Näkökulma: SM-liigan kohujen ja kriisien kausi on kuin The Benny Hill Show

SM-liiga, sen seurat ja pelaajat ovat tarjoilleet yleisölle poikkeuksellisen määrän kohuja ja kriisejä. Seura käy läpi niistä puhutuimmat tapaukset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

HPK:n Artturi Toivola ja HIFK:n Eetu Koivistoinen kävivät omia tapaninpäivän tanssejaan Helsingissä 26.12. 2023.

SM-liiga, sen seurat ja pelaajat ovat tarjoilleet yleisölle poikkeuksellisen määrän kohuja ja kriisejä. Seura käy läpi niistä puhutuimmat tapaukset.
Teksti:
Jukka Vuorio

SM-liigan ystävillä ei kuluvalla kaudella ole ollut tylsää, vaan meno on nostanut muistoihin kuin tuulahduksen 1970-80-luvuilta. Mikäs tunnari se alkaakaan päässä soida…

Sehän on The Benny Hill Shown tunnari! The Benny Hill Show oli vauhdikas komediaohjelma, joka perustui törmäyksiin, väärinymmärryksiin ja koheltamiseen. Sen legendaarinen alkumusiikki Yakety Sax nousi ohjelman myötä musiikkimeemiksi kuvaamaan usein juuri urheilumaailman sähläystä.

Jääkiekon SM-liigan kuluvan kauden aikana liigaseurat ja itse Liiga ovat kulkeneet kohusta ja kriisistä toiseen niin ahkerasti, että tapahtumia ajatellessa päässä alkaa väkisinkin Yakety Sax soida.

Lue myös: Seura selvitti: Jääkiekon SM-liiga rypee mullistuksen kourissa – Määrääkö tahdin urheilu vai raha?

Seura esittelee tässä liigakauden 2023-24 puhutuimmat töppäykset ja törttöilyt.

Liiga

Jääkiekon SM-liiga Oy on ollut koko kauden ja on lähitulevaisuudessakin suurten mullistusten kourissa, kuten tässä Seuran juuri julkaistussa jutussa kerrotaan. Pitkässä jutussa muun muassa urheilujuristi Olli Rauste ottaa kantaa Liigaa koskeviin kartellipuheisiin.

Kesällä 2023 Liiga ehti ilmoittaa, ettei se ota vastaan liigalisenssihakemuksia ensi kaudelle, eli kaudelle 2024-25.

Sitten lokakuussa 2023 Liiga kertoi, että hakemuksia voikin laittaa tulemaan. Moni innostui, mutta into himmeni nopeasti, kun ilmeni, että lisenssin talousehdot olivat hyvin jyrkät. Osake maksaisi 3,8 miljoonaa ja lisäksi seuran talouden pitäisi olla taattu vähintään kolmen kauden ajan. Siinä sivussa täytyisi tietysti rakentaa kilpailukykyinen joukkuekin, sillä karsintojenkin kerrottiin palaavan.

Helsingin Jokerit ilmoitti, ettei voi kyseisillä ehdoilla pyrkiä Liigaan. Kiekko-Espoo ja turkulainen TUTO Hockey sen sijaan laittoivat hakemusta sisään. Espoo sai ehdollisen liigalisenssin, TUTO ei.

TUTO kertoi valittavansa, mutta Liiga kertoi, että ei tässä enää valittaminen auta. Sitten selvisi, että itseasiassa TUTOlla todella oli vielä kaksi aikaa valittaa päätöksestä. TUTO teki niin, mutta valitus ei auttanut.

Seuraavaksi asiaa käsitellään urheilun oikeusturvalautakunnassa.

Ilves

Tampereen Ilves ajautui joulu-tammikuussa sekä tuloksellisesti että pelillisesti alavireiseen kierteeseen, jossa joukkue tarpoi huonoista tuloksista toisiin. Tappioita tuli runsaasti ja kuntopuntarissa joukkue löytyi sijoilta ynnä muut, eli pudotuspelipaikkojen ulkopuolelta. Se sai jotkut tai jonkun kannattajan menettämään itsehillintänsä täysin, ja päävalmentaja Antti Pennanen kertoikin lehdistötilaisuudessa, että joku Ilveksen pelaajista oli saanut jopa tappouhkauksen. Ilves on ilmoittanut asiasta poliisille.

Pennanen itse oli kohun keskellä syyskuun lopussa, kun Jääkiekkoliitto kertoi Antti Pennasen olevan Suomen jääkiekkomaajoukkueen Leijonien uusi päävalmentaja. Pennanen siirtyy siis kuluvan kauden jälkeen Ilveksestä Leijonien peräsimeen. Se taas asetti hänen nykyisen työnantajansa Ilveksen kiusalliseen tilanteeseen, sillä Pennasen sopimus Ilveksen oli tehty kevään 2025 loppuun saakka. Nyt koutsi lähtee vuotta etuajassa, ja Ilves on pakotettu etsimään uutta valmentajaa huomattavasti odotettua aiemmin.

