Näyttelijä Seela Sella: ”Juuriani ajatellen on pieni ihme, että minä juhlin täällä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Auli Turtiainen suunnitteli Seela Sellan asun. Kaulassa näyttelijällä oli Olli Lindroosin Pohjoinen valo –jalokivikoru. Se huutokaupataan tammikuussa, ja rahat ohjataan Pelastakaa Lapset ry:lle.

(Päivitetty: )
Teksti:
Virpi Valtonen

Näyttelijä Seela Sella, 80, aloitti uransa 60 vuotta sitten Suomen Kansallisteatterin näyttämöllä, missä hän näyttelee edelleen. Presidentinlinnaan saamastaan kutsusta Sella kertoi olevansa hyvinn otettu. Moni hänen kollegansa on nimennyt juuri hänet esikuvakseen.

”Kun ajattelen, että seison nyt presidentinlinnan juhlissa ja sitä, mistä esimerkiksi mummuni ja vaarini ovat lähtöisin, mitä he ovat kokeneet ja missä minun juureni ovat, niin ei voisi kuvitellakaan tätä. Se, että olen tässä, on mielestäni pieni ihme. Mietin, onko tämä totta? Onko tämä unta? Onko ihan oikeasti näin?”, Sella herkistyi.

Sella kertoi toivovansa, että satavuotiaassa Suomessa ei unohdettaisi tulevaisuudessakaan oman maan historiaa ja juuria.

”Usein pidetään itsestäänselvyytenä näitä kaikkia asioita mitä meillä nykyään on. Maallamme on takana huikea kehitys. Sitä ei saisi unohtaa: niitä omia juuriaan. Mummuni on syntynyt 1800-luvun puolella ja äitini on syntynyt vuonna 1914, ja kannan heitä mukanani koko ajan. Oma historiani ovat vahvasti mielessäni. Se on asia, joka pistää hiljaiseksi”, Sella kertoi.

”Mietin sitä, mitä minä olen saanut ja mitä on tapahtunut. Jos olenkin onnellinen ja saanut itse paljon, niin mietin, miten paljon mummu ja äiti ovat tästä maksaneet aikanaan henkisesti ja taloudellisesti”, hän totesi.

Yhdessä asiassa Sellan mielestä suomalaisilla olisi parannettavaa.

”Ihmissuhteissa ja inhimillisyydessä on aina petrattavaa.”

Seela Sellan kaulassa harvinainen timantti

Seela Sella kertoi Auli Turtiaisen pukeneen hänet monen monta kertaa näyttämölle. Turtiainen sai suunnitella näyttelijän asun myös maan tärkeimpään, itsenäisyyspäivän juhlaan.

”Auli Turtiainen on ihan fantastinen suunnittelija. Puvun seurana on kaulakoru, joka myydään hyväntekeväisyyteen.”

Sellan asun täydentänyt vihertävä 32,90 karaatin kaulakoru oli korumuotoilija Olli Lindroosin taidonnäyte. Uniikki Pohjoinen valo -jalokivikoru juhlistaa Kalevala Korun 80-vuotispäivää. Se tehtiin harvinaisista Luumäen jaloberylleistä, jotka löytyivät 2000-luvun alussa. Beryllit ovat harvinaisuutensa vuoksi arvokkaita. Kivien hinnat lasketaan tuhansissa euroissa.

”Tajusin, että naisissa on Pohjoinen valo. Halusin tehdä korun kunnioittaen naisten energiaa ja valoa”, Lindroos kertoi korunsa synnystä.

Pohjoinen valo -korujen kivet hioi Raimo Rönkä.

Seela Sellan koru huutokaupataan tammikuussa. Siitä saadut varat ohjataan Pelastakaa Lapset ry:lle. © PEKKA MUSTONEN/OTAVAMEDIA

Harvinaiset suomalaiset jalokivet

Smaragdin ja akvamariinin kanssa samaan kiviryhmään kuuluva jaloberylli on yksi harvoista Suomen maaperästä löytyvistä, jalokiviksi luokiteltavista kivistä. Luumäellä 1982 tehty löydös oli yllätys. Ensimmäiset kivet löytyivät, kun maaperää kaivettiin tien rakentamisen yhteydessä. Kaivostoiminta alueella on sittemmin jäänyt pieneksi, mutta se jatkuu yhä.

Seela Sellan presidentinlinnassa kaulassa kantama koru on yleisön nähtävillä joulukuun 9. päivästä lähtien Kalevala Korun lippulaivamyymälässä, Pohjoisesplanadi 25–27, Helsinki.

Koru myydään erikoishuutokaupassa Hagelstamilla tammikuussa 2018. Tuotto ohjataan Pelastakaa Lapset ry:lle vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Huutokaupan tavoitteena on saada kokoon reilu, viisinumeroinen summa.

X