(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Internetin pilvipalveluilla säästät rahaa, aikaa ja vaivaa. Siitä on hupia ja apua niin kotona kuin matkallakin. Lue vinkit ja hyödynnä uusin tekniikka.

Pilvipalvelut

Lapsi perheineen on lomamatkalla. Hän viestittää: katsokaa kuvat pilvestä. Se tarkoittaa, että hän on kopioinut ottamansa kännykkä- tai digitaalikamerakuvat internetissä olevaan kuvien jakopalveluun. Tällöin sähköpostiviestissä näkyy sinisellä mutkikkaan näköinen teksti, niin sanottu linkki. Näpsäytä sitä hiirellä tai tökkää kosketusnäyttöä sormella. Sen jälkeen tietokoneen ruutuun ilmestyy rimpsu pikkukuvia, jotka suurenevat tökkäämällä. Kuvat saa näyttöön myös automaattisena diaesityksenä ja ne voi tallentaa omaan tietokoneeseen.

Kopioidakseen pilveen kuvia valokuvien lähettäjän pitää ensin rekisteröityä johonkin jakopalveluun. Se on helppoa, eikä se yleensä maksa mitään. Flickr- ja Picasa-palveluiden ilmaiseen tilaan mahtuu satoja valokuvia.

Seppo Merinen, 76, etsii internetistä usein terveystietoa, reittiohjeita, karttoja ja vaikka polttoaineen edullisimmat ostopaikat. Hän hoitaa tietokoneella niin pankki- kuin veroasiat ja veikkauksetkin. Facebookista mies sen sijaan luopui kyllästyttyään turhiin viesteihin.

Google Drive-palvelu tarjoaa viisi, ja Skydrive seitsemän gigatavua ilmaista tallennustilaa. Yhteen gigatavuun mahtuu satoja digitaalikameran valokuvatiedostoja.

Pilvi on hyvä paikka varmuuskopioille, sillä kuvat säilyvät, vaikka kamera tai kotitietokone rikkoutuu. Valokuvien säilytys ja jakaminen ovat esimerkkejä internetin niin sanotusta pilvipalvelusta. Pilvipalveluja ovat myös sähköposti, verkkopankki, Google-haku ja yhteisöpalvelut, kuten Facebook. Pilvi ei ole vain uusi nimi ennestään tutuille asioille. Uusia palveluja julkaistaan päivittäin. Tyypillistä pilvipalvelua varten tietokoneeseen tarvitaan vain niin sanottu nettiselain, kuten Windows-tietokoneisiin sisältyvä Internet Explorer. Muita yleisiä selaimia ovat Firefox, Chrome, Opera ja Safari.

Lukuisat pilvipalvelut toimivat myös tablettilaitteilla ja älykännyköillä, mutta niihin saatetaan tarvita pieni, netistä ladattava sovellus. Useimmat pikkusovellukset ovat joko ilmaisia tai ne maksavat muutaman euron. Lukemattomat arkiset tehtävät on nykyisin kätevintä hoitaa pilvipalvelulla. Kysy neuvoja yrityksestä tai virastosta, jonka palveluja tarvitset. Monesti nettipalvelu löytyy myös Google-haulla. Osta ja tulosta pilvestä elokuva-, teatteri-, lento-, juna- ja bussiliput (lippu.fi, vr.fi, matkahuolto. fi, finnair.fi). Hoida lähtöselvitys lentoyhtiön pilvipalvelussa, niin vältät lentoaseman jonot.

Miksi jonottaa kioskissa lauantai-iltana kuponki kourassa? Kun rekisteröidyt Veikkauksen nettipalveluun, voitotkin tulevat automaattisesti pankkitilille. Netin kautta voi nykyään ostaa edullisesti melkein mitä vain.

Viihdekin löytyy pilvestä

Voit katsella milloin vain tv-ohjelmat esimerkiksi Ylen Areenasta ja Mtv3:n Katsomosta ja Nelosen Ruudusta. Elisa Viihde ja Sonera Viihdepaketti maksavat noin 40 euroa kuukaudessa, ja siihen sisältyvät nopea nettiliittymä sekä netissä toimiva digiboksi ja elokuvavuokraamo.

