Näin Kelan virkailija saa sinulle tehdä: leikata toimeentulotukea ja hakea holhoukseen - Edunvalvontailmoitusten syitä ei edes tilastoida

Leikkaushaluinen Kelan käsittelijä voi alentaa asiakkaansa toimeentulotukea hyvinkin pitkään, vaikka laissa puhutaan kahden kuukauden maksimiajasta. Holhousilmoituksiakin voi tehdä lähes ilman valvontaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leikkaushaluinen Kelan käsittelijä voi alentaa asiakkaansa toimeentulotukea hyvinkin pitkään, vaikka laissa puhutaan kahden kuukauden maksimiajasta. Holhousilmoituksiakin voi tehdä lähes ilman valvontaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Seura kertoi 7.8. Miiasta, josta Riihimäen kunta oli tehnyt edunvalvontailmoituksen ilmaisista töistä kieltäytymisen jälkeen. Kunta haki siis häntä holhouksen alaiseksi.

Ilmoitus oli selkeästi aiheeton, mutta maistraatti ei ollut puuttunut ilmoituksen tehneen virkailijan toimintaan sen enempää kuin että jätti ilmoituksen omaan arvoonsa.

Hämeenlinnan maistraatti ei tiedä varmasti, onko vastaavia täysin perusteettomia ilmoituksia tullut Riihimäen sosiaalikeskuksesta tai muista sosiaalitoimistoista tavanomaista enemmän.

Edunvalvontailmoituksien syitä ei edes tilastoida.

Miten sitten aiheettomia edunvalvontailmoituksia valvotaan, jos ei kerran maistraattikaan sitä tee?

”Valvonta-asiat voivat tulla viranomaisen tietoon esimerkiksi asiakkaan tekemän kantelun tai muun ilmoituksen perusteella”, sanoo Valviran ylitarkastaja Pekka Ojaniemi.

Eli kunnan sosiaaliviranomainen voi tehdä ties kuinka monta täysin aiheetonta edunvalvontailmoitusta asiakkaistaan ilman, että kukaan puuttuu siihen, jos asiakas ei itse erikseen valita toiminnasta valvontaviranomaiselle?

”Meidän pitää saada ensin tieto jostain, ennen kuin voimme toimia. Olen ollut kolme vuotta täällä töissä, eikä edunvalvonta-asioita ole tullut minulle yhtään.”

Pekka Ojaniemen käsittelyyn ei ole tullut siis yhtään epäasiallista holhousilmoitusta, vaikka hän on yksi sosiaalihuollon valvonnasta vastaavista työntekijöistä.

Monikaan ei varmasti osaa kannella omasta asiastaan, vaikka kohtaisikin mielestään epäasiallista käytöstä.

Miia itse on pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiestä tekemään poliisille rikosilmoituksen itseensä kohdistuneesta edunvalvontailmoituksesta. Rikosnimikkeenä olisivat kunnianloukkaus ja virkarikos.

Tukia leikattu lähes koko vuosi

Miia kertoi Seuran haastattelussa, että hänen perustoimeentulotukeaan on leikattu jopa 40 prosenttia. Hän oli kieltäytynyt te-toimiston palveluista peläten niin ikään ilmaistöihin joutumista.

Nyt Miia näyttää hakemuksistaan, että viimeisen vuoden aikana hänen perustoimeentulotuestaan on leikattu 20—40 prosenttia jopa yhdeksänä kuukautena kahdestatoista.

Hän on saanut kokonaisen perustoimeentulotuen vain kolmena kuukautena viimeisen vuoden aikana.

Leikkauksia Miian perustoimeentulotuesta on tehty jopa neljä kuukautta peräkkäin, vaikka lain mukaan leikkauksen saa tehdä vain kaksi kuukautta kerrallaan.

Toimeentulotukipäätökset tehdään nykyisin Kelassa.

Mitenkäs tämä toiminta on mahdollista, Kelan lakimies Petri Lemettinen?

”Leikkauksen saa tehdä kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan, mutta sen jälkeen leikkausta saa jatkaa toisella päätöksellä heti perään, jos moitittava menettely jatkuu ja alentaminen on kohtuullista.”

Palkattomista töistä ja te-toimiston asiakkuudesta kieltäytyvältä Miialta leikattiin yhdeksänä kuukautena vuodessa toimeentulotukea.

”Noin pitkäaikainen leikkaaminen voi alkaa pikkuhiljaa olla kohtuutonta ja siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Leikkauksen on tarkoitus olla lyhytaikainen toimenpide, joka aktivoi ihmisen”, eduskunnan oikeusasiamiehen toimiston esittelijä Riikka Jackson sanoo.

Sama vastaus hallinto-oikeuteen valittamisesta kuuluu myös sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Lainsäätäjän ajatus on ollut, ettei perusosan leikkaus muodostuisi pysyväksi olotilaksi, ettei se vaaranna ihmisarvoista elämää. Kuukauden tai kaksi voi pärjätä vähälläkin, mutta pitkän päälle leikattu perustoimeentulotuki on tosi pieni raha. Neljänkymmenen prosentin leikkaus tarkoittaa alle kolmeasataa euroa ruokaan, vaatteisiin ja kaikkiin perusmenoihin”, ministeriön erityisasiantuntija Ritva Liukonen sanoo.

Miia on tehnyt valituksia pitkistä leikkauksestaan hallinto-oikeuteen, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Voiko siis perustoimeentulotukea leikata miten pitkään vaan virkailija haluaa, jos asiakas kieltäytyy ilmaistyöstä tai muusta te-toimiston palvelusta?

”Kahdenkymmen prosentin alennus voi periaatteessa jatkua pitkäänkin, jos hakijan moitittava menettely uusiutuu. Päätös tehdään aina enintään kahdeksi kuukaudeksi. Korkeinta alentamistasoa neljääkymmentä prosenttia voi suositusten mukaan jatkaa enintään muutaman kuukauden ja sitten pitää palata ainakin matalampaan leikkaukseen”, Kelan lakimies Lemettinen vastaa.

Siis ihminen voi olla alennetulla perustoimeentulotuella vaikka vuosikausia?

”Teoriassa se on mahdollista.”


Asiantuntijat kommentoivat asiaa yleisellä tasolla, eivät Miian kaltaista yksittäistä tapausta. 

Juttuvinkki Seuralle: Oletko saanut epäasiallista kohtelua viranomaisten taholta? Kerro kokemuksistasi sähköpostitse seura@otavamedia.fi

X