Lasse Lehtinen paljastaa: Väinö Tannerille tehtiin salainen syöpä- ja avanneleikkaus

Tohtori Lasse Lehtisen aineistosta selviää, että suurmies Väinö Tannerin syöpä leikattiin salaa ja että hän oli sen jälkeen avannepotilas.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tohtori Lasse Lehtisen aineistosta selviää, että suurmies Väinö Tannerin syöpä leikattiin salaa ja että hän oli sen jälkeen avannepotilas.
(Päivitetty: )
Teksti: Hannu Toivonen

Valtiotieteen tohtori Lasse Lehtinen (sd) paljastaa uutispommin uutuuskirjassaan Tanner – itsenäisen Suomen mies. Ministeri Väinö Tannerilla (sd) oli syöpä jo 1930 -luvulla.

Lehtinen viittaa Tannerin itse kirjoittamiin kirjeisiin, jotka hän sai Tannerin perikunnalta.

”Kirjeet eivät olleet päätyneet Elannon arkistoon eivätkä Valtion- tai Työväenarkistoon. Siksi juuri näiden kirjeiden sisältö on ennenkuulumatonta”, Lehtinen sanoo.

Löytyneissä kirjeissä oli tietoja esimerkiksi riidoista, raha-asioista ja sairauksista. Osa niistä oli salakuljetettu vankilasta, jossa Tanner kärsi Neuvostoliiton vaatimaa tuomiota sotasyyllisyydestä.

Lehtinen puhuu jokaisen tutkijan märästä unesta – siitä, että tutkija saa silmiensä eteen neitseellistä ja ennen näkemätöntä aineistoa.

Ja Lehtinen sai.

”Vaikea tauti”

Maaliskuun 19. päivänä 1936 Tanner istui ja kirjoitti kirjettä Tukholman hotellihuoneessaan, Hotel Reisenissa. Tanner aikoi lähettää kirjeen puolisolleen Linda Tannerille (1882–1978).

”Tanner oli synkissä tunnelmissa. Hän oli osapuilleen varma, että kuolema lähestyi millä hetkellä tahansa. Tanner piti mahdollisena, ettei edes enää palaisi Suomeen elävänä miehenä”, Lehtinen sanoo.

Tanner myös kuvailee Linda-vaimolle, kuinka tauti on vaikea.

Hän ei kuitenkaan vielä postita sanojaan Lindalle. Sen ajan tapakoodiin ei aina kuulunut, että mies näyttäisi haavoittuvuutensa – etenkään rakastamalleen naiselle.

Jo viikkoa aiemmin Tanner oli kuitenkin avannut murheensa kahdelle miespuoliselle ystävälleen.

Miesten kesken

Lääkärikansanedustaja Oskari Reinikaiselle Tanner kertoo asiasta ensimmäisenä ja kasvokkain.

Sen jälkeen kirjeessään ministeri Wäinö Wuolijoelle tuolloin 55-vuotias Tanner kertoo syntymäpäivänään 12.3.1936, että hän on samana päivänä saanut kuulla lääkäriltään pitkälle kehittyneestä syövästä peräsuolessa. Tästä kuultuaan Tanner tuntee saaneensa vähintäänkin kuolemantuomion.

Tanner kertoo ”Prof. Ehrströmin” todenneen syövän ja lähettäneen hänet kirurgin, ”Tri Bardyn”, luo.

Tanner myös kyselee Wuolijoelta neuvoja Tukholman lääkäreistä. Hän oli tietoinen, että sairaanhoito oli Tukholmassa siihen aikaan korkea-tasoisempaa kuin Helsingissä.

Kirjeessä hän vahvistaa kertoneensa uudesta käänteestä vain Reinikaiselle. Edes Linda-vaimolleen Tanner ei ole asiasta kertonut.

Vielä.

Raskas kirje Lindalle

Syöpään sairastuminen oli Tannerille Lehtisen tulkinnan mukaan valtava henkilökohtainen kriisi.

Tukholmassa Tannerin tie johtaa leikkauspöydälle. Kirurgian professori Einar Key leikkaa hänet.

