(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Sylimikro kolahtaa pöydän kulmaan eikä enää käynnisty. Muistorikas kuva-arkisto on mennyttä! Lue Vivan vinkit, niin vältät katastrofin.

Kotona on yllättävän paljon arvokkaita bittejä: valokuvia, videoita, sähköisiä asiakirjoja ja niin edelleen. Mikään säilytyspaikka ei ole täysin turvallinen. Tietokoneen kiintolevy voi rikkoutua. Kännykkä saatetaan varastaa. Dvd-levy voi naarmuuntua. Tai painat väärää nappia. Tee tärkeistä tiedostoista varmuuskopio. Säilytä alkuperäinen ja kopio eri paikoissa.

Tehtävä on vaikeampi kuin luulisi, sillä bittejä on paljon, ja niitä kertyy koko ajan lisää. Mitkä ovat sinun tärkeät tiedostosi, ja missä säilytät niitä? Arvioi paljonko tiedostot vievät tilaa. Näpsäytä Windows-tietokoneen kansiota hiiren oikealla napilla, ja valitse ”Ominaisuudet”. Lukujen tulkitsemiseksi pitää tuntea bittimaailman mittayksiköt. Gigatavuun (Gt) mahtuu noin tuhat megatavua (Mt). Suurimpia tilarohmuja ovat yleensä digitaalikameran valokuvat ja videoleikkeet. Yksi digitaalikameran valokuvatiedosto vie tilaa tyypillisesti 2–4 megatavua.

Kopioi muistikortti dvd-levyyn. Jos tiedostoja ei ole valtavasti, kopioi ne tietokoneella kirjoitettaviin dvd-levyihin. Kopioi kameran muistikortti aina sekä kotitietokoneeseen että dvd-levyyn matkan jälkeen.

Tavalliseen dvd-levyyn mahtuu 4,7 gigatavua eli 1 000–2000 valokuvaa tai pari tuntia peruslaatuista kotivideota. Dvd on kätevä, koska sen sisältöä voi katsella televisiosta nykyaikaisella dvd-soittimella. Moniin kotitietokoneisiin sisältyy kirjoittava dvd-asema. Tietokoneen usb-liittimeen kytkettävä asema maksaa noin 40–50 euroa. Yksi tyhjä dvd-levy maksaa noin 1–2 euroa.

Säilö iso aineisto usb-levyyn. Kun tiedostoja on paljon, tietokoneen usb-liittimeen kytkettävä kiintolevy on dvd-levyjä käytännöllisempi. Usb-levyyn mahtuu enemmän bittejä kuin sataan dvd-levyyn. Usb-levy on lisäksi paljon nopeampi. Taskuun tai käsilaukkuun mahtuva, 500 gigatavun usb-levy maksaa noin 90–120 euroa. Kiintolevy ei siedä kolhuja kuten dvd-levyt. Käytännöllinen suojakotelo maksaa parikymmentä euroa.

Varmista ja jaa

Niin sanottu verkkolevy eli nas-laite on usb-levyn kehittyneempi painos. Se on mainio kodin laitteiden yhteinen bittisäilö. Älytelevisio poimii muutamalla kaukosäätimen napin painalluksella ruutuun verkkolevyn kuvat ja videot. Tuhannen gigatavun verkkolevy maksaa yli 150 euroa. Verkkolevy, tietokoneet ja muut bittilaitteet yhdistetään kodin tietoverkkoon, jonka osat maksavat muutamista kymmenistä satoihin euroihin. Verkon rakentaminen kysyy taitoja, joita tarjoavat tarvittaessa digitalkkari ja avuliaat sukulaiset. Hyödyntämisen oppii aloittelijakin nopeasti.

Varmuuskopiot automaattisiksi

Älä luota muistiisi, vaan ota käyttöön automaattinen varmuuskopiointi. Windowsin Vista, 7, ja 8 -käyttöjärjestelmien selkeä ohjelma varmuuskopioi tiedostot automaattisesti esimerkiksi joka keskiviikkona kello 22. Vanhempien Windowsien varmuuskopiointiin tarvitaan enemmän taitoja.

Turvaudu tarvittaessa usb- tai verkkolevyn toimituspaketin ohjelmaan. Macintoshtietokoneiden varmuuskopio-ohjelma on poikkeuksellisen helppo ja havainnollinen.

Ainutkertaisen kaukomatkan muistot säilyvät varmimmin, kun kuvaat usealle muistikortille. Hanki muistikortit kotimaasta, niin vältät bittejä hukkaavat tuoteväärennökset. Parhaita valokuvien varmuuskopioita ovat aidot paperivalokuvat ja kuvakirjat.

