Miksi suomalaisen sotilasprofessorin tekstejä löytyy norjalaiselta salaliittofanien sivustolta? Tutkijatkaan eivät aina tarkista, millaisille vaihtoehtosivuille kirjoittavat

Verkon vaihtoehtomediat yrittävät kerätä uskottavuutta julkaisemalla huuhaan seassa oikeiden tutkijoiden tekstejä. Esimerkiksi suomalaisen sotilasprofessorin kirjoituksia löytyy hyvin oudolta norjalaissivustolta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norjalaissivusto Etteretningen on julkaissut useita sotilasprofessori Jyri Raitasalon tekstejä.

Verkon vaihtoehtomediat yrittävät kerätä uskottavuutta julkaisemalla huuhaan seassa oikeiden tutkijoiden tekstejä. Esimerkiksi suomalaisen sotilasprofessorin kirjoituksia löytyy hyvin oudolta norjalaissivustolta.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen, Petri Korhonen

 

Norjalainen Etterretningen – Defence and Intelligence Norway on uudehko, enimmäkseen turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä verkkosivusto. Siellä julkaistaan sotilasaiheisia uutisia ja toisinaan tieteellistä tyyliä tavoittelevia artikkeleita puolustus- tai tiedusteluasioista.

Seuran tavoittamien norjalaisten puolustushallinnon ihmisten mukaan vain aniharvalla sivuston kirjoittajista vaikuttaisi olevan ammatillista taustaa ainakaan tiedustelualalta.

Yksi nimi on kuitenkin poikkeus. Enimmäkseen tuntemattomien harrastelijakirjoittajien keskeltä erottuu Pohjoismaissa arvostettu ja tuottelias suomalainen sotilasprofessori, everstiluutnantti Jyri Raitasalo.

Maanpuolustuskorkeakoulussa dosentti Raitasalon opetusalana ovat strategia ja turvallisuuspolitiikka, joten hän kirjoittaa sivustolle samasta aihepiiristä.

Osa hänen kirjoituksistaan on tehty Etterretningeniä varten, osa on aiemmin muualla julkaistuja tekstejä.

”Etterretningenin päätoimittaja Jan Helge Kalvik pyysi minulta tekstejä reilu vuosi takaperin. Halusin tukea pohjoismaista aloittelevaa tiedustelu- ja turvallisuusaiheita käsittelevää sivustoa”, Raitasalo kertoo.

Huuhaa-apostolin vahva tukija

Sivusto ei silti tukeudu ainoastaan tieteellisten asiantuntijoiden teksteihin.

Päätoimittaja Kalvik käyttää sivustoa saadakseen tukea ja huomiota entiseksi CIA-agentiksi itsensä esittelevälle vaihtoehtoisen maailmanselityksen gurulle, Robert David Steelelle.

Steele tunnetaan InfoWars-ohjelmassa esittämästään syytöksestä, jonka mukaan Yhdysvaltain avaruushallinto NASA kaappaa lapsia seksiorjiksi Mars-planeetalle.

Steele on vakuuttanut, että maailmaa ohjaavat salaisten valtionjohtajien liitto, George Soroksen kaltaisten siionistien juonet ja ulkoplanetaariset voimat. Tätä vastaan taistelee lähinnä oikeamielisten salaseura Q-Anon.

Hänen mielestään esimerkiksi väitteet Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin olivat demokraattipuolueen rakentamaa huijausta, eikä muutenkaan Venäjän tai presidentti Donald Trumpin poliittisessa toiminnassa ole moitittavaa.

Päätoimittaja Kalvik kutsui Steelen vierailulle Norjaan vuonna 2017. Tuolloin hän suositteli julkisesti Steeleä Nobel-ehdokkaaksi, sillä tämä ”on auttanut estämään kolmannen maailmansodan syttymisen.”

Ehdokkuus ei toki koskaan toteutunut.

Norjalaissivuston päätoimittaja halusi suositella intergalaktiselle salaliittogurulle Robert Steelelle Nobel-palkintoa. © Kuvakaappaus Etterretningen-sivustolta

Steele kirjoittaa artikkeleita useille länsimaisille ja venäläisille salaliittoteoriasivustoille sekä toimii Tehran Timesin vakiokommentaattorina.

Etterretningenissä häneltä on julkaistu vain muutamia tekstejä, mutta päätoimittaja Kalvik osallistuu tiiviisti Steelen liiketoimintaan: hän on toimittanut tämän kirjoja.

Sivustolla Jan Kalvik kehuu, että hänellä on 25 vuoden kokemus norjalaisesta mediasta. Norjalaisen LinkedIn-sivunsa perusteella hän on toimittanut ainakin maan LVI-asentajien liiton julkaisua sekä erilaisia teollisuuden mainos- ja asiakaslehtiä.

 

Norjalaissivuston lemmikki Robert Steele luottaa Venäjän viisauteen, uskoo  siionistien ja maailman vallanpitäjien salaiseen Deep State -varjohallintoon sekä ulkoavaruudesta tuleviin uhkiin. © Kuvakaappaus venäläiseltä RIAC-sivustolta.

