MMM on purettava

Maa- ja metsätalousministeriö ei ole enää tehtäviensä tasalla. Sen työt voisi jakaa ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kesken.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Maa- ja metsätalousministeriö ei ole enää tehtäviensä tasalla. Sen työt voisi jakaa ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kesken.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lauri Sihvonen

Kun maa- ja metsätalousministeriön esiasteena toiminut Maanviljelys ja yleisten töiden toimituskunta perustettiin 1860, Suomessa elettiin suuriruhtinaskunnan aikaa. Maamme maataloushallinto luotiin tuon vuosikymmenen katovuosien aikana, tsaarin vallan alla.

Nyt eletään kevättalvea 2013. Maa-, metsä- ja kalatalous käsittää Suomen bruttokansantuotteesta noin kolme prosenttia. Silti meillä on tälle toiminnalle oma ministeriönsä.

Lukujen valossa olisi aivan yhtä perusteltua pystyttää ministeriö myös hallinto- ja tukipalvelutoiminnalle (noin 3,5 % BKT:sta). Kuljetus- ja varastointiministeriö noin viiden prosentin osuudella BKT:sta olisi sekin näennäisen looginen ratkaisu.

* * *

Tällaiset asiat olisivat tuskin tulleet mieleen ilman lohikeskustelua, joka alkoi julkisuudessa viime perjantaina. Näyttelijä, vapaa-ajan kalastaja Jasper Pääkkönen paljasti sosiaalisessa mediassa tulleensa ministeriön ojentamaksi. Hän oli blogissaan vaatinut pienentämään Itämeren lohikalojen liian suuria kalastuskiintiöitä. Seurasi kutsu ministeriöön.

Ensin ministeriö ei muistanut ollenkaan, että olisi kutsunut Pääkkösen kuultavaksi lohikantoja koskevassa kysymyksessä. Kun Pääkkönen julkaisi ministeriön kutsun Facebook-sivullaan, alkoi selittely.

Mitä pidemmälle ministeriön selittelyt ovat menneet, sitä absurdimpia asioita tullut julki. Yhtenä huippukohtana voidaan kai pitää Ylen perjantai-illan A-studio: Stream -keskusteluohjelmaa, jossa ministeriön kalastusneuvos Markku Aro muun muassa kertoi, miten maailman tonnikalakannat ovat oikeasti hyvässä kunnossa – vaikka kaikki uskottavat asiantuntijat, kansainväliset tutkimukset ja riippumattomat raportit väittävät muuta.

Tämän jälkeen on kenenkään vaikea selittää, että ministeriössä oltaisiin ajan tasalla.

* * *

MMM on tullut ministeriönä tiensä päähän. Sen tehtävät voisi jakaa ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kesken ilman, että kansakunnalle tapahtuisi mainittavaa haittaa. Tuet vain jaettaisiin eri luukulta.

Silloin kenenkään ei tarvitsisi olla huolissaan edes siitä, että saimaannieriä menisi ympäristöministeriöön, kun hauki jäisi maa- ja metsätalousministeriöön. Pantaisiin suojeluasiat ympäristöministeriöön ja teollisuusasiat TEMiin – tapelkoot ne keskenään sitten käytännön asioista.

Ympäristöministeriössä kalastusta voisi kehittää myös muuna kuin elintarviketeollisuuden haarana, mikä on ollut kalatalouden painostusryhmien näkemys tähän asti – ja sitä MMM on kuunnellut. Jos tämä klikki purettaisiin, virkistyskalastuksen ympärille voisi rakentaa ihan oikean toimialan Suomessakin.

* * *

Kun maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok) tuli tänään ulos Helsingin Sanomien verkkosivuilla ja totesi, että lohikeskustelu on johtunut ihmisten ”liiasta vapaa-ajasta” ja että ministeriöön kohdistuva kritiikki on aiheetonta, peli näyttää olevan menetetty.

Joskus Suomessakin elettiin aikaa, jolloin kansalaisia ja asiantuntijoita ei tarvinnut kuunnella. Se oli tsaarin aikaa se.

X