Mikä on sopivin tablettilaite minulle?

Uudet Windows-laitteet tottelevat näytön sipaisuja entistä sujuvammin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Uudet Windows-laitteet tottelevat näytön sipaisuja entistä sujuvammin.
(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Monien mielestä verkon sisältöjä on kätevintä selata tablettilaitteen kosketusnäyttöä hipomalla ja tökkimällä. Ohut ja kevyt tabletti mahtuu kätevästi käsi- tai olkalaukkuun.

Android- ja iOS-tabletit ovat selkeitä ja helppoja oppia, mutta tutut Windows-sovellukset eivät niissä toimi.

Windowsin uusimmalla 10-versiolla verkkosisältöjen selaus, viestittely, kuvien ja videoiden katselu ja muut yleisimmät tehtävät toimivat sujuvasti sekä kosketusnäyttöä hipoen että hiirellä ja näppäimistöllä. Kaikki vanhat Windows-ohjelmat eivät tosin toimi luonnikkaasti näyttöä tökkimällä.

Windows-yhdistelmälaitteen näyttö muuttuu tabletiksi, kun näytön irrottaa tai kääntää näppäimistön taakse. Parhaassa tapauksessa yksi monitaitoinen Windows-tietokone korvaa sylimikron, tabletin ja pöytäkoneen.

Mieti, mitä haluat laitteella tehdä. Kokeile liikkeessä myyjän opastuksella vaihtoehtoja ennakkoluulottomasti.  Tärkeää on sopiva koko sekä riittävän tarkka ja kirkas näyttö.

Näppäimistöllä on helpompi kirjoittaa kuin kosketusnäytöllä. Matkalaite on kernaasti kevyt ja sen akku riittoisa.

Halvimmat kosketusnäyttöiset Windows-laitteet maksavat 200–300 euroa. Niillä voi surffata, viestitellä ja katsella verkon sisältöjä.

Vaadi vähintään 30 gigatavua tallennus- eli massamuistitilaa. Alle 2 gigatavun työmuistista tulee helposti pullonkaula. Aineistojen jouhevaan muokkaukseen sopiva laite on kalliimpi. Siinä on vähintään 4 gigatavua työmuistia ja reilusti tallennustilaa. Kalliimpi toimii sulavammin myös perustehtävissä.

Hyvä sylimikro

Voit kääntää Lenovo Yoga 500:n reilun kokoisen kosketusnäytön juuri sopivimpaan kulmaan. Hyvä sylissä ja pöydällä. Kirjoita sylimikrolla, surffaa kuin tabletilla ahtaassakin paikassa. 800 e.

Tietokone näytössä

Isoon 21,5 tuuman kosketusnäyttöön sulautettua monipuolista tietokonetta on helppo siirrellä kodin sisällä akun ansiosta. Oivallinen myös lastenlasten peleihin.  Lenovo Home 500. 1050 e.

Notkea ja kompakti

Hp pavilion x360:n 11-tuuman kosketusnäyttö kääntyy 360 astetta. 4 gigatavun työmuisti ja reilu tallennustila. Näyttö voisi olla tarkempi. Koekuuntele tuuletin. 500e.

Tarkka näyttö

Kevyen Acer Aspire Switch 10:n näyttö kääntyy sopivaan kulmaan. Tarkka näyttö irtoaa myös tabletiksi. Niukka muisti ja suoritin riittävät perustehtäviin. 450 e.

Kevyt ja ketterä

Ohuen Asus T100HA:n 580-grammainen näyttö muuttuu tabletiksi, kun sen irrottaa kevyestä näppäimistöstä. 4 gigatavun työmuisti, 64 gigatavun massamuisti ja hyvä suoritin. 450 e.

Kohtuuhintainen

Tabletin ja sylimikron yhdistelmä, Acer Aspire Switch 10E, käy surffaukseen ja viestittelyyn. Kirkas näyttö. Työmuisti on niukka, mutta kuville ja videoille on reilusti tilaa. 300 e.

Koti-insinöörin vinkit

  • Kytkeydy reissussa nettiin matkapuhelimen kautta, niin säästät. Tietokone maksaa 50–100 e enemmän, jos siinä on yhteys matkapuhelinverkkoon. Tällöin tietokoneelle tarvitaan oma liittymä.
  • Kevyt laite on usein kalliimpi. Painavampaan mahtuu riittoisampi akku.
  • Uudehkon kannettavan 
Windows-laitteen kuvan ja äänen saa televisioon langattomalla Microsoft Wireless Display Adapterilla, 70 e.

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: 123RF ja valmistajat

Viva 3/2016.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X