KKO:n Pauliine Koskelon outo ulostulo: Lähetteli itse opastusviestejä kansanedustajille

Koskelo ei ymmärtänyt viestittelystään aiheutunutta kohua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pauliine Koskelo jättää ensi vuoden alussa korkeimman oikeuden ja siirtyy Strasbourgiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomariksi.

Koskelo ei ymmärtänyt viestittelystään aiheutunutta kohua.
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on huolissaan tuomioistuimiin kohdistetusta poliittisesta ohjauksesta. Ylen tuoreessa erikoishaastattelussa Koskelo otti esimerkin viime hallituskaudelta, jolloin eduskunta myönsi poliisille, syyttäjälle ja tuomioistuimelle korvamerkittyä rahaa harmaan talouden torjuntaan.

Koskelon mukaan oikeusministeriöstä lähetettiin tuomioistuimiin kirje, jossa niitä pyydettiin huomioimaan uusi tilanne.

Koskelo rinnastaa ministeriön toiminnan poliittiseen ohjaukseen.

Koskelon ulostuloa voi pitää siinä mielessä outona, että huhtikuussa 2014 hän oli itse julkisuudessa kommentoituaan eduskunnan keskeneräistä lainsäädäntötyötä.

Moni kansanedustaja ihmetteli Yle Uutisille aktiivisuutta, jota Koskelo osoitti lainsäädännön valmistelua kohtaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan entisen puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok) mukaan Koskelon tavat poikkesivat huomattavasti edellisten KKO:n presidenttien tavoista.

”Presidentti Koskelo on poikkeuksellisen aktiivinen korkeimman oikeuden presidentti. Hän todella lähettää aika runsaastikin sähköpostiviestejä”, Sasi muotoili.

”En tunnista”

Uutisiin päätynyt Koskelon käynnistämä sähköpostioperaatio koski sekin talousrikollisuutta. Lokakuussa 2013 eduskunnassa käsiteltiin veropetoksiin syyllistyneiden tuplarangaistuskieltoa. Korkein oikeus oli hieman aiemmin linjannut, että kertaalleen määrätty veronkorotus riittää, eikä samasta asiasta voi nostaa uutta rikosoikeudenkäyntiä.

Osa kansanedustajista oli eri linjoilla.

”Tätäkö me Suomen kansan edustajina haluamme? Että verokonnat pääsevät jatkossa vähemmällä kuin tähän saakka”, kokoomusveteraani Ben Zyskowicz ihmetteli.

Kesken eduskuntakäsittelyn KKO:n presidentti Koskelo lähetti sähköpostia viidelle keskusteluun osallistuneelle avainkansanedustajalle. Sasin ja Zyskowiczin lisäksi myös Kari Uotila (vas), Kari Rajamäki (sd) ja Sampsa Kataja (kok) saivat Koskelolta postia.

”Tietysti vähän hurjaltahan se tuntuu, että korkeimman oikeuden presidentti suoraan kansanedustajia sähköpostitse lähestyy”, Uotila kommentoi.

Ylen mukaan Koskelo ei itse ymmärtänyt viestittelystään aiheutunutta kohua. Koskelo myös kiisti lähettelevänsä kansanedustajille sähköpostiviestejä, jotka liittyvät lakihankkeisiin.

”Ei, en tunnista tämmöistä.”

Kuitenkin useat eri lähteet – esimerkiksi Kimmo Sasi – vahvistivat Yle Uutisille, että Koskelon epäviralliset opastusviestit ovat tavallinen näky kansanedustajien tietokoneissa.

Koskelon toiminnasta tehtiin kaksi kantelua oikeuskanslerille. Jaakko Jonkan mukaan Koskelo ei ollut pyrkinyt painostamaan kansanedustajia.

 

X