Luumenit, Kelvinit, ledit ja mitä niitä on... Näin valaiset oikein!

Oikealla valaistuksella voit helpottaa arkisia askareitasi ja myös edistää terveyttäsi. Valaisinopas esittelee myös uutuudet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lämmin valkoinen valo sopii hyvin makuuhuoneeseen.

Oikealla valaistuksella voit helpottaa arkisia askareitasi ja myös edistää terveyttäsi. Valaisinopas esittelee myös uutuudet.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Iän karttuessa tarkkaan näkemiseen tarvitaan aikaisempaa enemmän valoa. Lisäksi monien lamppujen valontuottokyky hiipuu ajan myötä.

Jokaiseen huoneeseen ja toimeen kannattaa hankkia tehtävään sopivat lamput ja valaisimet. Tuttuun lukuvalaisimeen voi vaihtaa kirkkaan ledilampun.

Vanha lamppu kannattaa ottaa kauppaan mukaan. Ota huomioon kanta, lampun koko ja muoto sekä yhteensopivuus mahdollisen himmentimen kanssa.

Valovirran voimakkuus ilmaistaan luumeneina (lm). 60 watin (W) hehkulampun valovirta on noin 710 luumenia. Ledit ovat pitkäikäisiä, ja ne tuottavat suuren valovirran pienellä wattimäärällä.

Yleisvalo yksin ei riitä valaisemaan – valitse myös sopiva sävy valoon

Liika kirkkaus, suuret kirkkauserot ja häikäisy rasittavat silmiä. Lukunurkkauksen kohdevalon kaveriksi tarvitaan sopiva yleisvalo.

Epäsuora yleisvalo heijastuu katosta ja pinnoista, eikä se yleensä häikäise. Esimerkiksi hyvä ledipaneeli ja valolistan taakse piilotettu ledinauha antavat tasaisen yleisvalon. Kirkas yleisvalo voi riittää lukemiseen, ja se muuttuu iltatunnelmaan sopivaksi 50–200 euroa maksavalla himmentimellä.

Lämmin valkoinen valo luo tunnelmaa ja sopii esimerkiksi makuuhuoneeseen. Sen niin sanottu Kelvin-luku on 2 700–3 000. Sävyltään kylmemmät, yli 4 000 Kelvinin valot virkistävät, joten niitä kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa.

Heikkolaatuinen lamppu vääristää värejä, mikä luo pahimmillaan epämiellyttävän tunnelman. Värintoiston laatua kuvaavan cri-luvun pitää olla vähintään 80, mieluiten yli 85. Valaisinliikkeeseen voi ottaa mukaan palan sisustuskangasta värintoiston arviointia varten.

Valitse oikea valaisin tilanteen mukaan

Galleria

Tarkista lampunkannat

Perinteisten valaisimien yleisimmät lampunkannat ovat tyyppiä E14 ja E27. Led-kohdevaloissa ja halogeeneissa on usein pistokanta GU10, joskus pienempi GU5.3.

Hitaasti kirkastuvat niin sanotut energiansäästölamput sopivat huonosti lukuvalaisimiin.

Nokkela kotiautomaatio sytyttää lukuvalon ja säätää yleisvalon sopivaksi – esimerkiksi silloin kun istahtaa tuoliin.

Tuotetiedustelut: Ikea, Valotorni, Teknigmagasinet, Philips

X