 

Raitasalo ei tunne norjalaissivuston idolia

Jyri Raitasalo kertoo, ettei hän tunne lainkaan huuhaa-apostoli Steeleä, hänen rooliaan tai kirjoituksiaan norjalaissivustolla.

”En voi ottaa harteilleni muiden kirjoituksia, enkä ole lukenut Steelen tekstejä. Etterretningen on nähdäkseni puolustukseen ja tiedustelutoimintaan keskittyvä sivusto, jossa puhutaan eurooppalaisesta ja pohjoismaisesta puolustuksesta. Tämä keskustelu on mielestäni tärkeää”, Raitasalo sanoo.

Todennäköisesti monen muunkin kirjoittajan mielestä aihepiirin tärkeys siis voittaa sivuston ylläpitäjien oudot mieltymykset.

Kukaan ei myöskään tiedä, mikä on Etterretningenin kaltaisen sivuston tai sen bisneksen todellinen tarkoitus.

Asiantuntijoita värvätään kirjoittajiksi uskottavuuden luomiseksi

Esimerkkimme norjalaissivusto ei ole tavoiltaan ainutkertainen. Samanlainen toimintamalli on hyvin tyypillistä viime vuosina syntyneelle uudenlaiselle vaihtoehto- tai vastamedialle.

Väitöskirjatutkija Ilmari Hiltusen mukaan uudet, yleensä tyhjästä polkaistut sivustot pyrkivät hakemaan itselleen uskottavuutta ja klikkejä nimekkäiden asiantuntijoiden avulla. Luotettavuuden kannalta on tärkeää, että sivustolta löytää trollimyllyteorioiden seasta myös runsaasti täysjärkistä, akateemista tekstiä.

Tampereen yliopistolla työskentelevä Hiltunen on käsitellyt vaihtoehto- ja vastamedian toimintaa Populistinen vastamedia eliittejä haastamassa -tutkimushankkeessa Elina Nopparin kanssa.

”Usein populismin ajatellaan nojaavan arkitietoon, mutta todellisuudessa asiantuntijuutta usein arvostetaan. Sen pitää vain tulla joukon omista lähtökohdasta. Näin toimitaan esimerkiksi vaihtoehtolääketieteessä, jonka piirissä tuotetaan aktiivisesti vasta-asiantuntijuutta”, Hiltunen kertoo.

Tämä onnistuu yllättävän helposti, sillä moni suomalainenkin tutkija suostuu julkaisupyyntöihin ilman että selvittää julkaisijan taustoja tai piiloagendoja.

Suomessa vaihtoehtomedia näkee Nato-salaliittoja, pedofilian tukemista ja rokotepropagandaa

Hiltusen mukaan myös Suomessa on yritetty ylläpitää samanhenkistä mediaa kuin Etterretningen. Kansallinen Turvallisuus -sivusto hiipui vuoden 2017 aikana, mutta se yhdisteli maahanmuuttovastaisuutta turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin.

Tällä hetkellä suomalaisen vaihtoehtomedian turvallisuuspolitiikan keskustelu on keskittynyt rahapiirien ja natottajien salaliittoja etsivälle, Vladimir Putinin politiikkaa ymmärtävälle Vastavalkea-sivustolle.

Tänne kirjoittavat etenkin eläkeikäiset tutkijat ja entiset politiikan tekijät, jotka eivät ehkä saisi enää poleemisia ja päätelmiltään vauhdikkaita tekstejään läpi ammattimaisemmissa julkaisuissa.

”Tuloksia ja kannanottoja kehystetään vastamedian linjaan sopiviksi. Tulokset eivät ole välttämättä edes tieteen parissa valtavirtaa, mutta ne saavat vastamediassa näkyvyyttä”, Hiltunen sanoo.

Monet suomalaiset vaihtoehtosivustot levittävät innokkaasti niin rokotevastaisuutta kuin lääkesalaliittoteorioitakin, sekä todisteita ”kulttuurimme rappeutumisesta”.

Kansainvälisen Sott.net -sivuston suomenkielinen versio julkaisi professori Tapio Puolimatkan tekstejä, joissa hän väittää median ajavan pedofilian normalisointia.

Uusoikeistolaiseksi mielletyn Oikean Median sivuilla julkaistaan usein professoreiden ja asiantuntijoiden blogitekstejä, joissa tuetaan kansalliskiihkoilua.

”Täytyy muistaa, että suomalaisessa vastamediassa asiantuntijat harvoin puhuvat juuri siitä aihepiiristä, jonka asiantuntijoita he ovat”, Hiltunen toteaa.

Hiltunen ei ole juuri havainnut ulkomaisessa vaihtoehto- tai vastamediassa suomalaisia asiantuntijoita. Venäläisten tiedotusvälineiden vakiokommentaattori, dosentti Johan Bäckman on itse enemmän vaihtoehtoisen totuuden tuottaja, mutta hänen lausuntojaan julkaistaan venäläisessä valtamediassa.

X