Näistä maista löytyvät EU:n köyhimmät eläkeläiset – Suomi tilastossa Kreikkaa huonompi

Bulgariassa joka neljäs eläkeläinen elää köyhyysrajan alapuolella, Unkarissa vain neljä prosenttia eläkeläisistä on köyhiä. Euroopan eläkeläisköyhyys yllättää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Euroopan köyhimmät eläkeläiset löytyvät kuvan Bulgariasta.

Bulgariassa joka neljäs eläkeläinen elää köyhyysrajan alapuolella, Unkarissa vain neljä prosenttia eläkeläisistä on köyhiä. Euroopan eläkeläisköyhyys yllättää.
Teksti: Milla Ollikainen

1. Bulgaria vs. Romania

Yli 28 prosenttia bulgarialaiseläkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella eli alle 60 prosentilla maan mediaanitulosta, kertoo vuoden 2013 Eurostatin tilasto. Luku on Euroopan suurin.

Naapurimaassa Romaniassa, missä tulotaso, taloustilanne ja eläkejärjestelmä ovat varsin samankaltaiset, köyhiä eläkeläisiä on vain 13,5 prosenttia.

Romaniassa pienimpiä eläkkeitä nostettiin vuonna 2009, mikä on parantanut ikäihmisten asemaa. Toisaalta eläkkeiden nostaminen uhkaa eläkejärjestelmän kestävyyttä, Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta kertoo.

2. Kreikka

Kreikka ja muut Etelä-Euroopan kriisimaat pärjäävät eläkeläisten köyhyystilastossa hyvinvointivaltioita paremmin. Kreikassa 13 prosenttia eläkeläisistä oli köyhiä vuonna 2013, kun vastaava luku oli Suomessa 16 ja Ruotsissa 17 prosenttia. Tulos selittyy osittain sillä, että mediaanitulo lasketaan koko kotitalouden tuloista, jolloin muiden suuret tulot nostavat tilastoissa eläkeläisen tuloja. Etelä-Euroopassa asutaan pohjoista enemmän monen sukupolven yhteistalouksissa.

3. Baltia

Baltian maat löytyvät eläkeläisten köyhyystilaston kärjestä. Huonoin tilanne on Virossa, joka on lähellä Bulgarian lukemia. Pienituloisuus ja suuret tuloerot ovat Virossa ylipäänsä iso ongelma, toteaa Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Juha Honkkila. Kun katsotaan absoluuttista köyhyyttä eli sitä, miten kansalaisten rahat riittävät elämiseen, Viron tilanne näyttää huomattavasti paremmalta.

4. Unkari

Köyhyystilaston peräpäässä ovat esimerkiksi Hollanti, Luxemburg ja Unkari, missä vain neljä prosenttia eläkeläisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Hyvä sijoitus johtuu kuitenkin enemmän Unkarin tulonjaosta kuin hyvästä sosiaaliturvasta. Eurostatin aineellista puutetta mittaavassa tilastossa Unkari on samassa kastissa kuin Bulgaria ja Kreikka. Vähiten puutteesta kärsitään Suomessa.

5. Suomi

Suomessa 13 963 euron vuosituloja vastanneen köyhyysrajan alle jäi vuonna 2013 noin 16 prosenttia eläkeläisistä. Yli 65-vuotiaista naisista köyhiä oli 20 ja miehistä 12 prosenttia. Ero selittyy osittain miesten varhaisemmalla kuolleisuudella.

X