Pilvi auttaa myös löytämään nähtävyydet, ravintolat ja illanviettopaikat. Se opastaa perille kävelijän, autoilijan ja joukkoliikennettä käyttävän (here.com, eat.fi, tassa.fi, Nokia Kartat ja Google Kartat). Tarvitset nopean liittymän. Sellainen on laajakaistaliittymä eli nettiyhteys, jonka nopeus on mielellään vähintään 1–2 megabittiä sekunnissa. Suurempi nopeus parantaa käyttömukavuutta. Liittymä maksaa joitakin kymmeniä euroja kuukaudessa. Langattoman laajakaistan kiinteässä kuukausimaksussa tulee olla rajaton tai riittävä määrä bittejä. Varmista kuitenkin palvelun luotettavuus ennen kuin maksat. Älä myöskään kopioi pilveen arkaluonteisia tietoja. Käytä verkkopankkia vain turvalliseksi tietämälläsi laitteella ja nettiyhteydellä. Hanki tietoturvaohjelma sekä päivitä tietokoneen ja tabletin ohjelmat säännöllisesti.

Ihan kaikkea ei kannata kuitenkaan jättää pilven varaan. Pilvisovellus ei nimittäin toimi, jos nettiyhteys katkeaa.

Kuvat kuntoon netissä

Sumopaint.fi

Sumopaint.com on Suomessa kehitetty kuvankäsittely- ja piirtosovellus pilvessä. Sovelluksella voit muun muassa rajata kuvasta turhat pois ja säätää kirkkauden kohdalleen. Perusversio on ilmainen. Kehittyneempi pro-versio maksaa noin 7 euroa. Vailla nettiyhteyttä toimiva, tietokoneeseen ladattava ohjelma maksaa noin 15 euroa.

Apuri kauppamatkalle

Foodie.fm

Monista tuoteselosteista ei saa selvää edes suurennuslasilla. Käyttäjälle ilmainen Foodie.fm sen sijaan tunnistaa tuotteen kännykkäkameralla viivakoodin perusteella. Sovellus hakee nettipalvelusta tuotteen tiedot, esimerkiksi ravintoarvot, ja näyttää ne kännykän tai tablettilaitteen ruudussa. Palvelussa on myös reseptejä sekä tietoja erikoistarjouksista ja vaihtoehtoisista tuotteista. Foodie.fm ei tunne kuitenkaan esimerkiksi K-ryhmän Pirkka-tuotteita.

Tehoa ryhmätyöhön

Yhdistysten, harrastusryhmien ja taloyhtiöiden hallitusten jäsenet voivat välttää sähköpostirumban pilven avulla. Laskelmat, asiakirjat, pöytäkirjat, anomukset ja muut aineistot voi tallentaa yhteiseen Google Drive -palveluun. Uusia ohjelmia ei tarvitse ostaa, sillä aineistoja katsellaan ja muokataan ilmaisilla pilvisovelluksilla. Muutokset näkyvät saman tien. Tapaamiset merkitään kätevään ryhmäkalenteriin. Microsoftin vastaavat palvelut ovat Skydrive ja Windows Live.

Säästä numerokyselyissä

Perinteinen puhelinluettelo on jo painosta tullessaan vanhentunut. Soitot numerotiedosteluun maksavat vuodessa sievoisen summan. Sen sijaan voi rekisteröityä 25 sentin hintaisella tekstiviestillä fonecta.fi nettipalveluun. Siellä voit tehdä veloituksetta sata numerokyselyä kuukaudessa.

Elokuvavuokraamot netissä

Netflix, elokuvan vuokraus netissä

Nettivuokraamon hyllystä suosikkielokuvat eivät lopu, eikä bitteinä pilvestä tulevaa elokuvaa tarvitse palauttaa. Netin elokuvavuokraamoja ovat muun muassa Voddler, Cdon.com, Viacom, SF Anytime ja Netflix. Nettivuokraamot toimivat tietokoneissa, tablettilaitteissa ja älytelevisioissa. Netflix-palvelusta voi katsoa televisiosarjoja ja elokuvia mielin määrin noin kahdeksan euron kuukausimaksulla.

Lue lisää Vivasta 3/2013!

Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Kuvat: Seppo Saarentola ja valmistajat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X