(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Kehittyvän langattoman tekniikan ansiosta nykyisin pääsee nettiin melkein missä tahansa. Hyödynnä internetin palvelut kaupungilla, mökillä, kotimaassa ja ulkomailla.

Moni matkalle lähtijä hakee ja tulostaa matkakohteen tiedot etukäteen netistä. Matkaliput voi ostaa kotitietokoneella nettikaupasta, ja lähtöselvitys käy kätevästi jonottamatta lentoyhtiön pilvi- eli nettipalvelussa. Netistä on paljon iloa ja hyötyä myös liikkeellä ollessa ja perillä matkakohteessa.

Nettikahvilassa ei kannata käyttää pankkipalveluita

Reissussa nettiin päästäksesi et välttämättä tarvitse omia laitteita. Melkein joka puolella maailmaa on palvelupisteitä, joissa saa pientä maksua vastaan käyttöönsä nettiyhteydellä varustetun tietokoneen. Googleta lisätietoja haulla ”internet cafe”. Nettikahvilan tietokoneella katselet kotimaan uutiset, etsit edulliset ostospaikat, nähtävyydet ja illanviettopaikat, luet sähköpostit ja lääkitset koti-ikävää Skype-kuvapuhelulla. Nettikahvilan laitteella ei kuitenkaan pidä hoitaa pankkiasioita, tehdä tilauksia nettikaupoista tai selailla luottamuksellista tietoa sisältäviä viestejä. Tietokoneeseen ujutettu vakoiluohjelma voi nuuskia salasanat ja salaisuudet. Varovainen vaihtaa matkan jälkeen sähköpostin salasanan.

Ota kannettava kotitietokone mukaan automatkalle ja mökille. Tietokoneen pelit ja elokuvat viihdyttävät takapenkin lapsenlapsia. Tietokoneen ruudusta katselet kameran kuvat tuoreeltaan tai vaikkapa väliin jääneen tv-sarjan jakson.

Tietokone helpottaa matkantekoa

Tietokone löytää esimerkiksi nopeimmat ajoreitit ja edullisimmat tankkauspaikat. Isosta näytöstä kartta näkyy paremmin kuin navigaattorin pikkuruudusta. Satelliittipaikannin eli gps helpottaa suunnistusta, sillä se määrittää sijaintisi muutaman metrin tarkkuudella. Tietokoneeseen kytkeytyvä gps-vastaanotin maksaa noin 50–100 euroa. Niin sanottu invertteri muuntaa auton tupakansytyttimen tasavirran verkkovirran kaltaiseksi sähköksi, joka kelpaa tietokoneen, kännykän ja kameran laturille. Invertteri maksaa vähintään muutamia kymmeniä euroja. Se toimii myös veneessä ja kesämökin aurinkosähköjärjestelmässä.

Mitä kannattaa huomioida tietokonetta ostaessa?

Runsaan kilon painoiseksi laihdutetusta, tehokkaasta sylimikrosta on varauduttava maksamaan 1 000–1 500 euroa. Se palvelee sekä kotona että reissussa. Valitse laite, jonka näytöstä saat selvää myös auringonpaisteessa ja jonka akku riittää pitkään. Kosketusnäyttöön perustuva taulutietokone eli tabletti painaa käsilaukussa vain 500– 700 grammaa. Parhaiden akku riittää koko päivän. Hinnat lähtevät 300–400 eurosta. Tabletti herää nopeasti käyttökuntoon. Etevä kännykkä mahtuu taskuun ja kelpaa hämmästyttävän moniin tehtäviin. Reilun kokoisella näytöllä varustettu monipuolinen älykännykkä maksaa 300–600 euroa. Kännykän kamera tallentaa lomamuistot. Etevä kännykkä tai tabletti, jossa on yhdysrakenteinen gps, korvaa erillisen navigaattorin. Parhaat peruskännykät kytkeytyvät nettiin: niillä voi lukea sähköpostit ja facebook-viestit. Esimerkiksi Nokia Asha 206 maksaa noin 70 euroa. Pieni peruskänny ei kelpaa kartan korvikkeeksi eikä vaativiin sovelluksiin.

Mokkulalla nettiin

Niin sanottu langaton laajakaista tukeutuu mobiili- eli matkapuhelinverkkoon. Tietokoneeseen tarvitaan laajakaistamodeemi eli mokkula. Se kytkeytyy tietokoneeseen langattomasti tai usb-kaapelilla. Erillistä mokkulaa ei tarvita, kun mobiiliyhteyden luo kännykän kautta. Yhdysrakenteisella mobiiliyhteydellä terästetty tabletti ja sylimikro maksavat noin 50–100 euroa enemmän kuin perusmallit. Wlan-mokkula jakaa langattoman laajakaistayhteyden useille laitteille samanaikaisesti.

