Näin juhlit 100-vuotiasta Viroa kuin virolainen – silakkaleivät ja perunasalaatti kuuluvat jokaiseen juhlapöytään

Viro täyttää sata vuotta lauantaina 24. helmikuuta 2018. Jos haluat onnitella Viroa juhlimalla päivää virolaisittain, toimi näin.
Valmista aamiaiseksi pannukakkuja ja virittäydy television ääreen katsomaan virolaisilta tv-kanavilta elokuvia ja ohjelmia.
Aika pian on kuitenkin alettava valmistautua illanviettoon. Juhlapäivän iltaa vietetään Virossa aina yhdessä kavereiden tai sukulaisten kanssa. Jos juhla vietetään kotonasi, koristele kodistasi tai ainakin ruokapöydästäsi sini-musta-valkoinen kokonaisuus lautasliinoilla, pöytäliinoilla ja kynttilöitä. Ilmapallojakin suositellaan. Ainakin lapsiperheissä.
Jos juhlissa annetaan lahjoja, lahjojen antaminen on oma ohjelmanumeronsa, jota kaikki seuraavat. Jokainen lahjan antaja pitää pienen puheen lahjasta ja lahjan saajasta ja siitä, miksi juuri se lahja on saajalleen sopiva. Lahja myös avataan heti kaikkien nähden.
Kylään ei koskaan mennä tyhjin käsin. Sopivia viemisiä ovat kukat, kakku tai pullo. Kaikki lahjaksi annettu syötävä ja juotava laitetaan heti tarjolle pöytään, niitä ei siis säästellä myöhempään omaan käyttöön. Ja kukat ojennetaan aina paljaana kimppuna, ei paperiin tai sellofaaniin käärittynä.
Virossa juhlaruokaa on pöydässä koko illan
Ruokaa virolaisissa juhlissa pitää olla paljon, siis todella paljon. Ruokaa on myös pöydässä tarjolla koko illan ja yön ja sitä myös syödään koko ilta ja yö. Välillä toki jutellaan ja lauletaan, mutta syöminen on koko illan kestävä ohjelmanumero.
Aluksi juhlissa syödään lämmin ruoka, joka sisältää tyypillisesti lihaa, keitettyä perunaa, kinkkua, mustamakkaraa, haudutettua kaalia ja hapankaalia. Lisukkeina tarjotaan sieniä ja suolakurkkuja.
Seuraavaksi tarjoillaan kylmät ruoat kuten perunasalaatti, rosolli, kinkkurullat ja täytetyt munat. Virolaiseen tapaan valmistetun perunasalaatin tunnistaa smetanakastikkeesta ja jokainen perhe valmistaa sen hieman eri tavoin. Tässä yksi versio:
Virolainen perunasalaatti
4-5 keitettyä perunaa
2 keitettyä porkkanaa
1 keitetty kananmuna
100 g kinkkua tai keitettyä lihaa
puolikas pitkästä kurkusta
1 omena
100 g purkkiherneitä
200 g smetanaa
200 g miedon makuista majoneesia
mausteeksi vähän suolaa ja sinappia
Keitä kuorimattomat perunat ja porkkanat suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi ja anna jäähtyä. Kuori kasvikset ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Nosta kaikki paloitellut ainekset samaan kulhoon, lisää suolavedestä valutetut herneet. Sekoita smetanasta ja majoneesista kastike, ja lisää tarvittaessa suolaa ja sinappia. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita kaikki kevyesti. Anna maustua pari tuntia ennen tarjoilua. Tarjoile tuoreen ruisleivän kanssa.
Vieras ei leikkaa itse kakkua
Pöydässä on aina myös mustasta leivästä tehtyjä valmiita voileipiä, joiden päällä on marinoitua silakkaa, munaa ja tilliä.
Jälkiruokana on tyypillisesti täytekakku tai iso pullapitkon tyyppinen rinkeli. Myös mustikkapiirakka on suosittu jälkiruoka. Emäntä tai isäntä leikkaa kakun valmiiksi paloiksi ja tarjoilee palat vieraille.
Ruuan kanssa nautitaan olutta ja snapseja, harvemmin viiniä. Snapsi tehdään itsenäisyyspäivänä sini-musta-valkoiseksi kerroksittain curacao-liköörillä, tummalla kahvilla ja kuohukermalla.
Itsenäisyyspäivän iltana katsotaan Viron presidentin vastaanottoa televisiosta, pelataan lautapelejä ja lauletaan.
Jutussa on haastateltu Suomessa asuvaa virolaista Maila Madissalua ja Kirsi Bongwirnsoa Suomen Viro-yhdistysten liitosta.
Voit onnitella satavuotista Viroa laittamalla kuvan Viro-teemaisista juhlistasi Facebookin Eesti pidu – Viro juhlii –sivuille tai muualle sosiaaliseen mediaan aihetunnisteilla #virojuhlii ja #eestipidu.