Leikkaus-keikaus Veikkaus-rahoilla – suomalainen maksaa aina

Ministerit jojoilivat budjettipäätösten kanssa niin, että perässä oli vaikea pysyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Ministerit jojoilivat budjettipäätösten kanssa niin, että perässä oli vaikea pysyä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Erkki Meriluoto

Veikkaus-avustusten pieneneminen käynnisti viime viikolla hämmentävän poliittisen ruletin. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) julkisti, miten hallituksen ehdottamat miljoonaleikkaukset osuisivat kulttuurialaan. Äläkkä oli valmis, sillä kulttuuriala on kärsinyt jo korona-aikana muutenkin paljon.

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin kommentoikin heti perään Twitterissä, että demarit haluavat perua leikkaukset. Hän heitti viestin tuoneen ministerin bussin alle ja vastusti ehdotusta, jota oli ihan itse ollut pääministerinä hyväksymässä. Myös sosiaali- ja terveysjärjestöt vaativat omien avustusleikkaustensa perumista, jos niin tehdään kulttuuripuolellekin.

Näytöksen seuraava osa ei ollut perumisista tunnetulta hallitukselta enää yllätys. Jakamatonta rahaa yllättäen löytyikin kymmeniä miljoonia euroja. Ilmiö on hivenen pienemmässä mittakaavassa tuttu kaikille, jotka hakevat talvitakkeja varastosta ja tutkivat taskunpohjat tarkasti.

Lopputuloksena kaikki edunsaajien leikkaukset peruttiin tulevalta vuodelta. Hätää kärsineille asia oli helpotus. Samalla hallituksen kyky uskottavaan taloussuunnitteluun sai kenties viimeisen kolauksen.

Ristiriitaiset Veikkaus-rahat

Veikkaus-leikkaus-keikauksen taustalla ovat vähentyneet rahapelituotot, jotka valtio saa Veikkaukselta. Vääntöä tullaan näkemään uudelleen tulevien vuosien budjetteja suunnitellessa.

Suuremmasta kysymyksestä, Veikkauksen asemasta suomalaisen yhteiskunnan rahoittajana, on käyty keskustelua pitkään. Onko oikein, että esimerkiksi kulttuuria tuetaan peliongelmaisten rahoilla? Kun mummo koukuttuu pelikoneeseen, sinne solautetulla kolikolla pidetään kaupan naapurissa taidenäyttely. Pitäisikö napanuora viimein katkaista ja monen asian rahoitus ratkaista eri tavalla?

Seura paljasti jo 2018, että Veikkaus on sijoittanut pelikoneita eniten vähävaraisimpien asuinalueille. Sen jälkeen pelikoneiden määrää on vähennetty tuhansilla. Veikkauksen tuloja on syönyt myös ulkomaille pelaaminen.

Verkossa pelaaville kansainvälisiä vaihtoehtoja riittää. Siitä kokonaisuudesta pimeitä puolia vasta löytyykin.

Lue myös: Tuhansia Veikkauksen pelikoneita on poistettu käytöstä – mutta ovatko ne kadonneet mihinkään?

X