Näyttelijä Aku Hirviniemi sohaisi armeijan ruokakohuun: ”Eikö meidän kaikkien kannattaisi pitää muutama kasvisruokapäivä viikossa?”

Aku Hirviniemi kannattaa ajatusta, että lihan määrää ruokavaliossa tulisi pienentää ja kasvisruokapäiviä pitää viikossa yhä enemmän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aku Hirviniemi kannattaa ajatusta, että lihan määrää ruokavaliossa tulisi pienentää ja kasvisruokapäiviä pitää viikossa yhä enemmän.
(Päivitetty: )
Teksti:
Karoliina Kanerva

Suosittu elokuva- ja televisionäyttelijä Aku Hirviniemi liittyi keskusteluun kohua herättäneestä kasvisruokalinjauksesta julkaisemalla mielipiteensä sosiaalisessa mediassa.

Hirviniemi on tunnettu erityisesti Putous-sarjasta sekä Urho Hietasen roolista Tuntematon Sotilas -elokuvassa.

Julkaisu käsittelee 21. elokuuta uutisoitua varusmiespalvelua koskevaa uudistusta, jonka seurauksena syksystä lähtien varuskuntaravintolat tarjoavat vain kasvisruokaa kahdella aterialla viikossa.

Muutama päivä uutismyrskyn jälkeen Hirviniemi julkaisi Facebook-päivityksen, jossa hän kertoo näkökulmansa avoimesti, ja lähestyy aihetta perhenäkökulmasta. Näyttelijällä on kaksi lasta entisestä avioliitostaan Niina Lahtisen kanssa, tyttäret Annikki ja Tuulikki.

”Tyttäreni on kasvissyöjä ja olen hänestä ylpeä. Tänään teimme bolognese-kastikkeen kotimaisesta härkiksestä ja maku oli parempi ja annos oli täyttävämpi kuin käytettäessä sika-nautaa”, Hirviniemi kirjoittaa.

”Ottaen huomioon miten paljon lihansyönnillä on tuhoisia ympäristövaikutuksia ja kuinka paljon se kiihdyttää ilmastonmuutosta, eikö meidän kaikkien kannattaisi pitää muutama kasvisruokapäivä viikossa? Tai kuten tasavallan presidenttimme tekee, syödä vain lihaa yhtenä päivänä viikossa? Ennen kuin meidän on pakko luopua sen käyttämisestä ravintona kokonaan…”

Lisäksi Hirviniemi ohjaa seuraajiaan ympäristöjärjestö WWF:n Vähemmän lihaa lautaselle -julkaisuun.

Kasvisruokaa armeijassa: ei mikään uusi ilmiö

Kohua pönkitti erityisesti puolustusministeri Jussi Niinistön reaktio uuteen kasvisruokalinjaukseen.

”Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”, Niinistö kommentoi Lännen Medialle pian YLE:n uutisen jälkeen.

Seura perehtyi Suomen armeijan historiaan ja ruokavalioihin, joihin sotilaat ovat aiemmin joutuneet turvautumaan. Kävi ilmi, että toisen maailmansodan aikaan armeija selviytyikin sotaoloissa itseasiassa lähinnä kasvisruualla.

Sotilaat nauttivat ravinnokseen esimerkiksi puuroa, näkkileipää ja teetä. Rintamalla lihaa saatettiin syödä vain kahdella aterialla viikossa.

X