Ilveksen tähtipuolustaja Adam Clendening sai viiden ottelun pelikiellon huitaistuaan mailallaan Jukureiden pelaajaa käteen. Clendening saapui Ilvekseen kesken kauden ja pelillisesti kuulunut koko sarjan eliittiin, mutta raju sääntöjen vastainen huitaisu ei ollut hänelle ensimmäinen Liigassa. Mollivoittoisesti pelaava Ilves tarvitsisi miehen kykyjä ennen kaikkea kaukalossa, ei vaihtoaitiossa tai ennenaikaisessa suihkussa.

Viime kaudella Ilves keräsi runkosarjassa kotiotteluihinsa koko kauden suurimman yleisökeskiarvon, mutta kuluvalla kaudella siitä ollaan rutkasti jäljessä. Tampereellakin yleisö löytää vanhaan malliin katsomoihin vasta, kun joukkue alkaa – jos alkaa – napsia jälleen tasaiseen tahtiin voittoja.

Jukurit

Marraskuun puolivälissä Mikkelin Jukurit kertoi huolestuttavasta taloustilanteestaan. Seura kertoi omassa tiedotteessaan, ettei sen talous ole kestävä, ja että seuran talous on paljolti lainarahan varassa.

Tiedotteessaan Jukurit kaupitteli samalla fanituotteita ja alennuslippuja otteluihin, mikä käytännössä on hätähuuto faneja kohtaan. Sanavalinnat olivat sen tyylisiä, että tulkinta niistä on helposti: ”Auttakaa, tai Mikkelissä ei pian pelata liigakiekkoa”.

Muun muassa MTV3:n jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen kuitenkin huomautti, ettei fanituotemyynti ole mikään todellinen konkreettinen toimi, jolla talous saadaan todellisuudessa oikenemaan.

JYP

Jyväskylän Jyp on ottanut suorastaan valtikan tämän kauden kohuissa.

Kaikki alkoi siitä, kun joukkueen taitohyökkääjä Severi Lahtinen sai lokakuussa Päijät-Hämeen käräjäoikeuden raiskaustuomion, joka oli kaksi vuotta vankeutta. Jo keväällä hän oli saanut tuomion törkeästä rattijuopumuksesta. Vankeustuomion lisäksi hänet tuomittiin maksamaan raiskauksen uhrille yhteensä noin 9000 euron korvaukset. Lahtinen on valittanut tuomiostaan, ja asian käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Severi Lahtinen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva.

Tuomion tultua julki JYP purki Lahtisen sopimuksen. Tapaus sai oudon lisäkäänteen, kun muutamista hiteistään tunnettu musiikkiartisti Poju otti somessa rajusti kantaa Lahtisen puolesta ja syyllisti uhria. Sen jälkeen JYP poisti otteluistaan Pojun käsialaa olleen maalilaulun, ja keikkapaikat alkoivat perua Pojun esiintymisiä.

JYPin seikkailut kohujen maailmassa jatkuivat joulukuussa, kun seura antoi potkut päävalmentaja Jukka Rautakorvelle ja valmentaja Ville Niemiselle. JYPin tuloksellinen kunto ei ollut mikään katastrofi, vaan potkujen tullessa joukkue oli hyvin kiinni pudotuspelipaikassa. Urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen selitti medialle, että kyse ei ollut tuloksista, vaan joukkueen peli-ideologiasta. Seurassa oli linjattu, että pelin piti olla luovaa, positiivista ja rohkeaa. Johtoporras ei kokenut sen toteutuneen.

Samaan aikaan joukkueessa oli kuitenkin ainakin kolme todella positiivista kiekkoa esittänyttä pelaajaa, sillä hyökkääjät Jerry Turkulainen ja Reid Gardiner sekä puolustaja Sami Niku ovat koko kauden löytyneet pistepörssin kärkipaikoilta ja olleet koko sarjan ylivoimapelin ykkösnimiä.

Juuri Nikun sukset – tai pitäisikö sanoa luistimet – menivät ristiin uuden päävalmentaja Mikko Heiskasen kanssa, kun Heiskanen oli pudottanut tähtipuolustajan kokoonpanosta ilmeisesti herätelläkseen pelaajaa ja joukkuetta. Heiskasen alaisuudessa JYP aloitti kymmenen ottelun tappioputkella.

