Pekka Haavisto kirjassaan: Sheikki halusi Karjalan takaisin ja tarjosi aseitakin

Pekka Haavisto kertoo uutuuskirjassaan, kuinka somalialainen sheikki tyrmistyi, kun kuuli Neuvostoliiton ottaneen Suomelta Karjalan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pekka Haavisto kirjoitti kirjan Lipunnosto ja räätälin viisaus.

Pekka Haavisto kertoo uutuuskirjassaan, kuinka somalialainen sheikki tyrmistyi, kun kuuli Neuvostoliiton ottaneen Suomelta Karjalan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ulla Janhonen

Vihreiden presidenttiehdokas  Pekka Haavisto tunnetaan taitavana ja sitkeänä rauhanneuvottelijana, mutta kiperiltä tilanteilta hän ei ole välttynyt.

Uuutuuskirjassaan Lipunnosto ja räätälin viisaus hän kertoo Somalian rauhanprosessista, jossa yksi keskustelukumppaneista oli sheikki Hassan Dahir Aweys. Hän on Hisbol Islam -nimisen terroristijärjestön perustaja ja on nykyisin kotiarestisssa Mogadishussa.

YK-vetoinen rauhanprosessi oli pyytänyt Haavistoa neuvottelijaksi. Keskustelut sheikin kanssa olivat Haaviston mukaan pitkiä ja perusteellisia. Ne venyivät usein aamuyöhön.

Sheikki Aweys kuvasi Somaliaa loistavaksi maaksi, mutta sen ongelmat johtuivat hänen mielestään naapurimaasta Etiopiasta.

Haavisto kertoi, että myös Suomella on naapuri, Venäjä ja Neuvostoliitto, jonka kanssa Suomella on ollut kahnauksensa, mutta riidat on nyt sovittu.

Sheikki jatkoi, että petollinen Etiopia on ryöstänyt Somalialta kokonaisen maakunnan, Ogadenin.

Aseitakin olisi 

Haavisto uskalsi tässä vaiheessa verrata tilannetta siihen, kun Suomi menetti Karjalan Neuvostoliitolle. Siihen on kuitenkin tyydytty ja nyt eletään rauhanomaista rinnakkaiseloa.

Sheikki  tyrmistyi ja kysyi.

”Ja te annoitte Karjalan mennä? Ettekä tehneet mitään.”

Sheikki jatkoi tuimana:

”Jumalan edessä on aina puhuttava totta. Jos on tapahtunut vääryys, se on korjattava, vaikka se olisi viimeinen tekoni.”

Sheikki tarjoutui miehineen apuun ja sanoi: ”Otetaan Karjala takaisin.”

Aseitakin hänellä olisi.

Pekka Haaviston uneton yö

Tässä vaiheessa Haavisto tajusi, että rauhanneuvottelut olivat menossa täysin metsään. Haavisto vietti unettoman yön ja mietti, mitä voisi tehdä.

Aamulla hän tapasi uudelleen sheikin ja vetosi Allahiin, Jumalaan, koska sheikki oli uskon mies.

Haavisto sanoi, että ehkä Jumala loi Etiopian Somalian naapuriksi, koska halusi opettaa Somaliaa. Jumalahan koettelee ihmisiä.

Tämä oli sheikistä  niin mullistava ajatus, että neuvotteli siitä miestensä kanssa ja tuli siihen tulokseen, että asia saattaa olla juuri niin, että Etiopia onkin Jumalan suunnitelma.

Tässä vaiheesssa Haavisto pyyhki hikeä otsaltaan.

”Tämä taisi olla ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun joudun teologisen rauhanvälityksen kentälle”, Haavisto kertoo uutuuskirjassaan.

Lue myös:

Kuka suomalainen saa seuraavan Nobelin? Markku Kulmala vai Pekka Haavisto?

 

 

 

X