Oppivelvollisuusikä nousee – Tuoko muutos lukioonkin ilmaiset oppikirjat?

Oppivelvollisuusikä on nousemassa 18 vuoteen. Pitäisikö valtion maksaa oppilaille koulujen sähköisessä oppimisympäristöissä pakollinen tietokonekin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Oppivelvollisuusikä on nousemassa 18 vuoteen. Pitäisikö valtion maksaa oppilaille koulujen sähköisessä oppimisympäristöissä pakollinen tietokonekin?
(Päivitetty: )
Teksti:
Joni Hildén

Uuden hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että oppivelvollisuusikää korotetaan 18 ikävuoteen ja lisävuodestakin tehtäisiin maksutonta. Uudistus alkaisi jopa ennen vuotta 2023.

Nykylaissa oppivelvollisuus kestää 10 vuotta koulunkäynnin aloittamisesta, käytännössä yläkoulun päättymiseen asti.

Koulu on ohi viimeistään sinä vuonna kun oppilas täyttää 17­ – ja koulunkäynti on lain mukaan siihen asti ilmaista.

Ilmaisuuden rajat

Uudistus kuulostaakin periaatteessa helpolta: maksuttomuutta venytetään vain vuodella, lukioon tai ammattikouluun asti.

”Nyt kannattaa muistaa, että lukio ja ammattikoulutus ovat opetuksen osalta jo nyt maksutonta. Kun pääset kouluun ja voit siellä opiskella, siitä ei tarvitse maksaa”, Opetushallituksen ammatillisen osaaamisen yksikön päällikkö, opetusneuvos Kati Lounema kertoo.

Nykyisin tarvittavat oppimateriaalit sen sijaan maksavat osassa koulutuksissa hurjasti.

Lukiolaisten liiton arvion mukaan lukiossa niihin saattaa kulua jopa 2 700 euroa, joten osa tästä pitäisi saada vastedes menemään valtion piikkiin.

Mitään ei voi luvata

Virkamiehet eivät kuitenkaan uskalla vielä suoraan luvata, että koulutus muuttuisi ilmaiseksi.

”Periaatteessa se on vasta suunnittelun asteella. Sitä suunnitellaan, miten se tehdään. Hallitusohjelmassa on hyvin vahva tavoite siitä, että koulutuksesta tulisi maksutonta”, Lounema kertoo.

”Nyt puhutaan hyvin vahvasti niistä oppimateriaaleihin liittyvistä kustannuksista, mitä opiskelijoille tulee vielä itse maksettavaksi ja opetusvälineisiin siellä.”

Valtio on varannut uudistuksen kuluihin 22 miljoonaa euroa vuonna 2021, seuraavana vuonna 65 miljoonaa euroa ja 107 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Kukaan ei tiedä, riittääkö tämäkään raha, jos koulukirjojen hintataso säilyy edes nykyisellään. Entä pitäisikö valtion maksaa oppilaille koulujen sähköisessä oppimisympäristöissä pakollinen tietokonekin?

Säästöjä etsitään jo

Opetushallinto on alkanut hakea säästöjä jo nyt tulevien rahanreikien pienentämiseksi.

Valtiolla on pilottihanke, joka etsii keinoja koulunkäynnin kulujen karsimiseen muun muassa verkko-opetuksen ja materiaalipankkien avulla.

”Se käynnistettiin jo viime vuoden puolella. Silloin jo haluttiin selvittää, miten vähennettäisiin koulutuksesta aiheutuvia kustannuksia”, Lounema kertoo.

Edellisessä hallituksessa opetusministerinä toimineen Sanni Grahn-Laasosen käynnistämässä pilottihankkeessa on rahoitettu sekä lukioiden että ammattikoulujen hankkeita. Yhteensä 18 hanketta, joista kuusi on ammatilliseen koulutukseen ja 11 lukiopuolelle.

Seura tavoitteli Sanni Grahn-Laasosta kommentoimaan hanketta sekä yleisemmin oppivelvollisuusiän nostamista, mutta hän ei ollut halukas antamaan kommenttia.

X