Ylen mukaan Niku sai puhelimeensa [valmennukselta] viestin, jossa pelaajaa käskettiin olemaan tulematta jäähallille. Hän toimi ohjeen mukaan. 15. tammikuuta Yle kertoikin, että JYP on tarjonnut Nikulle pitkää ja rahallisesti arvokasta jatkosopimusta, mutta sen sijaan pelaaja haluaa nyt jo kesken kauden pois Jyväskylästä.

Kärpät

Oulun Kärppien peli takkusi koko alkukauden, ja viime kauden malliin peli näytti tuloksettomalta puskemiselta ja tahkoamiselta. Päävalmentaja Lauri Marjamäki ei onnistunut keksimään siihen missään vaiheessa lääkkeitä, ja lopulta pitkämielinen Kärpät antoi hänelle potkut 18. joulukuuta. Joukkuetta on siitä saakka ohjastanut valmennusryhmässä jo aiemminkin työskennellyt Ville Mäntymaa, joka on saanut Kärpät mukavaan tulokselliseen liitoon.

Suurin huomio Oulun suuntaan ei kuitenkaan ole tullut valmentajakuvioiden ansiosta, vaan kesken kauden saapuneesta kanadalaisvahvistus Nick Ritchiestä. Hänestä odotettiin pelillistä sateentekijää, sillä 481 NHL-ottelun kokemuksella hän on kiistatta eräs Liigan nimekkäimmistä pelaajista.

Odotuksista huolimatta tehot ovat jääneet piippuun. Kymmenessä ottelussa hän on tehnyt yhden maalin ja syöttänyt neljä. Mikä kuitenkin mielenkiintoisinta, Ritchie on ehtinyt samassa ajassa kerätä jo 70 jäähyminuuttia.

Pysäyttävimmät hetket koettiin Kärppien ja TPS:n välisessä ottelussa, kun Ritchie innostui rusikoimaan Tepsin Markus Nurmea. Ensin Ritchie löi Nurmea takaraivoon niin, että tämä kaatui vatsalleen jään pintaan. Kun Nurmi oli jäässä, jatkoi Ritchie vastustajansa raivokkaasta hakkaamista ja löi Nurmea useita kertoja. Tästä napsahti Ritchielle kahdeksan ottelun pelikielto.

Jo lyhyen liigauransa alussa Ritchie otti nyrkkitappelun HIFK:n Ilari Melartin kanssa ja pelissä Ässiä vastaan otti yhteen kättelyjonossa Jesse Joensuun kanssa. Ritchiellä olisi varmasti annettavaa sekoilun sijaan pelillisestikin, mutta saako valmennus pelaajan tekemään oikeita asioita?

Lukko

Jo sarjan alkukierroksilla syyskuussa saatiin esimakua kohujen kaudesta, kun Lukon pelaaja Tarmo Reunanen huusi liigaottelussa KalPan paidassa pelanneelle vastustajalleen ”painu vittuun, vitun Mestis-homo”.

Tuomaristo passitti Reunasen tästä huudosta ennenaikaiseen suihkuun, eli hän sai pelirangaistuksen. Kuopion hallissa ulosajon syyksi ehdittiin kuuluttaa ”rasistinen käytös”, minkä jälkeen Rauman Lukon sometili ilmoitti heti, ettei Lukko hyväksy minkäänlaista rasismia.

Seuranneen vuorokauden aikana Reunanen kuitenkin selvitti medialle sanatarkasti, mitä oli huutanut ja pian Lukon verkkosivuilla julkaistiin Reunasen anteeksipyyntö, jossa hän kertoi, että ”Olen erittäin pahoillani käytöksestäni. Käyttämäni sanat eivät kuulu jääkiekkokaukaloon eikä muuallekaan. Pyydän anteeksi Lukon kannattajilta, KalPan joukkueelta, koko Liiga-yhteisöltä ja omalta joukkueeltani.”

Pelicans

Lahden Pelicansin kohut ovat ennemminkin sarja pieniä myrskyjä vesilasissa kuin varsinaisia suuria kohuja monien muiden joukkueiden tapaan.

Hyvään alkuun kohujen suhteen Lahdessa päästiin kuitenkin tsekkipuolustaja Michal Jordanin palkkaamisella kuluvalle kaudelle, sillä vielä viime kaudella Jordan pelasi Venäjän KHL-liigassa. Sieltä puolestaan lähes kaikki eurooppalaispelaajat pyrkivät lähtemään mahdollisimman pian sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan alkuvuodesta 2022.

