Pekka Perä teki silmänkääntötempun: Näin osakekakku yhtä aikaa syödään ja säästetään

Toimitusjohtaja Pekka Perä sai verottajan siunauksella yli neljän miljoonan euron verohyödyn siirtämällä Talvivaaran osakkeitaan vakuutuskuoreen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimitusjohtaja Pekka Perä onnistui kollaamaan verot miljoonavoitoistaan. Kymmenien tuhansien piensijoittajien tappioita arvottomista Talvivaara-osakkeista verottaja ei ole vahvistanut.

Toimitusjohtaja Pekka Perä sai verottajan siunauksella yli neljän miljoonan euron verohyödyn siirtämällä Talvivaaran osakkeitaan vakuutuskuoreen.
(Päivitetty: )
Teksti: Jarno Liski

1. Osakeanti

Keväällä 2013 kaivosyhtiö Talvivaara keräsi osakeannilla yhteensä 260 miljoonaa euroa. Siitä piensijoittajien potti oli suurin, valtion ja eläkeyhtiö Varman osuus oli 60 miljoonaa euroa. Pekka Perä itse sijoitti yhtiöön reilut 11 miljoonaa euroa. Perä oli ennen osakeantia sitoutunut sijoittamaan yhtiöön vähintään viisi miljoonaa euroa ja lisäksi 76 prosenttia niistä ”nettovaroista”, jotka hän saisi myymällä omia osakkeitaan ja niiden tuomia merkintäoikeuksia ennen osakeantia.

 

2. Myyntivoitot

Pekka Perä myikin osakkeita ja merkintäoikeuksia ahkerasti keväällä 2013. Näistä myynneistä hänelle kertyi noin 4,9 miljoonan euron verotettava voitto, josta veroa meni puolisentoista miljoonaa.

 

3. Kuorikauppa

Pekka Perä siirsi 50 miljoonaa osakettaan ulkomaisen vakuutusyhtiön vakuutuskuoreen. Nyt osakkeet olivat juridisesti vakuutusyhtiön omaisuutta, vaikka määräysvalta ja oikeus mahdollisiin tuottoihin säilyi Perällä itsellään. Tämän taskusta toiseen siirtämisen Perä ilmoitti verotuksessa aiheuttaneen viisi miljoonan euron tappiot: osakkeet oli hankittu 0,16 euron hintaan ja siirrossa niiden pörssiarvo oli alimmillaan 0,06 euroa, minkä Perä ilmoitti osakkeiden luovutushinnaksi. Verottaja hyväksyi silmänkääntötempun, ja Perän viiden miljoonan verotettavat voitot nollautuivat.

 

4. Oikeutta

Valtion ja muiden veronsaajien oikeuksia valvova verohallinnon yksikkö kuitenkin valitti tästä ratkaisusta oikeuteen. Yllättäen se ei kuitenkaan vaatinut, että näennäistä luovutustappiota ei saisi vähentää ollenkaan, vaan vaati oikeutta vahvistamaan todelliseksi ”luovutushinnaksi” päivän alimman kurssin sijaan hieman korkeamman ylimmän kurssin tai keskikurssin. Näin oikeus päättikin: Perän paperilla kärsimät tappiot pienenivät viidestä miljoonasta eurosta 4,3 miljoonaan euroon.

 

5. Tuomio

Perä tuomittiin käräjäoikeudessa kesäkuun alussa tiedottamisrikoksista kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä sakkoihin. Siksi Perä ei enää tänä vuonna saa Talvivaarasta yli 300 000 euron vuosipalkkaa, kuten sai vielä viime ja toissa vuonna.

 

Juttua on muokattu 11.7.2017 klo 17.55: Pekka Perän tuomio on ehdollinen, ei ehdoton kuten alkuperäisessä jutussa virheellisesti väitettiin.

Juttua on muokattu 12.7.2017 klo 8:50: Poistettu maininta Talvivaaran konkurssipesästä. Talvivaara on saneerauksessa, ei konkurssissa.

 

Lue myös:

Juha Sipilän käyttämien vakuutuskuorien suosio räjähtänyt – näin niillä saa miljoonat piiloon verottajalta

 

X