Ennen leikkausta Tanner viimein tuntee, että hän on valmis kertomaan syövästään myös rakastamalleen Lindalle. Hän kirjoittaa tälle – kuten hän itse luonnehtii – ”raskasta” kirjettä.

”Minussa on – syöpä”, Lehtinen kirjaa Tannerin päättäneen dramaattisimmat sanansa.

Voimakas nainen nousee koti-Suomessa miehensä tueksi. 27.3.1936 päivätyssä kirjeessään Linda Tanner lohduttaa ja valaa kestokykyä Väinö Tanneriin, uskoo tämän selviävän sairaudestaan lääketieteen avulla.

Linda vakuuttaa tulevansa hakemaan puolisoaan Tukholmasta.

”Lörpöttelevät lääkärit”

Leikkaus onnistuu kaikesta päätellen hyvin. Elihän Tanner vielä 30 hyvää, joskin dramaattista vuotta Suomen historian ja itsenäisyyden polttopisteessä.

Tannerista tulee kuitenkin avannepotilas. Se oli silloin hyvin vaikeaa, eikä voinut olla jättämättä jälkiään.

Lehtisen tutkimuksen perusteella käy toisaalta selväksi, että sairauden ja vaivan salaamisessa onnistuttiin. Tanner vannotti vaikenemista luotetuilleen.

Huhut kuitenkin levisivät Helsingissä. Linda-vaimo purkaa tuskaansa kirjoittamalla ”lörpöttelevistä lääkäreistä”.

Huhupuheet onnistuttiin lopulta katkomaan. Mutta aivan oma itsensä Tanner ei koskaan enää ollut. Hän keskittyi nyt suuriin linjoihin, painotti yhä vahvemmin parlamentarismia ja demokratiaa ja jyrkensi linjaansa vasemmistolaisimpia aineksia kohtaan SDP:ssä.

Suurmies

Lehtinen on saanut käsiinsä Tannerin koko kirjeenvaihdon ja muun arkistomateriaalin. Sen pohjalta hänelle on selvinnyt Tannerin syövän lisäksi monta muuta asiaa. Kohteesta on syntynyt yli 800-sivuinen kirja.

Lehtinen tähdentää:

”Tuleva avannepotilas Tanner leikattiin salaa Tukholmassa. Huhut hänen terveydentilastaan onnistuttiin häivyttämään. Yksikään jututtamistani Tanner-tutkijoista ei ei ollut kuullut, että Tanner leikattiin Tukholmassa syövästä ja että hän oli avannepotilas.”

Historialliseksi hahmoksi Tanner nousi viimeistään toisessa maailmansodassa ja sen jälkeen. Stalin vihasi häntä. Lehtisen mukaan pelastamalla Suomen Neuvostoliitolta Tanner myös lykkäsi paluullaan SDP:n suomettumisen 20 vuodella 1960-luvun lopulle.

”Hän saattoi pelastaa koko maan myös tällä tavoin, sillä 1960-luvun lopulta alkaen Neuvostoliitto oli jo heikompi kuin Stalinin käsissä.”

Väinö Tanner

1 Eduskuntaan Tanner valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1907. Hän kuului SDP:n johtoon ennen sisällissotaa mutta hävisi suuntakamppailun kovan linjan kannattajille.

2 Pääministerinä Tanner toimi sosialidemokraattien vähemmistöhallituksessa 1926–27.

3 Maalaisliiton ja SDP:n punamultayhteistöhön Tanner vei puolueensa Cajanderin hallitukseen vuosiksi 1937–39.

4 Talvisodan ajan Tanner toimi Suomen ulkoministerinä Risto Rytin hallituksessa.

5 Sotasyyllisenä Tanner tuomittiin Neuvostoliiton vaatimassa oikeudenkäynnissä viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Tuomiosta hän istui puolet.

6 Puolueensa johtoon Tanner nousi vielä vuosiksi 1957–63 mutta joutui Kekkosen Suomessa ulkopoliittiseen paitsioon.

X