Hanki dataliittymä

Nettiyhteyteen tarvittava dataliittymä maksaa 5–20 euroa kuukaudessa. Joskus mokkula sisältyy liittymän kuukausimaksuun. Kiinteään kuukausimaksuun tulee sisältyä rajaton tai riittävän suuri määrä bittejä. Suomalaisen liittymän käyttö ulkomailla on yleensä kallista. Estä liittymän käyttö ulkomailla, niin vältät yllättävät puhelinlaskut. Jos viivyt ulkomailla pitkään, hanki paikallinen liittymä. Mobiilin nettiyhteyden nopeus ja laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kaukana tukiasemasta ollaan, mitä esteitä käyttäjän ja tukiaseman välissä on ja kuinka paljon muita käyttäjiä samalla alueella on. Varmimmin yhteys toimii taajamissa ja pääteiden varsilla. Suuntaa antavan tiedon yhteyden laadusta saa operaattorin peittoaluekartasta. Todellinen toimivuus selviää vain kokeilemalla. Sovi laitteen ja liittymän myyjän kanssa palautusoikeus siltä varalta, että laatu ei vastaa odotuksia.

Nettiin ilmaiseksi

Nettiin pääsee myös niin sanotun wlan-palvelupisteen eli -hotspotin kautta. Niitä on kaupungeissa ja lomakohteissa kaikkialla maailmassa. Tarvittava ominaisuus eli wlan on lähes kaikissa sylimikroissa ja tablettilaitteissa ja useimmissa älykännyköissä. Opettele sen käyttö ennen matkaa. Ota selvää wlan-palvelupisteistä ennen matkaa. Ilmaisia nettiyhteyksiä on muun muassa lukuisissa ravintoloissa, kahviloissa, hotelleissa, kirjastoissa ja julkistiloissa. Muun muassa Tallinnassa, Tampereella sekä Turun ja Oulun seudulla on erityisen runsaasti wlan-palvelupisteitä. Lentoyhtiö Norwegianin monilla lennoilla pääsee nettiin veloituksetta. Fon-nimiseen wlan-yhteisön jäsenet surffaavat veloituksetta yhteisötovereiden wlan-verkkojen kautta. Yhteisöllä on melkein kaikissa maailman maissa yhteensä yli kaksi miljoonaa jäsentä.

Pienet apulaiset

Tabletti ja tietokone – Samsung ATIV Smart PC

Kotitietokoneen tutut ohjelmat toimivat Windows 8 -tabletissa. Samsung ATIV Smart PC muuntuu tabletiksi, kun näppäimistön irrottaa. Tietokone näppäimistön kera painaa noin 1,5 kilogrammaa ja pelkkä näyttö eli tabletti noin 760 grammaa. Käytännöllinen kynäke tekee laitteesta todella monikäyttöisen. Laite maksaa noin 1 000 euroa.

Taskukokoinen tabletti – Asus Nexus 7 Android 4.1

Minitabletti mahtuu vaivatta käsilaukkuun tai takintaskuun. Asus Nexus 7 Android 4.1 painaa 340 grammaa, ja se maksaa alle 350 euroa. Älykännykkää suuremmasta, 7 tuuman näytöstä on mukava katsella webbisivuja, kuvia ja karttoja. Akku riittää valmistajan mukaan yli 9 tunniksi.

Löydä lähiseudun palvelut

Pilvipalvelu tassa.fi helpottaa arkea kotona, kaupungilla ja kotimaan matkalla. Näet muun muassa sääennusteet, ruuhkat, joukkoliikenteen aikataulut, reittiohjeet. Löydät lähimmät apteekit, huoltoasemat, ruokakaupat, Alkot ja Ottopisteet sekä lähiseudun tapahtumat, nähtävyydet ja uutiset. Käyttäjälle ilmainen palvelu toimii tietokoneissa, tablettilaitteissa ja älypuhelimissa.

Torju virukset ja huijaukset

Matkalaisen tietokoneeseen tarvitaan kattava tietoturvaohjelma. Kotimainen, testeissä erinomaisesti pärjännyt F-Secure Internet Security suojaa muun muassa viruksilta, vakoiluohjelmilta, verkkohuijauksilta ja haitallisilta webbisivustoilta. Se maksaa noin 50 euroa vuodessa yhdelle tietokoneelle. Noin 60 eurolla saa vuodeksi kattavan turvan kahdelle tietokoneelle ja kahdelle mobiililaitteelle.

Varavirtaa reppuretkelle

Virtapankki lataa siihen ladatun virran matkapuhelimeen, digitaalikameraan ja tablettiin. Kartta voidaan ladata, tärkeä puhelu soittaa ja ainutkertainen kuva näpätä. Sandberg Power-Bank 3000 maksaa noin 40 euroa.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Viva 4/2013

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X