Lahden muotoilusoppa

Muotoiluskandaali ravistelee design-kaupunkina tunnettua Lahtea. Kaupungissa pelätään, että leikkaukset tulevat naarmuttamaan koko Suomen mainetta yhtenä maailman johtavista muotoilumaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Muotoiluskandaali ravistelee design-kaupunkina tunnettua Lahtea. Kaupungissa pelätään, että leikkaukset tulevat naarmuttamaan koko Suomen mainetta yhtenä maailman johtavista muotoilumaista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Toivonen

Maineikkaassa Lahden Muotoiluinstituutissa eletään kasvavan huolen vallassa. Valtion leikkauskirves heilahtaa Lahden ylpeyden sydämeen ja sivaltaa instituutista ensi vaiheessa viisi vakinaisen opettajan paikkaa. Ilmoituksen mukaan irtisanomisuhan alla on tulevaisuudessa seuraavat viisi opettajan paikkaa.

Vähennyksistä käydyt yt-neuvottelut on saatu vastikään päätökseen. Muotoilunstituutin ja koko Päijät-Hämeen koulutuskonsernin opiskelijat ovat vähennyksiin pettyneitä. He keräävät nyt internetissä allekirjoituksia adressiin, jolla vastustetaan leikkauksia.

Opiskelijat ovat huolissaan myös oikeusturvastaan. Adressissa mainitaan, ettei lain heille takaama opetussuunnitelma tule vähennysten jälkeen käytännössä toteutumaan.

Lahden Muotoiluinstituuttia on totuttu pitämään Aalto-yliopiston rinnalla design- ja taidealan arvostetuimpana opiskelupaikkana Suomessa. Se on kunnostautunut erityisesti visuaalisten taiteiden alalla ja taitojen käytännönläheisessä opetustavassa. Koulutusta on viety eteenpäin hyvässä yhteistyössä yrityselämän sekä järjestö- ja tutkimusalan kanssa. Valmistuneiden työllistymisaste on hyvä.

Muotoiluinstituutissa opiskelleiden taiteilijoiden nimilista on pitkä ja arvostettu. Listalla ovat muun muassa elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa, Apple-suunnittelija Mikael Silvanto, muotitaiteilija Catharina Eden, muotoilija ja Pro Finlandia -palkittu Harri Koskinen, valokuvataiteilijat Heli Rekula ja Leena Louhivaara, H&M-muotitaiteilija Helena Råholm sekä suunnittelija, Vuoden taiteilijana 2012 Kokoro & Moista tunnettu Teemu Suviala.

Lahden Muotoiluinstituutti toimii osana Lahden ammattikorkeakoulua. Se on sen pienimpiä yksiköitä, mutta merkitykseltään ja näkyvyydeltään ilmeisesti tärkein. Lahden kaupungista on parin viime vuosikymmenen aikana totuttu sanomaan, että parhaiten se tunnetaan hyppyrimäestä, radiomastoista ja Muotoiluinstituutista, ”muotsikasta”.

Muotoiluinstituutista saatujen tietojen mukaan myös oppiaineiden opettajat ovat pettyneitä. Instituutista todetaan, että opetuksen taso on leikkausten takia vaarassa. Tavoitteita ei pystytä saavuttamaan.

Instituutissa jo opiskelevien on vaikea ymmärtää, että opetusohjelmat muuttuvat yllättäen siitä, mitä heille hakuvaiheen aikana virallisesti ilmoitettiin.

Lahtelaisittain ja myös koko Suomen design-kuvaa sekä suomalaisen opetuksen mainetta ja tasoa ajatellen leikkaukset tuntuvat yllättäviltä. Yhä oudommaksi tilanteen tekee se, että samanaikaisesti opetus- ja kulttuuriministeriöstä tähdennetään kansallisen muotoiluohjelman tärkeyttä. Ministeriön mukaan muotoilun avulla haetaan kasvua koko Suomelle.

Lahden Muotoiluinstituutissa ministeriön ohjetta tulkitaan vähintäänkin persoonallisella tavalla.

X