien huoltajien kirjallinen lupa.

Pälveen ja Lääkäriliiton kanta on, että yhtäkään lasta ei saisi ympärileikata.

”Ympärileikkaus on uskonnollinen riitti, jossa kajotaan puukolla lapsen sukupuolielimiin ja muutetaan niiden anatomiaa peruuttamattomasti. Tämmöisiä uskonnollisia riittejä ei tulisi tehdä lapsille”, Pälve sanoo.

”Riitin suorittamista pitäisi mielestämme myöhentää siihen saakka, kun lapsi kasvaa aikuiseksi. Silloin hän voisi itse päättää, haluaako hän käydä läpi tällaisen riitin.”

Onko poikien ympärileikkaus Pälveen mielestä lasten silpomista?

”Se, missä vaiheessa sukupuolielinten anatomian muuttaminen puukolla muuttuu silpomiseksi, on aika paljon näkökulmakysymys. Poikien ympärileikkaus on kuitenkin toimenpiteenä vähäisempi kuin tyttöjen ympärileikkaukset, jotka pienimmilläänkin tehtynä ovat äärimmäisen suuria ja paljon vahinkoa aiheuttavia operaatioita.”

Pälve korostaa, ettei yksikään ympärileikkaus ole riskitön, vaikka sen tekisi lääkäri.

”Jokaisesta kirurgisesta toimenpiteestä, pienestäkin, voi seurata vakavia haittoja.”

Vastoin lääkärin etiikkaa

Pälve pitää tärkeänä sitä, ettei yhtäkään lääkäriä pakoteta tekemään ympärileikkausta, koska toimenpide on ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa.

Ministeriön ohjeen mukaan poikaa on kuultava ympärileikkauksesta ja hänelle on annettava riittävät tiedot sen vaikutuksista ikänsä ja kehitystasonsa edellyttämällä tavalla.

Pälveen mielestä pieneltä lapselta ei voi saada toimenpiteeseen asianmukaista suostumusta.

”Siksi ympärileikkaus on sekä eettisesti että juridisesti väärin ja vastoin lääkärin etiikkaa.”

Oikeus: ei rikos

Korkein oikeus on linjannut, että uskonnollisista syistä tehtävä poikien ympärileikkaus ei ole rikos, jos se tehdään lääketieteellisesti asianmukaisella tavalla.

Helsingin hovioikeus vapautti joulukuussa 2013 ympärileikkauksen tehneen henkilön törkeistä pahoinpitelysyytteistä. Samalla poikien vanhempien syytteet yllytyksestä pahoinpitelyyn hylättiin.

Toivooko Pälve, että ympärileikkaukset kiellettäisiin lailla?

”Vaikka toivomme, ettei ympärileikkauksia tehtäisi, ymmärrämme, että asiaa on hankala kieltää lailla nopealla aikataululla. Nopeasti tehty asian sanktioitu muutos ei ehkä olisi kokonaisedun kannalta oikea ratkaisu. Mutta sellaisen viestin ministeriö olisi voinut antaa, että näitä ei pitäisi missään oloissa tehdä. Se muuttaisi asenteita pikkuhiljaa.”

X