Ulkoiset kovalevyt

Helppo ja vikkelä – WD My Passport 500GB USB3.0

Usb-kiintolevy sopii automaattiseen varmuuskopiointiin paremmin kuin dvd- ja bluray-levyt. Varmuuskopiot ja muut isot aineistot sujahtavat vikkelästi WD My Passport 500GB USB3.0 -kiintolevyyn. Tämä on usb3-liitännän ansiota. Toimituspakettiin sisältyy selkeä, automaattinen varmuuskopio-ohjelma. Kapasiteetiltaan 500 gigatavun usblevy maksaa noin 110 euroa.

Kuvat ja videot katseltaviksi verkkolevystä – WD My Book Live 1TB

Voit katsella digitaalikameran kuvat ja videot olohuoneen älytelevisiosta, kun tallennat niistä varmuuskopiot verkkolevyyn. Jaettu varmuuskopiolaite on omiaan etenkin talouteen, jossa on useita tietokoneita. WD My Book Live 1TB -verkkolevyyn mahtuu yhtä paljon tiedostoja kuin 200 dvd-levyyn. Laite maksaa noin 180 euroa.

Tosikestävä kiintolevy – Lacie Rugged 1 TB  

Tavallinen kiintolevy menee rikki, jos se putoaa lattialle. Lacie Rugged 1 TB on erikoisvahva usb-kiintolevy, joka kestää arjen kolahdukset ja pudotukset. 1 000 gigatavun tila riittää suurellekin kuva- ja videoarkistolle sekä varmuuskopioille. Usbkiintolevy maksaa runsaat 200 euroa.

Isolle ja kasvavalle arkistolle – Asus BW-12D1S-U -bluray-asema

Hienoimpien kameroiden teräväpiirtoiset videot ja tarkat valokuvatiedostot vievät paljon tilaa. Bluraylevy on ulkomitoiltaan dvd-levyn
kokoinen, mutta siihen mahtuu 5–10 kertaa enemmän bittejä. Tyhjä bluray-levy maksaa 5–15 euroa. Tietokoneen usb-liittimeen kytkettävä Asus BW-12D1S-U -bluray-asema maksaa noin 150 euroa.

Kuvamuistot avaimenperässä – Kingston DataTraveller 109 16 GB  

Peukalon kokoinen usb-muistitikku kestää kolhut ja pudotukset, ja se mahtuu taskuun tai käsilaukkuun. Valikoima on runsas: muistitila vaihtelee muutamasta gigatavusta sataan gigaan ja hinta parista eurosta pariin sataan euroon. Edullinen muistitikku tosin on jopa kymmeniä kertoja hitaampi kuin hyvä kiintolevy. Kingston DataTraveller 109 16 GB maksaa alle 15 euroa. Siihen mahtuu tuhansia
valokuvia ja tuntikaupalla videoita, melkein yhtä paljon kuin neljään dvdlevyyn.

Kun tiedostoja katoaa…

 • Tiedostoja tai kokonaisia kansioita on kadonnut, ja tietokone ilmoittaa virheistä kiintolevyssä. Lopeta tietokoneen käyttö heti, jos et ole atk-taituri. Sammuta tietokone äläkä kytke siihen uudestaan virtaa. Jokainen käynnistys ja taitamaton tiedostojen
  pelastusyritys voi pahentaa tuhoja.
 • Käänny tutun osaajan tai asiantuntevan tietokoneliikkeen puoleen. Asiantuntija
  hallitsee menetelmät ja ohjelmat, joilla sotkeutuneen kiintolevyn tiedostoja pystytään
  usein palauttamaan. Palautusohjelmat tepsivät myös sekaisin menneisiin kameran
  muistikortteihin.
 • Käänny tutun osaajan tai asiantuntevan tietokoneliikkeen puoleen. Asiantuntija hallitsee menetelmät ja ohjelmat, joilla sotkeutuneen kiintolevyn tiedostoja pystytään
  usein palauttamaan. Palautusohjelmat tepsivät myös sekaisin menneisiin kameran
  muistikortteihin.Jopa pahasti rikkoutuneen kiintolevyn tiedostoista suuri osa on usein mahdollista
  palauttaa. Pelastuslaboratorioiden palvelut maksavat satoja tai jopa tuhansia euroja.

Lue lisää Vivasta 10/2012!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuva: Colourbox

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X