Pelaajarintamalla kuohui myös maalivahtiosastolla, kun Jussi Olkinuora jätti Pelicansin syksyllä. Muun muassa Urheilulehden Liigan kausiopas 2023-24 kuvaili Olkinuoraa maajoukkueen luottomieheksi, maalivahdiksi, jolla oli potentiaalia olla koko sarjan paras ja parhaina iltoinaan suorastaan ohittamaton. Mutta kun kausi alkoi, ei tästä hypestä näkynyt juuri merkkejä. Kuuden ensimmäisen Pelicansin ottelun jälkeen Olkinuoran torjuntaprosentti huiteli 85:n tietämillä. Lopulta Olkinuora pelasi tällä kaudella Lahdessa 20 ottelua ja häipyi sitten ulkomaanpykäläänsä vedoten Sveitsiin.

Kun Pelicans loka-marraskuun vaihteessa 2023 tarpoi tuloksellisesti syvällä, piti joukkue ylimääräisen tapaamisen Lahden jäähallilla. Kun asiaan yhdistettiin lehdistön spekuloinnit Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelän olevan menossa ensi kaudeksi töihin Ilvekseen, uskoi moni tapaamisen päättyvän Niemelän potkuihin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja sittemmin Niemelä on saanut joukkueensa hyvään tuloskuntoon.

SaiPa

Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä, että Lappeenrannan SaiPa löytyy jälleen – kuten viime vuonnakin – sarjataulukon jumbosijalta. Koska urheilu ja talous hyvin usein kulkevat tiiviisti käsi kädessä, ilmoitti SaiPa jo marraskuun ensimmäisenä päivänä ajautuneensa talousvaikeuksiin ja ryhtyvänsä säästötoimenpiteisiin. Kun SaiPan taloudellinen kausi aikanaan vedetään viivan alle, on helppo ennustaa, että plussan puolelle tuskin päästään.

Kun viime kausikin toi noin 650 000 euron tappiot, eletään Etelä-Karjalassa varsin dramaattisten ja ratkaisevien kiekkokuukausien äärellä. SaiPan talousongelmien taustalla ovat usean vuoden jatkunut budjetoitua alhaisemmat yleisömäärät ja toisaalta kulujen kasvu. Seura yrittänee siirtorajan kynnyksellä tammikuun lopussa hankkiutua eroon muutamista kallispalkkaisimmista pelaajistaan.

Erikoisin asia SaiPan talous- ja toimistopuolelta tuli ilmi joulukuussa, kun kevääseen 2023 saakka seurassa toimitusjohtajana ja urheilujohtajana työskennelleen Jussi Markkasen kerrottiin haksahtaneen niin sanottuun ”nigerialaishuijaukseen”. Turkista käsin toimineet huijarit onnistuivat vedättämään SaiPaa edustaneelta Markkaselta eri lähteistä riippuen noin 100 000-200 000 euroa. Markkanen uskoi rahojen olevan jonkinlainen starttiraha sille, että nyt SaiPa saisi erittäin korkealuokkaista markkinointiyhteistyötä.

Sitä ei kuitenkaan kuulunut, ja lopulta Markkanen ymmärsi joutuneensa huijatuksi. Hän maksoi omalta tililtään SaiPan menettämät rahat. Markkanen työskentelee nykyään SM-liigan urheilujohtajana.

Tappara

Juuri kun kohu Jypin Severi Lahtisen raiskaustuomion ympärillä alkoi hieman laantua, ponnahti julkisuuteen tieto, jonka mukaan Tapparan hyökkääjä Topi Rönni joutuu vastaamaan käräjäoikeudessa syytteeseen raiskauksesta. Pelaaja poistettiin vähäksi aikaa joukkueen toiminnasta ja samalla kävi ilmi, ettei hänellä olisi asiaa vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Käräjäoikeudessa Rönnin asia käsitellään 12. maaliskuuta.

Marraskuussa Tapparan Luke Witkowski ja TPS:n Oliver Lauridsen alkoivat tapella paljain nyrkein kesken pelin. Kumpikin pelaaja löi toista monta kertaa päähän, kunnes kummatkin kaatuivat jäähän ja tuomarit tulivat väliin. Tappara julkaisi somessa koko tappelun sisältäneen videon, minkä moni kommentaattori koki väkivaltaa ihannoivana tekona.

Tappara päätyi seurana pyytämään anteeksi somejulkaisuaan ja kehitys- ja tapahtumajohtaja Aki Hautamäki sanoi Ylelle, ettei postaus edusta seuran arvoja eikä sitä olisi pitänyt julkaista.

Tämän kaiken jälkeen onkin Liigan kevätkauteen suhtauduttava lähes Antero Mertarannan sanoin ”Taivas varjele mitä sieltä tulee”

Lue myös: Näin Raimo Helminen kommentoi vanhoja pelikavereitaan – suitsutusta saavat Jalo, Salmelainen ja Neuvonen

X